FÖRÄLDRALEDIG. Thomas Bodström befinner sig i USA med sin familj trots att han ännu inte har fått ledigt från sitt uppdrag som riksdagsledamot. Foto: Christian Örnberg
FÖRÄLDRALEDIG. Thomas Bodström befinner sig i USA med sin familj – trots att han ännu inte har fått ledigt från sitt uppdrag som riksdagsledamot. Foto: Christian Örnberg

De är tveksamma till att godkänna Bodströms bondpermis

Publicerad
Uppdaterad
Klockan tio i dag avgörs sannolikt Thomas Bodströms politiska framtid på talmannens tjänsterum i riksdagen.
Alliansen - och Miljöpartiet - är tveksamma till att i efterhand godkänna hans bondpermis i samband med en sex månader lång semesterresa till USA.
- Sossarnas Golden Boy ska inte ha några särskilda favörer, säger Miljöpartiets gruppledare Mehmet Kaplan.
Samtidigt medgav i morse Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg för Expressen.se att det inte finns några "särskilda skäl" att åberopa.
Gruppledarna för riksdagens åtta partier har kallats till mötet på talmannens tjänsterum klockan tio i dag. Då ska framtiden för exministern och riksdagsledamoten Thomas Bodström avgöras.
Han befinner sig just nu på en halvårslång semesterresa i USA med sin familj - trots att han ännu inte har fått ledigt från uppdraget som riksdagsledamot.
Bodström lämnade in sin ledighetsansökan den 27 september och angav då att han vill vara föräldraledig på heltid för ett barn som går i skolan. Försäkringskassan har dock bara beviljat honom föräldrapenning för motsvarande 20 procent.

Besluta fattas av ledamöterna

Beslutet om Bodströms ledighet fattas så småningom av ledamöterna i kammaren, men talmannen är den som ska lämna förslag till beslut. Och därför vill han i dag ha in riksdagspartiernas synpunkter.
- Utgångspunkten är att det är väldigt restriktivt. Det är väldigt svårt att ge ledigt. Men jag har inte satt ner foten ännu, säger Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra.
Inom alliansen är frågan känslig. Tvekan inför Bodströms ledighet motiveras med att han är en riksdagsledamot som borde förvalta väljarnas förtroende och att ett undantag för honom ändrar regelverket i riksdagen. Alliansen vill inte bli anklagad för att göra partipolitik av ledigheten.

"Bestämmer oss under mötet"

Miljöpartiets gruppledare Mehmet Kaplan till Expressen:
- Vi ska diskutera det hos talmannen och vi kommer att bestämma oss under mötet. Vi kommer inte att bevilja någon ledighet bara för att detta rör Thomas Bodström, sossarnas Golden Boy.
Enligt Kaplan har Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg inför dagens möte uppgivit att han tänker åberopa "särskilda skäl" för Bodströms ledighet. Vad dessa skäl innebär är dock oklart.

Vill inte uttala sig

Expressen mötte Sven-Erik Österberg i riksdagen vid nio-tiden i dag.
Han hävdade då att det inte finns några särskilda skäl att åberopa.
- Jag vet inte var Kaplan har fått det ifrån. Jag har inte ens pratat med honom, säger Österberg.
Han ville inte i övrigt uttala sig inför mötet med talmannen.
Thomas Bodström själv sa förra veckan till Expressen:
- Om jag får nej står jag inför ett svårt val - kanske mitt livs svåraste. Å ena sidan har jag ställt upp och kandiderat till ett uppdrag, många människor har röstat på oss och mig. Å andra sidan skulle det också vara svårt att nu avbryta vistelsen här när barnen har acklimatiserat sig så bra i skolan, idrottslag och med kompisar. Jag hoppas på att slippa ta det beslutet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag