De är fortfarande fast på Antarktis: "Firar jul"

Publicerad

Ett jättelikt isflak satte stopp för en forskningsexpedition i Antarktis på julafton.

Två dagar senare sitter passagerarna fortfarande fast i isen.

- De har mat, firar jul och har det jättebra, säger Stewart Campbell på svenska företaget Expeditions online som stått för passagerarbokningen.

Det sägs att tomten bor på Nordpolen och nog måste passagerarna på fartyget Akademik Shokalskiy ha blivit rätt besvikna när de fastnade på Sydpolen på julafton.

Fartyget lämnade Nya Zeeland 9 december och i tisdagskväll fastnade det i havet i Antarktis efter att ett jättelikt isflak omringat det och dess passagerare som består av turister, forskare och besättningsmän.

Men trots att julen firades på ett något oväntat sätt så är det god stämning på skeppet.

- Vi är i isen precis som gamla tidens upptäckare! Alla mår bra och håller hoppet uppe. God jul, twittrar Chris Turney, som leder forskningsexpeditionen.

Svenska företaget Expeditions online ordnar med äventyrsresor för turister och de har stått för bokningen till skeppet där det nu befinner sig cirka 80 personer.

- Alla ombord mår bra och de väntar nu på att väderförhållandena ska ändras och isen öppnas. Det finns flera fartyg i området som är på väg för att ge dem assistans om det behövs, säger Stewart Campbell som driver företaget.

Skulle upprepa forskningsexpedition

Hälften av passagerarna består av forskare från främst Australien som gör samma forskningsexpedition som de framstående australiensiske forskaren Douglas Mawson gjorde för 100 år sedan.

Andra hälften av passagerna är turister från främst Australien, ingen av dem kommer från Sverige.

- De har firat jul på båten och det här blev ju ett riktigt äventyr kan man säga. Men det är inte så dramatiskt. Skeppet är isförstärkt så det är ingen fara för dem, säger Stewart Campbell.

En kinesisk isbrytare är på väg mot fartyget som har fem kilometer av is runtom sig.

Fartyget skulle nå land i Nya Zeeland den 4 januari och beräknas nu bli något dygn försenad.

- Det är väldigt ovanligt att sådant här händer, säger Stewart Campbell.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag