Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De är sjuka i covid – men dör av köttätande svamp

Svart svamp sprider sig i hans ansikte efter covid-19
En man i Maharashtra vårdas på sjukhus efter att ha infekterats av svampen.
Foto: Pratham Gokhale/Hindustan Times/ / TT NYHETSBYRÅN
En kampanj för vaccinering mot covid-19 i Indien.
Foto: INA PHOTO AGENCY / INA PHOTO AGENCY/SIPA USA SIPA USA

”Den svarta svampen” – Mukormykos – plågar Indien parallellt med att coronavågor sköljt över landet.

Över 2000 personer har dött då svampen attackerar kroppen från munhålan och ögat, upp i hjärnan. Den enda räddningen är att skära bort kroppsvävnad.

– Jag kommer skära bort ögat på henne, för att rädda hennes liv, berättade Akshay Nair, ögonkirurg i Mumbai för BBC.

Den köttätande svampen är mycket ovanlig i USA och Europa, konstaterar New York Times, i Europa finns enstaka fall beskriva i studier. Men i Indien har ”den svarta svampen” på kort tid infekterat över 30 000 personer som vårdas eller har vårdats för covid på landets sjukhus.

Mukormykos som svampen heter attackerar i huvudsak de med svagt immunförsvar, exempelvis personer med hiv eller aids, men också diabetiker. Anledningen till att den fått sådant fäste i Indien under den pandemiska våren tillskrivs dålig hygien på sjukhusen, men också överanvändande av smärtstillande läkemedel och steroider som medicin.

Smärtstillande hämmar immunförsvaret

I Indien har läkare, enligt New York Times, varit väldigt frikostiga med att skriva ut smärtstillande till sina patienter, eftersom det råder brist på syrgas. Men överdosering av smärtstillande påverkar också immunförsvaret i negativ riktning, varför många utsatts för svampen.

Trots att svampen har en dödlighet på över 50 procent har bara 2000 av de 30 000 patienterna dött. ”Den svarta svampen” attackerar kroppens vävnad och äter sig igenom såväl kött som skelett och tar sig gärna från månhåla upp i ögonloben och in i hjärnan.

Indien hade sin värsta våg av coronapandemin i mitten av maj, då med 20 000 nya fall om dagen. I dag något måttligare 1 700 i snitt under den senaste veckan. Totalt 402 000 personer har omkommit av de drygt 30 miljoner som smittats.


Se också:

Så kan den endemiska fasen pågå i flera år

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.