Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De är svenskarna som dog för terrorgruppen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Död i strid. Farah Mahamed Osman anslöt till terrorgruppen Islamiska staten. Han ska ha dödats i en amerikansk drönarattack.
Död i strid. Liban Qadar, som ursprungligen kommer från Örebro, ska ha åkt ner till Syrien för att delta i striderna.
Terrorgruppen. Allt fler svenskar väljer att strida för Islamiska staten. Enligt Säpo kan runt 300 personer rest till konfliktzoner för att strida. Här IS-soldater i Syrien vid ett tidigare tillfälle.
Foto: AP

Liban Qadar, 23, och Farah Mahamed Osman, 24, lämnade Örebro och anslöt sig till terrorgruppen Islamiska staten.

Nu har deras familjer fått veta att båda har dödats i norra Irak.

– Det finns en stor riskzon. Många föräldrar i Örebro är oroliga över att deras ungar kan hamna i samma situation, säger Mahdi Warsama på Afrikas horns kulturcenter.

En militär koalition bestående av irakiska och kurdiska styrkor med amerikanskt understöd från luften har den senaste tiden utkämpat hårda strider mot terrorgruppen Islamiska staten i norra Irak.

Under måndagen publicerade SVT:s Tvärsnytt uppgifter om att två svensksomaliska män som stridit för IS har dött i området.

– Familjerna har fått veta att de har stupat i Irak. Informationen som föräldrarna har fått är att det skedde under förra veckan, säger Mahdi Warsama, ordförande i Afrikas horns kulturcenter.

De två dödade männen är 23-årige Liban Qadar och 24-årige Farah Mahamed Osman, båda hemmahörande i Örebro, som även journalisten Per Gudmundson har skrivit om på sin blogg.

Måste ha ekonomisk hjälp

Under veckan började uppgifter florera på sociala medier om att Osman hade dött i strid. Liban Qadars äldre bror skriver i en kommentar på Instagram att Farah ska ha dödats i en amerikansk drönarattack.

I slutet av sommaren 2013 reste ett tiotal unga män från staden till Syrien för att delta i de pågående striderna. Bland dem fanns då Liban Qadar som åkte ned tillsammans med sina två äldre bröder.

När han återvände började han utbilda sig till mekaniker, men hoppade av efter några veckor. Han fick då rådet att läsa upp sina betyg på komvux men var inte intresserad av att utbilda sig något mer.

Warsama menar att de ungdomar från Örebro som rest till det krigshärjade området måste ha fått ekonomisk hjälp av människor som rekryterar dem för att strida, eftersom resan kostar mer pengar än vad ungdomarna i många fall haft tillgång till.

Lockats att gå med

Hans teori är att unga muslimska män kontaktas av rekryterare och lockas att gå med i extrema organisationer.

– Det var de som valde att åka och hade övertygelsen att kriga sida vid sida med IS. Men någon måste ha gett dem den övertygelsen, det är solklart, säger Warsama.

Han har haft löpande kontakt med familjerna genom organisationen Afrikas horns kulturcenter och menar att männens föräldrar har tagit dödsbeskedet mycket hårt.

– De har reagerat stenhårt. De är fantastiska föräldrar som är emot alla former av extremism. De är väldigt öppna och samarbetar med oss på alla sätt de kan för att hindra att deras ungar åker till kriget, säger Mahdi Warsama och fortsätter:

– Det finns en stor riskzon. Många föräldrar i Örebro är oroliga över att deras ungar kan hamna i samma situation.

Säkerhetspolischefen Anders Thornberg berättade i söndags att så många som 300 svenska medborgare kan ha rest till konfliktzoner för att strida.

Säpo har i dag en lista med 130 namn som man har lyckats bekräfta.

Expressen har sökt männens anhöriga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.