De är hetast att ta över efter  Sten Tolgfors

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Försvarshögskolans tidigare rektor Henrik Landerholm är en av de möjliga kandidaterna till försvarsministerposten. Här med utrikesminister Carl Bildt i Afghanistan.
Foto: Sandra Calligaro

Försvarsminister Sten Tolgfors efterträdare kommer att utses redan inom två veckor.

Potentiella kandidater: Syskonen Henrik Landerholm, Försvarshögskolans tidigare rektor, och Karin Enström, ordförande i utrikesutskottet.

Processen med att hitta en ny försvarsminister inleddes redan förra veckan på statsrådsberedningen. Ännu har ingen fått den formella frågan, men statsminister men statsminister Fredrik Reinfeldt räknar med att presentera den nya ministern nästa vecka.

En källa säger till Expressen att det troligaste är att försvarsministerposten går till någon som redan är statsråd. Ett namn som nämns då är arbetsmarknadsministern Hillevi Engström.

- På det sättet kan man slussa in någon från riksdagsgruppen i regeringen på en mindre betydelsefull statsrådspost.

– Vi kommer inte spekulera eller kommentera spekulationer. Det är ni fria att göra själva, säger Cherine Khalil, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Minister utifrån

Andra menar att nästa försvarsminister kommer att hämtas från den moderata riksdagsgruppen.

- Då ligger Karin Enström och Annicka Engblom bra till, säger en källa.

Men andra i regeringskansliet hävdar att Fredrik Reinfeldt den här gången - precis som när finansmarknadsminister Peter Norman utsågs - letar efter en minister utifrån.

- Den som ligger bäst till är Henrik Landerholm, säger en riksdagsledamot.

Landerholm arbetar i dag som hög civil representant för Sveriges insatser i norra Afghanistan, ett uppdrag han haft sedan november 2011. Han är bror till Karin Enström och har också varit ordförande i försvarsutskottet, politiskt sakkunnig i försvarsdepartementet och rektor för försvarshögskolan.

- En tredje kandidat kan vara Cecilia Widegren, som är vår försteman i försvarsutskottet, men då är Landerholm och Enström mycket troligare, säger M-riksdagsledamoten.

"Inte aktuellt"

Cecilia Widegren är vice ordförande och alliansens gruppledare i försvarsutskottet. Hon är också Moderaternas talesman i försvars- och säkerhetspolitiska frågor. Hon har själv inte fått några indikationer på att hon skulle vara en möjlig kandidat till ministerposten.

- Det är inte aktuellt eftersom det är Fredrik (Reinfeldt, reds anm) som utser nya ministrar. Jag är så glad över att vara riksdagsledamot för Skaraborgs län.

Men om du fick frågan - vad skulle du svara?

- Jag är nöjd där jag är.

Expressen har utan framgång sökt Henrik Landerholm och Karin Enström.

DE KAN TA ÖVER EFTER TOLGFORS

Hillevi Engström

Kom in i regeringen i oktober 2010 som arbetsmarknadsminister efter att Littorin avgick i Almedalen några månader tidigare. Var innan dess ordförande i Arbetsmarknadsutskottet.

Henrik Landerholm

Jobbar i dag som hög civil representant för Sveriges insatser i norra Afghanistan, ett uppdrag han haft sedan november 2011. Innan dess var han generaldirektör i Folke Bernadotteakademin. Har också varit ordförande i försvarsutskottet, politiskt sakkunnig i försvarsdepartementet och rektor för försvarshögskolan.

Karin Enström

Syster till Henrik Landerholm. Är ordförande i utrikesutskottet. Var tidigare kapten i amfibiekåren, ledamot i försvarsutskottet och ordförande i Försvarsberedningen. Ordförande i Riksdagens tvärpolitiska förening för bekämpandet av okontrollerad spridning av lätta vapen. Ledamot av kommunfullmäktige i Vaxholm

Cecilia Widegren

Är vice ordförande och alliansens gruppledare i försvarsutskottet. Hon är Moderaternas talesman i försvars- och säkerhetspolitiska frågor. Sitter även som ledamot i Krigsdelegationen och riksdagens Nato-delegation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.