De är pristagarna på Expressens kulturfest

Maria Schottenius, Björn Wiman och Karin Olsson under förra årets fest.
Foto: Suvad Mrkonjic

Grattis Jonas Hassen Khemiri, Henrik Dorsin, Natalia Kazmierska, Malena Ernman och Sven Nordqvist!

I kväll tog de emot priser på Expressens kulturfest – en "brakfest", enligt kulturchefen Karin Olsson.

– På Expressen vet vi lite om underhållning, säger hon.

Just nu minglar regissörer, litteraturkritiker, filmvetare, skådespelare och musiker på anrika Nalen i Stockholm. Expressens kulturfest blir större än någonsin - med över 400 inbjudna gäster. Kulturminglarna bjöds på buffé med pajer och sallad.

– Stämningen på Expressens kulturfest är magisk. Samtal pågår överallt i spännande konstellationer. Författare, musiker, politiker och skådespelare minglar sida vid sida, säger Expressens reporter Karin Sörbring, som är på plats, och fortsätter:

– Mest jubel blev det när Malena Ernman och Svante Henryson framförde "Green song" på scenen. Det var dock fel på Malenas mikrofon, så hon fick byta mikrofon och ta om stycket.

Fem pristagare

I centrum för festen står pristagarna - fem personer som alla gjort avtryck i Kultursverige under 2014.

Teaterpriset fick Jonas Hassen Khemiri, 36.

– Det är en jättestor ära att få Expressens teaterpris, säger han.

För den breda publiken är Jonas Hassen Khemiri känd för sitt öppna brev "Bästa Beatrice" till förra justitieministern Beatrice Ask (om polisens Reva-projekt) och romanen "Jag ringer mina bröder". Boken, som utgår från reaktionerna på bombdåden i Stockholms city för drygt fyra år sedan, har också blivit en pjäs som turnerat med Riksteatern och satts upp på Stockholms stadsteater.

I motiveringen förklarar juryn att "Jonas Hassen Khemiri är ungefär lika med ett geni".

"Blev jätteglad"

Musikpriset "Spelmannen" tilldelades Malena Ernman.

– Det bästa priset kan man få, säger den rörda pristagaren.

Författaren och illustratören Sven Nordqvist, mest känd för böckerna om Pettson och katten Findus, tog emot Expressens ungkulturpris Heffaklumpen 2014.

– Jag blev jätteglad. Det är alltid roligt att få ett pris som visar att man är omtyckt för det man gör, säger pristagaren.

Expressens Björn Nilsson-pris för god kulturjournalistik 2014 gick till Aftonbladets profilerade kolumnist Natalia Kazmierska, 35.

"Respektlös, oförutsägbar, stilistiskt sylvass"

I vinnarformuleringen skriver juryn att Natalia Kazmierska är en journalist som skakade kulturkritiken i sina grundvalar: "Respektlös, oförutsägbar, stilistiskt sylvass."

– Jag är extra rörd över priset eftersom jag får priset av Expressen, där jag blev vuxen, säger hon.

Komikern Henrik Dorsin belönades med Ankan, Expressens satirpris.

– Det finns två rätt olika typer av satir. Å ena sidan den dagsaktuella satiren som driver med saker, som en lokalrevy som driver med årets händelser utan att själv egentligen ha en egen ståndpunkt, man bara slår vilt omkring sig. Å andra sidan den satir som är baserad på en åsikt som man vill förmedla med humor. Själv tillhör jag väl snarare den andra kategorin, säger Dorsin, som var julvärd i SVT, till Expressens Jens Liljestrand.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.