Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De är fast i ingenmansland – målet: Att komma till Sverige

Expressens Magnus Falkehed är på plats i Kastaniés vid gränsen till Grekland.
Migranter värmer sig över öppen eld i den kalla februarinatten.
Foto: Magnus Falkehed
Gränsområdet liknar nu ett snabbt växande läger av tält i plast. Migranterna samlar ihop kvistar och ved till sina eldar.
Foto: Magnus Falkehed
Kvinnor, barn och män går över åkern.
Foto: Magnus Falkehed
Läger vid gränsen.
Foto: Magnus Falkehed
Tusentals flyktingar finns vid gränsen, det som nu är ett ingenmansland.
Foto: Magnus Falkehed
Flyktingar kommer mot lägret.
Foto: Magnus Falkehed
Migranterna samlas i läger.
Foto: Magnus Falkehed
1 / 8

KASTANIÈS. Efter att Turkiet öppnat sin gräns mot Europa har tusentals migranter sökt sig till den grekiska gränsen.

I ingenmansland värmer sig Mari, en ung afghansk kvinna med hopp om att få korsa gränsen.

– Sverige är mitt drömland, säger hon. 

Migranter och grekisk polis brakade samman under gårdagen. De som tagit sig från Turkiet försökte ta sig in i EU och i ett svar att skydda Europas yttre gräns sköt grekisk polis med tårgas. 

Det var efter att 33 turkiska soldater dödats i striderna i Idlib, Syrien, i torsdags som Turkiet meddelade sitt beslut: Gränsen mot EU skulle öppnas. 

Recep Tayyip Erdoğan hävdar att EU inte hållit sina löften. 

Förstärkt bevakningen

Men samtidigt som gränserna åt ena hållet öppnats – har de åt andra hållet förstärkts av Bulgarien och Grekland. Migranter i klungor rör sig i gränsprovinsen Edirne med hopp om att ta sig till Europa.

Enligt turkiska myndigheter rör det sig om drygt 76 358 migranter som lämnat Turkiet, twittrar landets inrikesminister Süleyman Soylu. Siffror från FN pekar på minst 13 000 längs gränsen till Grekland. Enligt AFP har 10 000 migranter stoppats vid gränsen.

Tusentals flyktingar är fast i ingenmansland (inringat). Grekland är det land som skyddar EU:s gräns.

Samtliga är nu kvar i ingenmansland. 

Vid lägret vid gränskontrollen Kastaniés anslöt sig under söndagsmorgonen en till synes stadig och oöverblickbar ström av förhoppningsfulla människor. Föräldrar bär sina barn i armarna eller ber dem skynda på lervägarna.

Människor värmer sig bäst de kan vid öppna eldar. 

– Det var så tufft och kallt här i natt. Vi frös så mycket men ingen bryr sig. Ingen vill ha oss, säger Najla, 21, från Afghanistan, som precis kommit med sin pappa. 

Naja, 21, kom från Afghanistan med sin pappa.
Foto: Magnus Falkehed

En annan ung afghansk kvinna berättar att hon heter Mari. En av hennes fyra systrar bor i Sverige och det är också dit hon vill ta sig. 

– Erdoğan förlorade en massa soldater i Idlib och sade åt oss att vi kunde gå till EU, säger Mari, som bär en coronamask, men som många andra migranter ändå inte vill vara med på bild med rädsla för att få problem. 

Matpaket

Hon går i rask takt över de frusna åkrarna tillsammans med sin fästman Nazir och hundratals andra migranter, här vid gränskontrollen Kastaniés intill floden Arda. Det är en av de tre floder och lika många dalgångar som sammanstrålar vid tre länders gränser: Bulgarien, Grekland och Turkiet. 

När en turkisk polisbil anländer skapar det genast tumult då många verkar tro att det är matutdelning. Unhcr delade under lördagen ut matpaket till migranterna.  Gränsområdet liknar nu ett snabbt växande läger av tält i plast. Migranterna samlar ihop kvistar och ved till sina eldar.

Turkiska polisen patrullerar också vid gränsen vid sidan av det ingenmansland som alla har sina blickar mot. Det är här som våldsamheter riskerar uppstå när de grekiska myndigheter gör vad de har lovat sina väljare: att hålla gränsen stängd.

Flyktingarna sover i temporära tältläger i kylan – för att ta sig till Europa.
Tusentals migranter har samlats vid gränsen mot Grekland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.