Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De är första hbtq-paret att gifta sig i Finland

<p>I dag, onsdag, träder den nya finska lagen i kraft som tillåter samkönade äktenskap. </p>Foto: Privat
"Vi är förväntansfulla", säger Hannu Virtanen.Foto: Privat

Hannu Virtanen och Raul Medinas kärlekshistoria började med en lajk på Instagram - och fortsatte med en flytt över halva jordklotet.

På onsdagen tar de nästa steg i förhållandet när de vigs av en präst.

Det sker redan samma dag som den nya finska lagen som tillåter samkönade äktenskap träder i kraft.

– Vi är förväntansfulla och ser fram emot i kväll, säger Hannu Virtanen.

Parets historia tillsammans inleddes för ett år sedan då Raul Medina, då boende i Mexiko, hittade Hannu Virtanens Instagramkonto. Det började med att han gillade några bilder, och slutade med att de två blev ett par.

Sedan dess har Raul flyttat till Finland och i december registrerade de sig som formella partners, vilket flera finländska medier tidigare har rapporterat om.

Men något äktenskap blev det inte, eftersom Finlands lag inte har tillåtit någon sådan ceremoni. Ett beslut som banade väg för finländska äktenskap fattades redan för två år sedan, men det är först på onsdagen - den 1 mars - som lagen träder i kraft.

Närmsta vännerna närvarande

Hannu och Raul ödslar ingen tid. Redan på onsdagskvällen kommer de att vigas av en präst i Helsingfors, i en ceremoni där åtta andra samkönade par också vigs.

– Vi är förväntansfulla och ser fram emot i kväll. Då gifter vi oss tillsammans med åtta andra par. Vi kommer att ha några av våra närmsta vänner närvarande. Detta är en viktig dag för oss, säger Hannu Virtanen på onsdagsmorgonen.

Den nya lagen ger rätt till borgerliga vigslar, men den som vill gifta sig i kyrkan får hoppas på en ny utgång från den interna strid som pågår i samfundet. Det rådande beslutet är att man fortsatt kommer att se äktenskapet som en förening mellan man och kvinna. Enskilda präster i landet har aviserat att man kommer att trotsa kyrkans direktiv för att viga samkönade par, rapporterar SR.

Ger också rätt till adoption

Den nya lagstiftningen som nu träder i kraft ger också rätt till adoption, rapporterar TT.

– Juridiskt tog vi steget 2002 då vi införde registrerat partnerskap. Men det var ju ett andra klassens äktenskap. Därför är det viktigt att homosexuella nu jämställs med heterosexuella och att äktenskapet öppnas för alla, säger sociologen Kati Mustola till etermediebolaget Yle.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.