Foto: Jan-Peter Kasper
 Foto: Jan-Peter Kasper

De är världens fulaste djur

Publicerad
Uppdaterad
De kommer i alla möjliga och omöjliga färger och former och kan vara taggiga, slemmiga, söta eller fula.
Variationen bland världens djurarter är enorm - men många av dem hotas av utrotning.
- Det är oroande att så många arter kan försvinna från haven innan vi ens fått veta att de existerar, säger Allan Carlson, tropikexpert på Världsnaturfonden.
Här är några av de märkligaste djuren som vi delar jorden med. Tropikexperten Allan Carlson sätter betyg och kommenterar dem. Djuren får betyg för hur konstiga de ser ut och för sin biologiska design - hur originellt de har anpassat sig till sina miljöer.


STJÄRNNOSMULLVAD

Foto: Photo Researchers / Ibl Bildbyrå
En liten mullvadssläkting som lever i fuktiga och sanka marker i västra Nordamerika. Det mest karaktersitiska för denna art är de 22 rosafärgade tentaklerna som sticker ut från nosen. Det är känselorganet som den använder för att söka föda.

Konstighetsbetyg
Utseende: 4 getingar.
Biologisk design: Tre getingar.


NÄSAPA

Foto: Science Photo Library /Ibl Bildbyrå
En hotad primat som lever utmed Borneos kust. Karaktäristiskt för arten är hanens stora luktorgan. Hanar utrustade med en präktig näsa har större framgång hos det motsatta könet.

Konstighetsbetyg
Utseende: Fyra getingar.
Biologisk design: Tre getingar.

VAMPYRBLÄCKFISK

Foto: Deepseaphotography.comEn liten djuphavslevande bläckfisk vars latinska namn betyder bläckfisken från helvetet.

Konstighetsbetyg

Utseende: Tre getingar.
Biologisk design: Fyra getingar.


AXOLOTL

Foto: Jan-Peter Kasper
Könsmogna larver i den nordamerikanska groddjursfamiljen mullvadssalamandrar. Vuxna djur behåller en del eller alla larvegenskaper som till exempel yttre gälar och fenor hela livet, men utvecklar ben och rudimentära lungor.

Konstighetsbetyg

Utseende: Tre getingar.
Biologisk design: Tre getingar.

BLOBFISH
En djuphavsfisk som man hittar i havet utanför Tasmanien. Den lever på extremt stort djup. Fisken är egentligen en stor geléklump som flyter omkring strax ovanför havsbotten.

Konstighetsbetyg
Utseende: Fen getingar.
Biologisk design: Fyra getingar.


TROLLHAJEn sällsynt djuphavshaj. Det mest karaktäristiska är den långa utväxten på huvudet vars funktion man inte känner till.

Konstighetsbetyg
Utseende: Fyra getingar.
Biologisk design: Fyra getingar.
Karin Thurfjell
Karin Thurfjell

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag