Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De är Sveriges mest jagade brottslingar

<p>Nazisten Simon Arnamo, 23, är en av Sveriges mest jagade personer. Han har varit på flykt i två år.</p>
Han har hållit sig undan från polisen efter brutala mordet på Joakim Karlsson i Vallentuna 2012.
Joakims pappa Jan-Erik Karlsson: "Vi ältar det hela tiden att han inte kommer fram". Foto: Stefan Söderström
<p><strong>Oday Jasem Almohamadawi: </strong><br>EFTERLYST FÖR: Mord. Häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för att ha knivskurit en man till döds i Lindesberg 2005. Upprinnelsen till mordet var ett krogbråk några veckor tidigare. Almohamadawi och två andra män skulle "ta tillbaka sin heder" när de attackerade en 25-årig man med en 35 centimeter lång kökskniv.</p>Foto: - -
Vladan Nikcevic: EFTERLYST FÖR: Medhjälp till mord. Häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för inblandning i mordet på Ratko Djokic, 54, i Skärholmen 2003. Försvann efter mordet i bil till Malmö och misstänks ha återvänt till Montenegro. Har använt olika alias som: Boris Peterlekovac, Goran Stefanovic, Alexandra Petrovic, med mera.
<p><strong>Stefan Jasmine Tapai:</strong> <br>EFTERLYST FÖR: Smugglings- och dopingsbrott. Stefan Jasmine Tapai kallades "Mr Maxi" i sin organisation - och misstänks ha tjänat minst tre miljoner i månaden på försäljning av dopingpreparat. När svensk och spansk polis slog till i en räd den 9 december 2009 mot hans bostad i Fuengirola, Costa del Sol, hade han redan lämnat Spanien.</p>Foto: - -
<p><strong>Omer Abdillahi: </strong><br>EFTERLYST FÖR: Mord. Häktad i sin frånvaro, misstänkt för mord på en annan man på S:t Göransgatan i Stockholm den 3 november 2012. Offret utsattes för mycket grovt våld och knivhöggs flera gånger i huvudet. Polisen misstänker att Abdillahi gömmer sig utomlands.</p>
<p><strong>Emre Cakir:</strong> <br>EFTERLYST FÖR: Grovt rån. Emre Cakir misstänks för inblandning i ett grovt rån i Braunau, Österrike 2009. Sedan dess är han efterlyst. Det har tidigare funnits misstankar om att han kan gömma sig i Sverige.</p>Foto: - -
<p><strong>Azad Abdelkarim:</strong> <br>EFTERLYST FÖR: Mord. Ett bråk på en svartklubb, på Friggagatan i Göteborg, slutade med att en 28-årig man knivhöggs till döds. Azad Abdelkarim ska ha flytt från platsen och är sedan dess internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mordet.</p>Foto: - -
<p><strong>Slavko Milosevic</strong>: <br>EFTERLYST FÖR: Mord. Den 5 maj 2003 besökte "Gudfadern" och "Cigarettkungen" Ratko Djokic sin boxningsklubb i Skärholmen. Plötsligt steg flera män fram och avlossade ett 30-tal skott. Efteråt försvann Slavko Milosevic från platsen. Enligt polisens misstankar ingick han i ett mordkommando vars uppgift var att mörda Djokic.</p>
<p><strong>Dejan Dodos:</strong> <br>EFTERLYST FÖR: Medhjälp till grov misshandel, grovt vållande till annans död och grovt vapenbrott. Dejan Dodos är häktad i sin frånvaro, misstänkt för att ligga bakom mordet på 23-årige Elvis Padjan som sköts ihjäl i Malmö i januari 2006. En person angav sig själv och dömdes för dråp men polisen misstänker att även Dodos är skyldig.</p>Foto: - -
<p><strong>Oleksandr Cherepovskyy</strong>: <br> EFTERLYST FÖR: Grovt rån. Oleksandr Cherepovskyy är häktad i sin frånvaro på sannolika skäl, den högsta misstankegraden, för ett grovt rån i Stockholm 2008.</p>Foto: - -
1 / 12

Nazisten Simon Arnamo, 23, är en av Sveriges mest jagade personer.

I mer än två och ett halvt år har han hållit sig undan polisen efter det brutala mordet på Joakim Karlsson i Vallentuna 2012.

För Joakims familj är ovissheten kanske det allra jobbigaste.

– Att Jocke inte finns måste vi leva med resten av livet, men vi vill kunna sätta punkt för rättsprocessen, säger hans pappa Jan-Erik Karlsson.

Här är Sveriges mest jagade brottslingar

Oday Jasem Almohamadawi: Attackerade med kökskniv

Född: 1982

Medborgarskap: Irak

EFTERLYST FÖR: Mord. Häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för att ha knivskurit en man till döds i Lindesberg 2005. Upprinnelsen till mordet var ett krogbråk några veckor tidigare. Almohamadawi och två andra män skulle "ta tillbaka sin heder" när de attackerade en 25-årig man med en 35 centimeter lång kökskniv.

Vladan Nikcevic: Försvann utomlands

Född: 1977

Medborgarskap: Montenegro

EFTERLYST FÖR: Medhjälp till mord. Häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för inblandning i mordet på Ratko Djokic, 54, i Skärholmen 2003. Försvann efter mordet i bil till Malmö och misstänks ha återvänt till Montenegro. Har använt olika alias som: Boris Peterlekovac, Goran Stefanovic, Alexandra Petrovic, med mera.

Stefan Jasmine Tapai: Gjorde miljon-vinst på doping

Född: 1966

Medborgarskap: Sverige och Serbien

EFTERLYST FÖR: Smugglings- och dopingsbrott. Stefan Jasmine Tapai kallades "Mr Maxi" i sin organisation - och misstänks ha tjänat minst tre miljoner i månaden på försäljning av dopingpreparat. När svensk och spansk polis slog till i en räd den 9 december 2009 mot hans bostad i Fuengirola, Costa del Sol, hade han redan lämnat Spanien.

Omer Abdillahi: Gömmer sig utomlands

Född: 1981

Medborgarskap: Somalia

EFTERLYST FÖR: Mord. Häktad i sin frånvaro, misstänkt för mord på en annan man på S:t Göransgatan i Stockholm den 3 november 2012. Offret utsattes för mycket grovt våld och knivhöggs flera gånger i huvudet. Polisen misstänker att Abdillahi gömmer sig utomlands.

Azad Abdelkarim: Knivmord efter bråk på klubb

Född: 1963 eller 1968

Medborgarskap: Irak

EFTERLYST FÖR: Mord. Ett bråk på en svartklubb, på Friggagatan i Göteborg, slutade med att en 28-årig man knivhöggs till döds. Azad Abdelkarim ska ha flytt från platsen och är sedan dess internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Emre Cakir: Misstänks gömma sig i Sverige efter bankrån

Född: 1987

Medborgarskap: Turkiet

EFTERLYST FÖR: Grovt rån. Emre Cakir misstänks för inblandning i ett grovt rån i Braunau, Österrike 2009. Sedan dess är han efterlyst. Det har tidigare funnits misstankar om att han kan gömma sig i Sverige.

Slavko Milosevic: Mordet på "Gudfadern"

Född: 1977

Medborgarskap: Montenegro

EFTERLYST FÖR: Mord. Den 5 maj 2003 besökte "Gudfadern" och "Cigarettkungen" Ratko Djokic sin boxningsklubb i Skärholmen. Plötsligt steg flera män fram och avlossade ett 30-tal skott. Efteråt försvann Slavko Milosevic från platsen. Enligt polisens misstankar ingick han i ett mordkommando vars uppgift var att mörda Djokic.

Dejan Dodos: Misstänkt för mord i Malmö

Född: 1979.

Medborgarskap: Sverige.

EFTERLYST FÖR: Medhjälp till grov misshandel, grovt vållande till annans död och grovt vapenbrott. Dejan Dodos är häktad i sin frånvaro, misstänkt för att ligga bakom mordet på 23-årige Elvis Padjan som sköts ihjäl i Malmö i januari 2006. En person angav sig själv och dömdes för dråp men polisen misstänker att även Dodos är skyldig.

Oleksandr Cherepovskyy: Misstänkt för rrovt rån i Stockholm

Född: 1983

Medborgarskap: Ukraina

EFTERLYST FÖR: Grovt rån. Oleksandr Cherepovskyy är häktad i sin frånvaro på sannolika skäl, den högsta misstankegraden, för ett grovt rån i Stockholm 2008.

Simon Arnamo har hållit sig undan polisen sedan fallet togs upp i "Efterlyst" i början på oktober 2012. Bara några timmar efter programmet gjorde han fyra uttag från en bankomat på Johan Skyttes väg 195 i Stockholmsförorten Älvsjö. Allt finns på bankens övervakningsfilm.

I samma veva avslutade han sitt mobilabonnemang och skickade ett meddelade till sin familj där han berättade att han fått jobb på annan ort och flyttat.

Det är de sista kända livstecknen, enligt polisen.

– Vid den tidpunkten var han inte efterlyst och det är möjligt att han då lämnade landet. Om han exempelvis tagit sig ut via Danmark så får vi ingen markering från tullen, säger Staffan Lidholm som leder mordutredningen.

Häktad i sin frånvaro

I april 2014 begärdes han häktad i sin frånvaro och sedan tidigare är han uppsatt på listan "Sweden's most wanted" över internationellt eftersökta brottslingar.

Men efter att ha lyckats hålla sig undan i två och ett halvt år har polisens hopp sakta sinat. Polisen bedriver bland annat internetspaning där man plockat upp en del mer eller mindre seriösa förslag på var han kan befinna sig.

– Men just nu har vi inga heta spår om jag ska vara ärlig, säger Staffan Lidholm och fortsätter:

– Det har kommit in tips om att han ska ha varit i Norge. Vi har haft hjälp av norska polisen men utan framgång. Jag vet att jag även hört om Ryssland och Ukraina men vi har inte något som tyder på att han ska befinna sig där, säger Staffan Lidholm.

Ingen preskriptionstid

Då Simon Arnamo är misstänkt för mord finns det ingen preskriptionstid och efterlysningen gäller tills han hittas, enligt Staffan Lidholm.

– Det har nu gått så lång tid att jag har svårt att tro att vi kommer hitta honom genom spaning. Men för oss är det viktigt att vi griper honom. Det har blivit att man känner mer för det här än för många andra ärenden i och med att vi har haft bra kontakt med familjen, och eftersom det var ett så pass grymt mord. Vi vill att det här ska få ett slut.

Simon Arnamos advokat, Ulrika Borg, blev förordnad i samband med att polisen gick ut med den internationella efterlysningen.

– Han är fortfarande häktad i sin frånvaro. Jag har aldrig talat med honom, säger hon.

Påminns ständigt om mordet

Joakims Karlssons familj påminns ständigt om mordet. Varje månad får de brev från Kriminalvården om permissioner för den unge man som dömdes till tre års sluten ungdomsvård för mordet.

Familjen kommer att behöva leva med breven i ytterligare flera månaders tid innan mannen fullgjort sitt straff. Tills dess är deras högsta önskan att även Simon Arnamo ska tillkännage sig.

– Det skulle betyda jättemycket. Då får vi ett slut på det här. Vi ältar det hela tiden att han inte kommer fram. Vi behöver få upprättelse för Jocke, säger pappan Jan-Erik Karlsson.

Joakims systerson, som var fyra år gammal vid mordet, frågar fortfarande efter sin morbror.

– De lekte mycket ihop och han frågar fortfarande efter Jocke. Det tar väldigt hårt i mitt hjärta de gånger som han kommer och gråter och längtar efter Jocke, säger Jan-Erik.

Sonen skulle ha fyllt 25 år i början på mars 2015. Familjen samlades hemma och tände ett ljus innan de åkte och besökte hans grav.

– Vi vill få ett slut på det här. Hela familjen mår fortfarande dåligt. Både över att Jocke är borta men också för att Simon Arnamo inte grips.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.