Försvarshögskolans tidigare rektor Henrik Landerholm är en av de möjliga kandidaterna till försvarsministerposten. Här med utrikesminister Carl Bildt i Afghanistan. Foto: Sandra Calligaro
Försvarshögskolans tidigare rektor Henrik Landerholm är en av de möjliga kandidaterna till försvarsministerposten. Här med utrikesminister Carl Bildt i Afghanistan. Foto: Sandra Calligaro

De är hetast att ta över efter  Sten Tolgfors

Publicerad

Försvarsminister Sten Tolgfors efterträdare kommer att utses redan inom två veckor.

Potentiella kandidater: Syskonen Henrik Landerholm, Försvarshögskolans tidigare rektor, och Karin Enström, ordförande i utrikesutskottet.

Processen med att hitta en ny försvarsminister inleddes redan förra veckan på statsrådsberedningen. Ännu har ingen fått den formella frågan, men statsminister men statsminister Fredrik Reinfeldt räknar med att presentera den nya ministern nästa vecka.

En källa säger till Expressen att det troligaste är att försvarsministerposten går till någon som redan är statsråd. Ett namn som nämns då är arbetsmarknadsministern Hillevi Engström.

- På det sättet kan man slussa in någon från riksdagsgruppen i regeringen på en mindre betydelsefull statsrådspost.

– Vi kommer inte spekulera eller kommentera spekulationer. Det är ni fria att göra själva, säger Cherine Khalil, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Minister utifrån

Andra menar att nästa försvarsminister kommer att hämtas från den moderata riksdagsgruppen.

- Då ligger Karin Enström och Annicka Engblom bra till, säger en källa.

Men andra i regeringskansliet hävdar att Fredrik Reinfeldt den här gången - precis som när finansmarknadsminister Peter Norman utsågs - letar efter en minister utifrån.

- Den som ligger bäst till är Henrik Landerholm, säger en riksdagsledamot.

Landerholm arbetar i dag som hög civil representant för Sveriges insatser i norra Afghanistan, ett uppdrag han haft sedan november 2011. Han är bror till Karin Enström och har också varit ordförande i försvarsutskottet, politiskt sakkunnig i försvarsdepartementet och rektor för försvarshögskolan.

- En tredje kandidat kan vara Cecilia Widegren, som är vår försteman i försvarsutskottet, men då är Landerholm och Enström mycket troligare, säger M-riksdagsledamoten.

"Inte aktuellt"

Cecilia Widegren är vice ordförande och alliansens gruppledare i försvarsutskottet. Hon är också Moderaternas talesman i försvars- och säkerhetspolitiska frågor. Hon har själv inte fått några indikationer på att hon skulle vara en möjlig kandidat till ministerposten.

- Det är inte aktuellt eftersom det är Fredrik (Reinfeldt, reds anm) som utser nya ministrar. Jag är så glad över att vara riksdagsledamot för Skaraborgs län.

Men om du fick frågan - vad skulle du svara?

- Jag är nöjd där jag är.

Expressen har utan framgång sökt Henrik Landerholm och Karin Enström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag