"De är inte så smarta som man tror"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
Foto: Jens L'Estrade

Först finansminister Magdalena Andersson, sedan statsminister Stefan Löfven – och senast partisekreteraren Carin Jämtin som stöder sina kamrater när de säger:

– Sverigedemokraterna är ett nyfascistiskt parti.

Frågan är om det är bra eller dåligt för regeringen – och om utspelet överhuvud taget var genomtänkt eller ett hugskott?

– De är inte så smarta som man tror, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren till Expressen.

Stig-Björn Ljunggren är S-märkt statsvetare, bosatt i Uppsala, och ofta anlitad expertkommentator i tv, radio och tidningar. Han säger:

– Sannolikt finns det inget intellektuellt resonemang bakom uttalandet. Man sänker yrkeskåren (politikerskrået; signs anm) ännu mer. Det är en statsvetenskaplig intellektuell synpunkt.

– Men det som är bra är att man nu – och hela tiden fram till valet – försöker äga debatten. Socialdemokraterna har tagit initiativet med extravalet, nu kastar de in det här i bråten och det kommer säkert mera. Det här uttalandet diskuteras på sociala medier och Socialdemokraterna står i centrum.

– Man kan säga att den som ställer sig i centrum hela tiden både vinner och förlorar på det. Men det är mindre riskabelt än att göra så – innan beskedet om extra valet har de varit offer för omständigheterna, nu är de inte längre det. Kampanjmässigt är det här intressant, säger Stig-Björn Ljunggren.

"Inte så smarta som man tror"

Det började med Magdalena Andersson, sedan sa också Stefan Löfven att SD är ett nyfascistiskt parti och i afton fick de stöd av partisekreteraren Carin Jämtin som uttalade sig i Expressen. Tror du att partiet har diskuterat saken – eller var det från början ett hugskott från Magdalena Andersson?

– Det är lite osäkert på den punkten. Ofta när man anar att de är samkörda tror man att det är någon slags konspiration eller samarbete, men i det här fallet tror jag inte det. De är inte så smarta som man tror, om jag säger så... Däremot är de duktiga på att haka på när de inser att något är helt rätt – och de är snabba på att backa ur när det känns att det var fel, säger Stig-Björn Ljunggren.

Men det råder delade meningar mellan statsvetarna om uttalandet om SD som ett "nyfascistiskt parti" gynnar Socialdemokraterna – eller om det rentav kan slå tillbaka.

Tvivlar på taktiken

Andrej Kokkonen, doktor i statsvetenskap, säger till TT att han tvivlar på S-taktiken:

– Nu är det så att Sverigedemokraterna har 13 procent och uppfattas, av sina egna väljare i alla fall, som ett demokratiskt trovärdigt parti. Jag tror, givet det – att i det här läget komma dragande med nyfascist-kortet, det tvivlar jag på kommer att ha några större konsekvenser. Det är ändå ett så pass etablerat parti som har lyckats tvätta bilden av sig själv.

Statsvetarprofessorn Tommy Möller pekar på att S förlorade en hel del väljare till SD 2010. En del kom tillbaka i år, men S vill få in fler i fållan, tror Möller.

– Man vill ju inte närma sig Sverigedemokraterna politiskt. I stället får man tänka tvärtom och försöka göra avståndet så stort som möjligt, att få väljarna att besinna sig – så att säga.

Men Tommy Möller tillägger:

– Många kanske reagerar negativt och tycker att man tar i med överord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.