De är också spårlöst försvunna

Publicerad
Uppdaterad
Varje år anmäls 7000 personer försvunna i Sverige. Prästen Kerstin kom aldrig fram. Här är fler personer som är spårlöst borta.

Mariam Adam, 8

Foto: - -
FÖRSVANN: 27 juni 1997, Hultafors.
Mariam försvann från en lägergård i Hultafors utanför Borås. Polisen misstänkte först att hon gömts, men efter en tids utredning misstänker polisen brott. Över 200 personer letade efter henne inledningsvis i två dygn, men man hittade inga spår. Det har inte heller kommit in några konkreta, avgörande tips om var Mariam Adam kan ha blivit av.
Kjell Evertsson har arbetat i flera år med polisutredningen:
- Hon är fortfarande inte anträffad, säger han.

Jasmina Jasharaj, 6

Foto: Calle Jismark
FÖRSVANN: 12 juni 1992, Mariestad.
Jasmina sa hejdå till sin mamma och gick ut för att leka med några kamrater. Sedan dess är hon spårlöst forsvunnen. Polisens teori är att hon har blivit bortförd och mördad och det har gjorts kopplingar till mordet på Helen i Hörby. Men enligt vittnesuppgifter ska Jasmina ha synts till i Marocko. Nästa år skulle hon fylla 20 år. Hennes mamma Florija Jasharaj är övertygad om att dottern lever. - Varje dag, varje natt, varje minut, varje sekund väntar jag på henne. På att hon ska komma innanför dörren.
- Därför vill vi inte flytta från Sävsjö, vi vill att hon ska kunna hitta oss.

Jimmy Svensson, 20

Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
FÖRSVANN: 28 juli 2004, Ängelholm.
Vid elvatiden på förmiddagen cyklade Jimmy hemifrån. Han skulle bara göra ett snabbt ärende och lämnade datorn på. Men Jimmy kom aldrig hem igen - till slut larmades polisen. Varken Jimmys mobiltelefon eller kontokort har använts sedan han försvann och efter några månader rubricerades hans försvinnande som mord. Per-Åke Åkesson, tidigare chef för Skånepolisens Cold Case-grupp, jobbade länge med fallet:
- Vi har inte hittat honom, jag skulle ha blivit underrättad om något hänt. Jag tror utredningen är nedplockad från dagordningen nu, säger han.

Marina Johansson, 31


FÖRSVANN: 27-28 juli 2010, Spekeröd.
Det var under förmiddagen 28 juli som Marina Johansson sågs i sin bil, på väg från hemmet utanför Spekeröd, söder om Stenungsund. Då hade hon besökt sina föräldrar. Sedan dess är hon spårlöst försvunnen. En 37-årig man i hennes närhet har suttit häktad, skäligen misstänkt för mord, men är nu släppt. Hennes föräldrar gick tidigare i höst ut i "Efterlyst" i hopp om att få in mer tips men det har hittills inte resulterat i något.
- Jag tror att arbetet ligger nere nu, de kommer återuppta sökandet till våren
när snön försvunnit, säger mamma Laila Johansson.


Annelie Ojonen, 24


FÖRSVANN: 18-19 september 1997, Öland.
Annelie Ojonen försvann mellan den 18 och 19 september 1997. Hon hade just berättat för sin mamma om att hon var gravid. På kvällen den 18 september gick hon och pojkvännen och lade sig i hemmet utanför Algutsrum, nära brofästet på Öland. När pojkvännen kom hem från jobbet den 19 var hon borta och hennes bil stod snett parkerad utanför hemmet. Sannolikt fördes hon bort i sin egen bil, en vit Honda Civic av 1985 års modell med registreringsnummer MXS 973. Bilen hade då repskador och ett krossat lyktglas samt nycklarna kvar i tändningslåset. Vid försvinnandet tros Annelie ha burit beigea byxor och bruna skor.
Tips om försvinnandet kan lämnas till polisen i Kalmar.

Peter Larsson, 41


FÖRSVANN: 13 okt 2008, Ljungskile.
Småbarnspappan och byggföretagaren Peter Larsson försvann natten mot måndagen
den 13 oktober 2008 från sin villa i Ljungskile på Västkusten. Dörren till Larssons hus var uppbruten och polisen fann tecken som tydde på att ett bråk ägt rum på platsen. Polisen har ännu inga spår efter Peter. För de anhöriga är det ovissheten, att inte veta vad som har hänt, om han försvunnit frivilligt eller om han mördats, som är värst. Men för systern Ann-Louise Larsson är det otänkbart att Larsson skulle hålla sig undan frivilligt.
- Det värsta är att vi inte vet. Om han nu är död så har vi ingen plats att sörja på, säger hon. Tips om försvinnandet kan lämnas till polisen i Trollhättan.

Daniel Olsson, 31


FÖRSVANN: 26 september 2008, Uddevalla.
Daniel Olsson är försvunnen sedan den 26 september 2008. Han hade varit och hälsat på sin pappa och återvände sedan till sin egen bostad på Jacob Trahnsgatan i Uddevalla. Hans BMW hittades senare olåst utanför bostaden. Det är något som hans anhöriga reagerat på eftersom Daniel var rädd om sin bil - och alltid såg till att ha
den låst. Polisen började tidigt misstänka att Daniels försvinnande har ett samband med Peter Larssons - då båda varit verksamma i byggbranschen och också ska ha utsatts för hot.
- Ju längre tiden går så känner vi mer och mer att det är viktigt att det här inte glöms bort. Det måste tas upp då och då. Mest av allt vill vi ju veta vad det är som har hänt, säger Daniels syster Agneta Bergh. Tips om försvinnandet kan lämnas till polisen i Trollhättan.


Per Karlsson, 48

Foto: Privat -
FÖRSVANN: 1 februari 2006, under resa.
Per och hans nya ryska flickvän skulle resa med färja från Stockholm till Helsingfors och vidare till S:t Petersburg och Moskva med buss. Flickvännen berättade för polisen att de skildes åt i Moskva och att Per sedan försvann. Polisen vet inte säkert om Per någonsin kom fram till Ryssland. Pers pappa Åke Karlsson har inte fått något livstecken sedan dess och tror inte att sonen lever.
- Det har gått fem år snart, man måste vara realistisk. Men det är jobbigt att prata om det här.


Ulla Tidén, 61


FÖRSVANN: 15 september 2010, Tiarp.
Ulla kände sig febrig och gick hem för jobbet. Sonen, som bor i närheten, hjälpte henne i säng vid 17-tiden. Men när maken kom tilbaka från jobbet en och en halv timma senare var sängen tom och hustrun spårlöst försvunnen. Familjen är desperata över att få reda på vad som har hänt.
- Jag har olika teorier varje dag, men framförallt att det ska handla om ett
sjukdomstillstånd, säger sonen.
Familjen har varit ute och letat med polisen.
- I början ville jag bara ha ett positivt besked. Nu vill jag bara ha besked.
Men hoppet har inte övergett oss, säger sonen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag