Terrorattackerna i Paris har åter satt fokus på den stora gruppen svenskar som rest till Syrien och Irak för att ansluta till Islamiska staten eller andra extremistgrupper.
– Det rör sig om fem till tio personer per månad, säger Fredrik Milder på Säpo.
Säpo uppger att 286 personer åkt ner hittills - 120 har återvänt till Sverige.
En tredjedel av dem som stannat kvar är kvinnor.
Expressen har kartlagt sammanlagt 29 jihadister och IS-krigare med svensk bakgrund. Många av dem är svenska medborgare, de är födda och uppvuxna i Sverige, flera av dem har sina familjer kvar här - men de har valt att resa till Syrien och Irak för att ansluta sig till den mordiska terrorörelsen.
Dömdes för grovt vapenbrott
Nyligen väcktes det första åtalet i Sverige enligt lagen från 2010 gällande "offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott" mot en 46-årig man i Järfälla utanför Stockholm.
– Han är åtalad för att ha instruerat sin son i att tillverka sprängämnen som skulle användas för att spränga hål i en fängelsemur norr om Aleppo i Syrien, säger kammaråklagare Ronnie Jacobsson vid riksenheten för säkerhetsmål.
I åtalet finns utdrag på pappans instruktioner som skickades via WhatsApp.
"Dunkarna med sprängmedel ska de läggas på marken tätt intill muren eller placeras i mitten av muren?" frågade 24-åringen som ska ha ingått i en islamistisk brigad bestående av tjetjenska soldater.
Blev ihjälskjuten
Sonen blev ihjälskjuten kring den 8 januari.
Pappan erkänner att han gav sonen bombinstruktioner, men anser inte att han gjorde något fel eftersom "hela världen kämpar för att störta regimen". En svart flagga som terrorgruppen Islamiska staten använder hittades i faderns hem och på hans mobil. Han dementerar koppling till terrorgruppen och säger att "denna symbol förenar alla muslimer".
– Visst jag tycker att i dagsläget är den här flaggan ganska förknippad med "Daesh" eller IS, säger kammaråklagare Ronnie Jacobsson.
Expressen har förgäves sökt den åtalade mannen. Försvarsadvokaten Thomas Olsson menar att det inte handlar om ett terrorbrott.
– Det här fängelset drivs av al Assad. Enligt olika människorättsrapporter förekommer tortyr i det här fängelset. Ett angrepp mot det här fängelset i en väpnad konflikt måste anses vara ett angrepp mot ett legitimt mål. Det som är anmärkningsvärt mot det här åtalet är att man använder svensk terroristlagstiftning för att garantera ett skydd för ett fängelse där en brutal diktator ägnar sig åt tortyr, säger advokaten.
Vill kriminalisera terrorresor
Förnekar din klient koppling till någon terrorklassad organisation?
– Ingenting har framkommit som skulle tyda på att han har sådan koppling, säger Thomas Olsson om åtalet som tas upp i Attunda tingsrätt 9-10 februari.
Regeringen vill kriminalisera terrorresor, organisering och finansiering av sådana. Säpo ska kunna gripa personer redan innan de lämnat landet - och efter ett återvändande.
– Den lagstiftningen kommer läggas på riksdagens bord före jul och lagen borde kunna vara på plats före april 2016, säger inrikesminister Anders Ygeman.
Moderaterna menar att lagförslaget redan dröjt för länge.
– Vi är beredda att göra upp med regeringen för att snabbt skärpa terrorlagstiftningen, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra.
Ygeman kontrar:
– Hade förberedelsearbetet gjorts så hade vi redan haft den här lagstiftningen på plats. Men det var tomt när vi kom till Rosenbad.