De är svenskar – och krigar för IS

Walad YousefFödd 1990.Skriven i Malmö.Ska ha anslutit till Islamiska staten förra sommaren. När en vän sa att Yousef, som själv är från den kurdiska provinsen Dohuk i norra Irak, blivit hjärntvättad och att han borde återvända, fick han bara till svar han var där han hör hemma. "Jag vänder mig mot den som vänder sig mot Allah", sa Yousef och försökte rekrytera vännen.- Han sa "Kom, min broder. Du ska se hur det är. Du ska inte ångra dig", berättar vännen.Det var sista gången de hade kontakt.Expressen har sökt honom utan framgång.Det är oklart om Yousef lever.
MONZER EL HASSAN Avliden i strid 20 juli 2014. Logistikchef inom IS, enligt libanesiska underrättelsetjänsten. Bakgrund i Borås och Malmö. Expressen har sökt El Hassans anhöriga utan resultat.
Osama KrayemFödd 1992. Skriven i Malmö.I januari 2015 postade han en bild på sig själv klädd i kamouflagejacka och beväpnad med en kalasjnikov. En IS-flagga är synlig i bakgrunden. I februari poserar han utan vapen. "Ma sha Allah. Du lyser bror", skrev en annan svensk.Personer som känner honom säger att han var "en vanlig kille" men "ett halvår innan han åkte ner började han klä sig mer religiöst och lät skägget växa", säger en bekant.En dag fick han och andra som vuxit upp i samma område höra att han åkt till Syrien för att kriga med Islamiska staten.Han har sedan ett antal månader tagit bort sitt Facebook-konto. Expressen har sökt anhöriga och även Osama Krayem innan han tog bort sitt konto.
Liban QadarFödd: 1991.Död: Januari 2015.Skriven i Vivalla i Örebro.Åkte till Syrien med sin äldre bror redan hösten 2013 och återvände till Örebro. Hans pappa försökte övertala honom att studera, men det gick inte. Han valde att ta sig till Syrien igen.
Farah Mahamed OsmanFödd: 1990. Skriven i Vivalla i Örebro.Död: Januari 2015.Anslöt till terrorgruppen Islamiska staten hösten 2014. Han ska ha dödats i en amerikansk drönarattack.
Jiro MehhoSmeknamn: "Abu Omar Kurdi".Född: 1976Skriven: Tidigare i Halmstad.Dog sommaren 2013 i samband med stormningen av en militär flygplats utanför Aleppo, Syrien.
Michael SkråmoSmeknamn: Abdul Samad, Abou Ibrahim al-Swaidi och Abdulsamad al-Swaidi.Född: 1985.Skriven: Utvandrad till Syrien.Hösten 2014 flyttade han med sin familj, hustru och fyra barn, till krigets Syrien. Propagerar öppet för IS.Expressen har under lång tid och i olika sammanhang sökt Michael Skråmo för en kommentar.
Abdul Ghameed AbbasSmeknamn: Abu Bakr.Född: 1991.Död: november 2014.Skriven: Tidigare i Göteborg.En av de första svenska jihadisterna som anslöt sig till IS i Syrien.Dog 2014 tillsammans med ett 30-tal utländska IS-jihadister i ett flyganfall i irakiska provinsen al-Ramadi.
Mostafa ShadeSmeknamn: Abo Steff SteffFödd: 1989Skriven: Tidigare Bergsjön, GöteborgHar via sin Facebook-sida uppgett att han tillhör terrorgruppen. Oklart om han är vid liv.
Foto: - -
Muhamed KoprivaFödd 1991. Död april 2013.Skriven i Angered, Göteborg.Stred för al-Nousrafronten. Ses på bilder på sociala medier med en flagga som används av al-Qaida-länkade grupper.
Mohammed Ali al-HasanSmeknamn: Abu Hammour.Född 1991. Död 2013.Skriven i Angered, Göteborg.Beskrivs ha blivit upprörd över alla krigsbrott i Syrien och åkte ned för att bekämpa orättvisor, enligt egen uppgift. Uppges, enligt journalisten Per Gudmundson, ha varit ledare för svenska Mujahedeen Fi Ash-Sham.
Foto: - -
Bherlin Dequilla Gildo Född 1978. Tidigare skriven i Karlskrona.Varit i Syrien från hösten 2012 till våren 2013, greps i oktober på flygplatsen Heathrow utanför London när han var på väg till Filippinierna och ställdes inför rätta för terrorism. Hans advokat hävdade att Gildo stred för en grupp som fick stöd av England. Han släpptes i brist på bevis och återvände till Sverige. Han lever anonymt.
Foto: - -
Mirsad BektasevicHar stridit för en islamistisk grupp i Syrien som inte är kopplad till IS. Dömd till över åtta års fängelse för terroristbrott 2007. Skriven hos svenske IS-krigaren Michael Skråmo.Expressen har förgäves sökt Bektasevic.
Aala YasinSmeknamn: "Abu Nooh".Född 1990. Uppges ha avlidit i strid i februari 2014.Född och uppvuxen i Göteborg. Stred för en jihadistgrupp som stod under IS-befäl. Omkom i strid mot en annan motståndsgrupp, enligt uppgift på Per Gudmundsons blogg. Har hyllats på Facebooksidor som martyr.
Foto: - -
Anas KhsassiKopplad till IS på egna Facebook-sidan. Dog i Syrien. Har av mamman hyllats som martyr på nätet. Från Angered, Göteborg.En släkting, mammans make vill inte kommentera.
Foto: - -
Khaled ShahadehGöteborgare som stred för IS i Syrien eller Irak. Förekommit på en rad bilder tillsammans med IS-krigare.Expressen har sökt Shahadeh. Fadern säger till Expressen: "Jag vet ingenting"
Foto: - -
Omar ShahadehFödd: 1981Skriven i Angered, GöteborgPublicerade bilder på sig själv på ett IS-Instagramkonto. Efter att han dödats i strid i december 2013 hyllades han också på ett IS-konto.
Foto: - -
Kamal BadriSmeknamn: Abu Kamal.Född 1990. Död i januari 2013.Skriven i Bergsjön, Göteborg.Stred för Kataeb al-Mujahereen, som senare blev en del av IS. Avled enligt uppgift av granatsplitter från en pansarvagn.
Foto: - -
Yassin ben SalahSmeknamn: Abu Amin ElmuhajerFödd: 1986. Död i december 2013.Var tidigare skriven i Göteborg.Poserade på bild framför IS högkvarter i Raqqa. Hyllades som martyr på nätet efter att dödats.
Foto: - -
Jonas Aref el HassanSmeknamn: "Abu Abdur-rahman".Född 1989, död i juni 2013.Skriven i Bergsjön, Göteborg.Stred för Kataeb al-Mujahereen som senare anslöt sig till IS. Beskrivs efter sin död som martyr i sociala medier.
Foto: - -
Bilal SellmanSmeknamn: "Abu Ismael".Född 1994. Dödad i november 2013.Skriven i Alby, Stockholm.Krigade med Kataeb al-Muhajereen. Lade innan dödsfallet ut IS nationalsång på sin Facebook-sida.
El Moatassem el HassanFödd 1994.Skriven i Borås.Stred för den islamistiska gruppen Jund al-Sham, kopplad till al-Qaida. Dog 2013 när han sprängde sig till döds med en bilbomb vid en vägspärr i provinsen Homs.
Foto: - -
Hassan el Hassan Född 1993. Skriven i Borås. Dog i en eldstrid 2013 när han krigade för den islamistiska gruppen Jund al-Sham som kopplas till al-Qaida.
Foto: - -
Nabil SadekSkriven i Tuve, Göteborg.Född 1983. Död maj-juni 2014. Han befann sig, enligt journalisten och Jihad-kännaren Per Gudmundson, i Dayr az-Zawr dagarna innan han dödades. Poserade i militärkläder och skrev lovord till Allah.
Foto: - -
Abdeljalil JoumaneFödd 1990.Skriven i Angered, Göteborg.Förekom på en mängd bilder från Syrien med kända medlemmar i IS. Hans anhöriga skrev i december 2014 på Facebook att han dödats.
Taha ShadeSmeknamn: "Abu Ibrahim".Skriven i Bergsjön, Göteborg.Född 1987. Dödades våren 2014 i intern strid mot islamistiska rivalgruppen al-Nousrafronten. Publicerade IS-propaganda på sitt Facebook-konto.
Foto: - -
"Muhajir"Är i 25-årsåldern med bosnisk bakgrund.Han berättade i en stor intervju i Expressen förra hösten att han deltagit i en lång rad strider på IS sida i Syrien.– Att få leva under en riktig islamisk stat samt utföra Jihad är något jag alltid drömt om, förklarade han.
Foto: - -
Otman el KhamlichiSmeknamn: Abou TesnimFödd: 1979. Död i Syrien december 2013.Skriven i Spånga, Stockholm.Hyllas efter sin död på nätet av jihadister.
Foto: - -
1 / 29

Han instruerade sin son hur han skulle tillverka bomber för att spränga sig in i ett fängelse i Syrien.

Nu åtalas 46-åringen - en tidigare tjetjensk soldat - i ett unikt åtal som förste person i landet misstänkt för uppmaning och utbildning till terroristbrott.

– Ett angrepp mot det här fängelset i en väpnad konflikt måste anses vara ett angrepp mot ett legitimt mål, säger den misstänktes advokat Thomas Olsson.

LÄS MER: Svenske Yasser, 27, jagas över hela jorden

Terrorattackerna i Paris har åter satt fokus på den stora gruppen svenskar som rest till Syrien och Irak för att ansluta till Islamiska staten eller andra extremistgrupper.

– Det rör sig om fem till tio personer per månad, säger Fredrik Milder på Säpo.

Säpo uppger att 286 personer åkt ner hittills - 120 har återvänt till Sverige.

En tredjedel av dem som stannat kvar är kvinnor.

Expressen har kartlagt sammanlagt 29 jihadister och IS-krigare med svensk bakgrund. Många av dem är svenska medborgare, de är födda och uppvuxna i Sverige, flera av dem har sina familjer kvar här - men de har valt att resa till Syrien och Irak för att ansluta sig till den mordiska terrorörelsen.

Dömdes för grovt vapenbrott

Nyligen väcktes det första åtalet i Sverige enligt lagen från 2010 gällande "offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott" mot en 46-årig man i Järfälla utanför Stockholm.

– Han är åtalad för att ha instruerat sin son i att tillverka sprängämnen som skulle användas för att spränga hål i en fängelsemur norr om Aleppo i Syrien, säger kammaråklagare Ronnie Jacobsson vid riksenheten för säkerhetsmål.

I åtalet finns utdrag på pappans instruktioner som skickades via WhatsApp.

"Dunkarna med sprängmedel ska de läggas på marken tätt intill muren eller placeras i mitten av muren?" frågade 24-åringen som ska ha ingått i en islamistisk brigad bestående av tjetjenska soldater.

Blev ihjälskjuten

Sonen blev ihjälskjuten kring den 8 januari.

Pappan erkänner att han gav sonen bombinstruktioner, men anser inte att han gjorde något fel eftersom "hela världen kämpar för att störta regimen". En svart flagga som terrorgruppen Islamiska staten använder hittades i faderns hem och på hans mobil. Han dementerar koppling till terrorgruppen och säger att "denna symbol förenar alla muslimer".

– Visst jag tycker att i dagsläget är den här flaggan ganska förknippad med "Daesh" eller IS, säger kammaråklagare Ronnie Jacobsson.

Expressen har förgäves sökt den åtalade mannen. Försvarsadvokaten Thomas Olsson menar att det inte handlar om ett terrorbrott.

– Det här fängelset drivs av al Assad. Enligt olika människorättsrapporter förekommer tortyr i det här fängelset. Ett angrepp mot det här fängelset i en väpnad konflikt måste anses vara ett angrepp mot ett legitimt mål. Det som är anmärkningsvärt mot det här åtalet är att man använder svensk terroristlagstiftning för att garantera ett skydd för ett fängelse där en brutal diktator ägnar sig åt tortyr, säger advokaten.

Vill kriminalisera terrorresor

Förnekar din klient koppling till någon terrorklassad organisation?

– Ingenting har framkommit som skulle tyda på att han har sådan koppling, säger Thomas Olsson om åtalet som tas upp i Attunda tingsrätt 9-10 februari.

Regeringen vill kriminalisera terrorresor, organisering och finansiering av sådana. Säpo ska kunna gripa personer redan innan de lämnat landet - och efter ett återvändande.

– Den lagstiftningen kommer läggas på riksdagens bord före jul och lagen borde kunna vara på plats före april 2016, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Moderaterna menar att lagförslaget redan dröjt för länge.

– Vi är beredda att göra upp med regeringen för att snabbt skärpa terrorlagstiftningen, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Ygeman kontrar:

– Hade förberedelsearbetet gjorts så hade vi redan haft den här lagstiftningen på plats. Men det var tomt när vi kom till Rosenbad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.