Abiy Ahmed får Nobels fredspris 2019

Prisas för sitt arbete för fred mellan Etiopien och Eritrea – se tillkännagivandet.
Abiy Ahmed prisas för sitt fredsarbete med Eritrea.
Foto: Shutterstock
Abiy Ahmed, Etiopiens premiärminister tilldelas 2019 års fredspris.
Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg var favorittippad, men får inte priset.
Foto: ERIC DEMERS / POLARIS POLARIS IMAGES
Abiy Ahmed.
Foto: ALESSANDRO DI MEO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Abiy Ahmed.
Foto: STELLA PICTURES
Här är Abiy Ahmed och Eritreas president Isaias Afwerki.
Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg.
Foto: JEFF TOPPING / POLARIS POLARIS IMAGES
1 / 8

OSLO. Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris.

Han tilldelas det prestigefulla priset främst för sitt fredsavtal med grannlandet Eritrea.

Ahmeds reaktion:

Han känner sig ödmjuk och är jätteglad för priset, enligt AFP.

Nobelpriset i fred 2019

Abiy Ahmed

Etiopisk premiärminister, 43 år gammal. Föddes i Beshasha, Etiopien, den 15 augusti 1976. Tillträdde som premiärminister i april 2018, efter flera år av protester mot hans föregångare.


Varför får han Nobelpriset?

Han får priset för sin insats att uppnå fred och internationellt samarbete, och i synnerhet för sitt avgörande initiativ att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea.

Stämningen var högtidlig när journalister och tv-team från hela världen samlades på Nobelinstitutet i centrala Oslo under fredagen. Klockan 11 ställde sig den norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen vid podiet och tillkännagav fredspris nummer 100 i ordningen. 

Årets vinnare är:

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed.

Han får fredspriset för ”sin insats att uppnå fred och internationellt samarbete, och i synnerhet för sitt avgörande initiativ att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea”.

Greta Thunberg och Abiy Ahmed var favoriter

Det gick ett sus genom den samlande presskåren på plats när Reiss-Andersen läste upp fredspristagaren. Det var knappast någon som behövde googla Abiy Ahmed som –tillsammans med svenska klimataktivisten Greta Thunberg – var storfavorit på förhand.

Samtidigt ifrågasattes beslutet av lokala och utländska journalister på plats, eftersom det ännu kvarstår många frågetecken kring demokrati- och fredsprocessen.

Sveriges utrikesminister Ann Linde, S, gratulerar dock den etiopiska premiärministern. På Twitter skriver hon att priset är ”välförtjänt”:

”Utmaningar kvarstår men Abiy's ledarskap har varit en källa till hopp i Etiopien och i världen”.

Nådde fred mellan Eritrea och Etiopien

Abiy Ahmed tillträdde som premiärminister i april 2018, och fick efter bara några månader till ett fredsavtal med grannlandet Eritrea och dess president, diktatorn Isaias Afwerki, förra sommaren.

De senaste decennierna har präglats av infekterade konflikter mellan länderna. 

Den norska Nobelkommittén tror att Abiy Ahmeds arbete för fred behöver uppmärksammas och uppmuntras och hoppas att priset ska ”stärka premiärminister Abiy i hans viktiga arbete för fred och försoning”. Den konstaterar att mycket arbete visserligen kvarstår i Etiopien – men menar att premiärministern har initierat viktiga reformer som ger landets invånare hopp om en bättre framtid.

Ahmed har under sin tid vid makten också bland annat lovat fria val 2020, släppt politiska fångar och åtalat en rad tjänstemän som anklagats för brott mot mänskliga rättigheter.

”Som premiärminister har Abiy Ahmed försökt främja försoning, solidaritet och social rättvisa”, skriver The Nobel Prize på Twitter.

”Klimatets roll för världsfred har vi redan framhävt”

Till Expressen säger Berit Reiss-Andersen, ordförande för norska Nobelkommittén:

– Jag kan lova att det aldrig är ett enkelt beslut. Med det sagt känner jag liksom resten av kommittén väldigt trygga i att det här ett korrekt och betydelsefullt pris. 

Vad betyder priset för den fortsatta fredsprocessen?

– Det finns alltid ett hopp om att fredspriset inspirerar till att fortsätta till processen. Fredspriset ska inte bara ha en effekt på Abiy Ahmed utan även på andra parter i regionen, inte minst en samlande effekt för det etiopiska folket. I slutändan är det upp till dem att hitta fredliga lösningar och inte minst implementera fredsavtalet med Eritrea.

Ser du några risker i att tilldela fredspriset så tidigt i processen?

– Självklart är det en risk. Men en viktig del i vårt val är att han redan har fått igenom många saker som vi kan bedöma. Det finns ett fredsavtal med Eritrea, och han har tagit betydelsefulla steg för yttrandefrihet och för att bekämpa korruption i Etiopien. Inte minst är jag väldigt glad att han har tagit med så många kvinnor i sin regering.

Kan man säga att även Eritreas diktator får en del av fredspriset?

– Han får erkännande från norska Nobelkommittén för att han har bidragit till fredsavtalet. Det erkännandet förtjänar han. En hand sträcktes ut mot honom om fredsförhandlingar och han tog den handen.

Klimataktivisten Greta Thunberg var förhandsfavorit. Du ville tidigare inte kommentera vilka andra som kunde ha fått priset. Men anser du att det finns en koppling mellan klimatfrågan och fred och konflikt?

– Det har Nobelkommittén redan gjort. Vi har gett klimatpris tidigare, senast till Al Gore och FN:s klimatpanel. Det kan vara svårt att dra kopplingarna, men klimatets betydelse för världsfred har vi redan framhävt, säger Berit Reiss-Andersen.

Journalisten om att Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed får fredspriset.

Martin Schibbye: ”Glädjande”

Författaren och journalisten Martin Schibbye förutspådde redan förra året att Abiy Ahmed skulle få Nobels Fredspris. Han säger till Expressen TV att han inte är förvånad.

– Jag tycker att det är glädjande. Om man tittar på Fredsprisets stadgar så handlar de om traditionellt fredsskapande och nedrustning, och då är det svårt att mot den bakgrunden hitta en annan kandidat det senaste året som verkligen har stått för det, säger han.

– Jag var nere i gränsområdena mellan Eritrea och Etiopien och gjorde reportage för några år sedan och minns den fredstörst som fanns bland människorna där. Både soldater och bybor och handlare på den lokala kreatursmarknaden. 

– Man drömde om att den här djupfrysta konflikten, detta 20-åriga krigstillstånd skulle lösas. 

Martin Schibbye och fotografen Johan Persson satt 438 dagar i etiopiskt fängelse efter att falskeligen anklagats för terrorbrott år 2011.

Han säger att flera av hans medfångar släpptes efter att Abiy Ahmed kom till makten i början av år 2018.

– Med gränsfrågan löst så öppnar det upp för en demokratisk lösning i Etiopien. Men också en regional utveckling vad gäller fred och en växande demokratirörelse.

– Han har gjort sig förtjänt av priset, men han har också en lång väg att gå, säger Shibbye i Expressen TV.

Etiopiens svar: ”Ett tidlöst bevis”

Premiärministern själv säger, enligt AFP, att han känner sig ödmjuk inför priset och att han är ”jätteglad”. Och hans stab skriver på Twitter att Etiopien som nation är stolta.

I ett uttalande säger staben:

”Erkännandet är ett tidlöst bevis för MEDEMER:s (ett uttryck från Abiy Ahmed som betyder ungefär ”gå samman”) ideal om enhetlighet, samarbete och gemensam samexistens som som premiärministern konstant har kämpat för”.

https://twitter.com/PMEthiopia/status/1182582499127562240?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1182582499127562240&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dagbladet.no%2Fstudio%2Fnyhetsstudio%2F5%3Fpost%3D20063

Man fortsätter räkna upp vad Ahmed har åstadkommit.

”På regional nivå, att avsluta det två decennier långa dödläget mellan Etiopien och Eritrea har öppnat upp en ny dimension av möjligheter för samarbete mellan länderna. Att den politiska fientligheten har upphört har gjort det möjligt för familjer och vänner, sen länge splittrade över gränsen, att dra fördel av freden”.

”Den här segern och det här erkännandet är en kollektiv vinst för etiopier, och stärker vår beslutsamhet att göra Etiopien till ett välmående land för alla”.

Fredspriset ett av flera Nobelpris

Enligt Nobelkommittén är årets fredspris också till för att erkänna alla andra parter som har jobbat för fred och försoning i nordöstra Afrika.

Fredspriset delades ut första gången 1901. Det är ett av de fem ursprungliga Nobelpriserna, tillsammans med fysik, kemi, fysiologi eller medicin samt litteratur.

1968 instiftades även ekonomipriset.

De har vunnit Nobels fredspris

Här är de senaste tio fredspristagarna:


2018: Läkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa och yazidiska Nadia Murad från Irak.

2017: Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, Ican.

2016: Colombias president Juan Manuel Santos.

2015: Tunisiens nationella dialogkvartett.

2014: Barnrättsaktivisterna Malala Yousafzai från Pakistan och Kailash Satyarthi från Indien.

2013: Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW.

2012: Europeiska unionen, EU.

2011: Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, liberianska fredsaktivisten Leymah Gbowee samt jemenitiska journalisten och aktivisten Tawakkul Karman.

2010: Kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

2009: USA:s president Barack Obama.

Källa: TT

FN:s före detta vice generalsekreterare Jan Eliasson om Abiy Ahmed.
Allt om Nobelpriset: Hur många priser är det? Vad väger medaljen? Vem finansierar Nobelpriset?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.