Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De är de svenska nazistkvinnorna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Aktionen är verkligen inget jag ångrar." Jessica Jaunzems, 19, var med vid "tillbakatårtningen" av kvinnan som tidigare hade tårtat SD-ledaren Jimmie Åkesson. Misstänks nu för ofredande. Bor i Huddinge. Har startat ett träningsprojekt som ska locka fler kvinnor till naziströrelsen.
"Jag är nationalsocialist för att jag är mamma". Paulina Forslund, 34. Bor i Kungälv. Mamma till åtta barn. Livsstilskrönikör på Svenska motståndsrörelsens webbplats Nordfront. Sambo med Fredrik Vejdeland, ansvarig utgivare för Nordfront.
"Det är ens förbannade plikt att göra allt som krävs för att skydda sina barn i detta mångkulturella helvete." Johanna Hagberg, 26. Bor i Sunnansjö i Dalarna. Mamma till tre barn. Nyhetsskribent på webbplatsen Nordfront. Gift med Emil Hagberg som tillhör Svenska motståndsrörelsens ledning.
Emma Karlsson, 28. Bor: Handen utanför Stockholm. Sambo med SMR-aktivisten William Bergström. Ville vara med vid attacken i Kärrtorp med fick inte.
Ulvhild Årthun, 23. Bor: Sunnansjö i Dalarna. Kommer från Norge. Sambo med Haakon Forwald som är ledare för SMR:s norska systerorganisation.
Emma Karlsson var på plats när ett 40-tal nazister från hela landet samlades i Stuvsta centrum.
1 / 7

"Vårt folk måste skaffa fler barn!" Med det budskapet vill den nazistiska åttabarnsmamman Paulina Forslund rädda den vita rasen från utrotning.

I Svenska motståndsrörelsen är det männen som syns på gator och torg, som begår våldsbrott, bär vapen och hetsar mot judar och invandrare.

Kvinnornas roll är att föda renrasiga barn och sprida propaganda riktad till andra kvinnor.

"Dum fråga, men får man komma? :)"

"Nej. Det kommer bli vilt på söndag."

Den korta sms-konversationen är en av flera hundra som pågick mellan anhängare till nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR, dagarna före attacken i Kärrtorp, och som polisen senare hittade i de gripnas telefoner.

Men just den här konversationen skiljer ut sig ur mängden. I en värld som tycks befolkad av bara män - ibland pojkar - är frågeställaren för en gångs skull kvinna.

Får inte vara med

Den 28-åriga småbarnsmamman Emma Karlsson har betalat sin medlemsavgift till SMR, hon har fört protokoll vid gruppmöten, och hon har troget fyllt i sina aktivitetsrapporter. Nu vill hon vara med vid den planerade aktionen i Kärrtorp.

Men det får hon alltså inte. Han som med självklar auktoritet säger nej är Peter Jusztin, 25, som senare ska dömas till fängelse för sin inblandning i attacken.

SMR tror, liksom 30-talets nazister, på en strikt uppdelning av könsrollerna. Adolf Hitler, som SMR öppet beundrar, ansåg att "ett fruntimmer som blandar sig i politiska saker är en styggelse".

I SMR sitter män på alla ledande positioner. Det är männen som syns när SMR uppträder på gator och torg. Och det är oftast män som döms för olika brott som misshandel, våldsamt upplopp, vapenbrott och hets mot folkgrupp.

– De har föreställningen att kvinnor och män har olika roller i kampen. Den klassiska nationalsocialismen betonar kvinnans roll som maka och mor väldigt starkt, säger Helene Lööw, historiker vid Uppsala universitet och expert på svensk högerextremism.

Nazismens första dam

Men trots den konservativa kvinnosynen har nazistkvinnor tagit plats i offentligheten.

Herman Görings svenska fru Carin var något av den tyska nazismens första dam och blev efter sin död 1931 närmast kultförklarad.

Magda Goebbels spelade tillsammans med maken, propagandaminister Joseph Goebbels, rollen som den perfekta familjen i den tyska populärpressen.

Gertrud Scholtz-Klink, som var Reichsfrauenführerin, ordförande för de tyska kvinnoorganisationerna, är enligt historikern Peter Englund det tydligaste exemplet på att ledande nazistkvinnor kunde vara aktiva i det offentliga livet trots de husliga idealen. Hon "gjorde också en storartad karriär på att övertala andra av sitt eget kön att inte ha en karriär", skriver Englund i essän "Om nazismens kvinnor".

I dagens svenska naziströrelse är Paulina Forslund, 34, ett av de mest kända kvinnliga ansiktena. Hon är livsstilskrönikör på SMR:s webbplats Nordfront och har enligt egen uppgift varit aktiv i mer än tio år.

Sambo med SMR-ledare

Hennes sambo Fredrik Vejdeland tillhör SMR:s ledarskikt och har i rollen som ansvarig utgivare för webbplatsen Nordfront flera gånger dömts för att ha publicerat kommentarer som hetsar mot judar och invandrare. Själv är hon ostraffad.

Paret bor i Kungälv utanför Göteborg med sina åtta barn - Vejdeland är pappa till sju av dem - något som hade gett Paulina Forslund en moderskapsmedalj i guld om hon levat i Tredje riket.

Hon anser att vita människor hotas av utrotning. Förra veckan skrev hon på mikrobloggen Twitter att "vårt folk måste skaffa fler barn" och "skydda vår ras från folkmord". Expressen har översatt inläggen från engelska.

År 2012 intervjuades Paulina Forslund av det norska magasinet Bra damer. I intervjun säger hon att hon vill fortsätta jobba för att locka kvinnor till SMR.

– Det tror jag är viktigt, just när det gäller att få med sig andra kvinnor, att propagandan inte bara riktas till starka unga män, utan att det faktiskt kan vara starka unga kvinnor också, säger Forslund till Bra damer.

Hon är bekymrad över att kvinnor på grund av sin "känslosamma natur" verkar ha svårare än män att ta till sig nationalsocialismen. "Våra modersinstinkter går hand i hand med en stark känsla av förståelse och omvårdnad. Med det i bakhuvudet är det inte svårt att förstå varför just kvinnor tycks vurma för främlingarna som ideligen framställs som utsatta offer", skriver hon i en krönika på Nordfront och fortsätter: "Kvinnorna trotsar männen likt tonåringar trotsar sina fäder."

"Duperade av främlingar"

Historikern Helene Lööw känner igen argumenten från högerextremismens historia.

– Man tror att det är en biologisk egenskap hos kvinnor att de kan bli duperade av främlingar, säger hon.

Johanna Hagberg, 26, är nyhetsskribent på Nordfront. Hon är gift med Emil Hagberg som även han tillhör SMR:s ledning. Emil Hagberg har flera gånger dömts för olika brott, senast till åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp i Kärrtorp. Johanna Hagberg dömdes år 2005 till dagsböter för att ha misshandlat en kvinna av utländsk härkomst och kallat henne "jävla svartskalle".

Paret Hagberg bodde tidigare i Upplands Väsby men flyttade 2013 till det lilla samhället Sunnansjö i Dalarna.

De har tre barn tillsammans, och Johanna Hagberg anser att de små behöver skyddas från det omgivande samhället: "I samma sekund som man blir förälder så har man ett ansvar och det är ens förbannade plikt att göra allt som krävs för att skydda sina barn i detta mångkulturella helvete", skriver hon i en kommentar till en artikel på Nordfront.

I Sunnansjö bor också Ulvhild Årthun, 23, sambo med Haakon Forwald som är ledare för SMR:s norska systerorganisation men flyttade till Sverige 2013. Liksom Paulina Forslund menar Ulvhild Årthun att den nordiska rasen är utrotningshotad.

– Varje ras har sin egenart, och vi är emot rasblandning och degenerering, säger hon i en intervju med den norska tidningen Dagbladet.

Jessica Jaunzems, 19, väckte uppmärksamhet i sociala medier förra hösten när hon gjorde en filmad intervju med Irene Matkowitzc, som är känd för att ha tryckt en tårta i ansiktet på Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Under intervjun kom en man fram och "tårtade" Matkowitzc.

Åtalad efter tårtning

På torsdagen åtalades Jaunzems för ofredande. Enligt åtalet lurade hon Irene Matcowitzc att komma till intervjun. I polisförhöret förnekar hon brott, men till Nordfront säger hon:

– Jag personligen har fått ett mycket bra stöd i efterhand ifrån alla möjliga människor och aktionen är verkligen inget jag ångrar.

Nyligen startade Jessica Jaunzems ett träningsprojekt för "nationellt sinnade kvinnor".

– Att kunna erbjuda nyttiga och roliga aktiviteter och samtidigt välkomna folk in i rörelsen är definitivt ett mål med projektet, säger hon till Nordfront.

Träningsprojektet är ett svar på den svenska naziströrelsens svårighet att locka kvinnor. Idag utgör kvinnorna en bråkdel av de aktiva: på en lista med 80 betalande medlemmar som polisen beslagtog efter Kärrtorpsattacken finns bara fyra kvinnor.

– De här rörelserna har alltid haft svårt att rekrytera kvinnor i Sverige, och de kvinnor som finns har ofta kommit in via männen. Men det finns också exempel på självständiga kvinnliga ideologer, säger Helene Lööw, och påpekar att nazisten Vera Oredsson blev Sveriges första kvinnliga partiledare när hon tog över ledningen för Nordiska rikspartiet 1975.

Viktig roll i extremhögern

Cordelia Hess är historiker vid Göteborgs universitet och har bland annat har forskat om kvinnor i den tyska extremhögern. Hon menar att kvinnorna har en viktigare roll än vad som syns utåt.

– Forskning i Tyskland visar att kvinnorna ger stabilitet åt de högerextrema rörelserna. De talar med och påverkar sina män, de svarar på e-post, upplåter sina bankkonton, tar hand om barnen vid politiska sammankomster och liknande. De förblir osynliga för att vi inte är vana att se deras agerande som politiskt.

Cordelia Hess tror att kvinnorna även kommer att ta mer synliga politiska roller framöver.

– Extremhögern är en del av samhället. Kvinnor tar mer plats överallt, och det finns ingen anledning att de inte skulle göra det också i den högerextrema rörelsen.

Expressen har sökt de SMR-kvinnor som omtalas i reportaget för kommentarer.


LÄS MER: Misstänks ha planerat att stena invandrare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.