Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De är hetaste kandidaterna att ta över Vänsterpartiet

Vänsterpartiets ledare kommer att avgå i vår – de här tror experterna kan komma att ersätta honom.
Nooshi Dadgostar, valdes till vice partiordförande 2018, har varit lojal med partiet och har suttit med i tunga förhandlingar. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ali Esbati.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Clara Lindblom, oppositionsborgarråd i Stockholms stad.Foto: Jessica Segerberg / Jessica Segerberg
Rossana Dinamarca, tidigare riksdagsledamot.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Det finns ingen given efterträdare till Jonas Sjöstedt som ledare för Vänsterpartiet, men en sak är de flesta bedömare överens om:

Det blir troligen inte en vit, medelålders man denna gång.

– Min enda förhoppning är att det är dags för en kvinna att ta över som partiledare, säger Daniel Bernmar, kommunalråd i Göteborg.

På onsdagskvällen har Jonas Sjöstedt gett besked om att han inte tänker ställa upp för omval under partikongressen i vår.

Beskedet innebär att Vänsterpartiet nu kommer att inleda processen för att hitta en efterträdare.

Att Jonas Sjöstedt väljer att kliva av är inte oväntat – det har pågått spekulationer sen i höstas – så det har redan funnits gott om tid att diskutera tänkbara efterträdare i partiet.

Här är de namn som nämns mest frekvent:

 Nooshi Dadgostar, 34 år, valdes till vice partiordförande 2018 och pekas nu ut som en av huvudfavoriterna. Dadgostar är en central maktspelare i partiet som var med och ledde förhandlingarna med S och MP förra mandatperioden. Men trots sin tunga position i partitoppen är hon samtidigt ett ganska oskrivet kort som inte stuckit ut hakan, utan varit lojal med partilinjen. Har en bakgrund i Botkyrkas kommunpolitik. 

 Ulla Andersson, 57 år, veteran i riksdagen och ekonomiskpolitisk talesperson. Skulle ligga bra till för att få uppdraget – om hon vill. Men Andersson var sjukskriven för utbrändhet så sent som för två år sedan och det anses tveksamt att hon vill ta på sig ett 24/7-jobb av den typ som partiledarskapet innebär. Hon har också försökt nå partiledarposten tidigare, men drog tillbaka sin kandidatur när det stod klart att det inte skulle bli delat ledarskap. Anses vara en pragmatiker med viss högerstämpel i partiet. 

 Clara Lindblom, 34 år, uppskattad och slagfärdig frontfigur för Vänsterpartiet i Stockholms stad, borgarråd med ansvar för äldrefrågor före maktskiftet 2018. Minus: Saknar riksdagsplats.

 Ali Esbati, 45 år, riksdagsledamot som är känd som en hårdför debattör på Twitter. Är delvis kontroversiell och har en tydlig vänsterstämpel efter tiden som ordförande i Ung Vänster. I dag tillhör han den inre kärnan i partitoppen och är mer pragmatisk. Arkitekten bakom Vänsterpartiets nya hårdare linje med misstroendehot kopplat till Arbetsförmedlingen på senhösten.

 Malin Björk, 47 år, EU-parlamentariker som tog för sig i debatterna i EU-valrörelsen förra våren. Valresultatet blev dock en besvikelse för partiet. Profilerad inom jämställdhetsfrågor och HBTQ.

 Jens Holm, 48 år, riksdagsledamot. Står till vänster i partiet, kritisk mot att V släppte fram Löfven för ett år sen. Om diskussion uppstår om delat ledarskap – något som partiet haft på agendan tidigare – skulle Holm kunna bli aktuell. Profilerad inom miljö och klimat.

 Rossana Dinamarca, 46 år, före detta riksdagsledamot och vice partiordförande som lämnat toppolitiken. Känd men också omstridd, och har en vänsterstämpel. Kritisk mot att partiet släppte fram Löfven och januariavtalet. Har också varit öppet kritisk mot partiledningen och anklagat den för att motarbete henne. Har försökt få partiledarposten tidigare, men förlorade kampen mot Sjöstedt. 

Här berättar Jonas Sjöstedt om beslutet

Den avgående partiledaren gästade SVT:s Aktuellt på onsdagskvällen.

”Kan bli stökigt i partiet”

Det finns de internt som Expressen pratrat med som nu varnar för att det kan bli ”stökigt i partiet” när Jonas Sjöstedt kliver av. Han har haft en stark ställning och lyckats hålla ihop det annars konfliktfyllda partiet. 

Valet av partiledare kan också få stor påverkan på svensk politik i stort i och med Vänsterpartiets nyvunna nyckelroll som man skaffat sig efter att man tillsammans med M, KD och SD börjat utmana regeringen på ett betydligt mer offensivt sätt. Men det finns de internt, som Rosanna Dinamarca, som anser att partiet aldrig borde släppt fram Löfven och januriavtalet och som sannolikt vill gå ännu hårdare fram mot Stefan Löfven. 

Två manliga partiledare i rad

Vänsterpartiet har nu haft två partiledare i rad, Lars Ohly och Jonas Sjöstedt, som är medelålders män med helsvensk bakgrund. Det samma gäller nuvarande partisekreteraren Aron Etzler. För ett parti förknippat med rättvisefrågor och identitetspolitik kan det därför bli viktigt att välja en ordförande som antingen är kvinna eller har invandrarbakgrund, eller båda delarna. 

Ytterligare en potentiell kandidat är Daniel Bernmar, kommunalråd i Göteborg, som förde Vänsterpartiet till ett mycket starkt resultat i kommunalvalet 2018. Men dels är Bernmar ytterligare en vit man, dels säger att han inte är intresserad av att bli partiledare:

– Nej, verkligen inte. Jag är så nöjd med min tårtbit. Jag älskar att jobba med Göteborg och göteborgarnas bästa.

Har du någon egen favoritkandidat? 

– Nej, jag tycker i alla fall att man ska titta på den som har den erfarenheten och kunskapen för att driva partiet framåt. 

– Vi svenskar är inte så jättebundna av personfixering, utan det är sakfrågan som bestämmer hur människor ska rösta, säger Daniel Bernmar som dock betonar att ”det borde vara dags för en kvinna”.

– Vi har många duktiga kvinnor som är beredda att kandidera.

Statsvetarnas spekulationer om efterträdare

Expressens statsvetare, Jenny Madestam, har tre namn som hon tycker är särskilt intressanta.

– Det finns inga sådana självklara personer utöver de som fanns med när Sjöstedt valdes. I den processen var det Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson, Hans Linde och Rossana Dinamarca. Alla de här namnen som var aktuella då.

– Vi har kunnat se att Rossana Dinamarca varit ute och profilerat sig och kritiserat partiledningen i Vänsterpartiet. Det är mycket möjligt att hon är en potentiell efterträdare, men det beror på vilket typ av ledarskap partiet vill ha.

– I Vänsterpartiet kommer inte det här bara handla om en person utan också vilken riktning man ska ta. Ska man fortsätta den här tuffa vägen som Jonas Sjöstedt kom in på i slutet, eller ska man vara mer som Sjöstedt var förr och vara lojal till Socialdemokraterna? 

 

”Skulle ge minimal risk”

Marja Lemme, S-märkt statsvetare, lägger fram Rossana Dinamarca och Ulla Andersson som förslag.

Hon menar att Dinamarca kan bli intressant just för sin kritik. Ulla Andersson skulle å sin sida vara ett alternativ som ger en mindre politisk förändring för Vänsterpartiet.

– I praktiken har det ändå fungerat inåt som en sorts uppdelning av uppgifter, med ekonomi på Ulla Andersson. Hon är förstås ett alternativ som skulle ge minimal risk att partiet kommer in på någon ny politik, säger Marja Lemme.

Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, säger till TT att han tror på en kvinnlig efterträdare eftersom Vänsterpartiet haft två manliga partiledare på raken, trots att man profilerar sig som ett parti som driver jämställdhetsfrågor.


Blomgren tror på kvinna

Om en kvinnlig kandidat dessutom är ung, ökar chansen ytterligare att bli vald, säger Blomgren till TT.

– Att välja en yngre person skulle vara ett sätt att lämna partihistorien bakom sig ytterligare. Då pratar vi om en partiledare som kanske inte ens var medlem i partiet under kalla kriget, det är lite svårt att anklaga den personen för att ha olika saker i bagaget, säger Magnus Blomgren till TT.

LÄS MER: De lämnade politiken – så mycket tjänar de i dag (PREMIUM) 

LÄS MER: Uppgifter: De gör upp om att ta över efter Löfven (PREMIUM) 

”Rätt beslut för min familj”

V-ledaren berättar själv på Facebook om beslutet att avgå som partiledare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.