Kungen fyller 60 år den 30 april och bjuder kungligheter från hela Europa på fest.
Kungen fyller 60 år den 30 april och bjuder kungligheter från hela Europa på fest.

De är bjudna på kungens party

Publicerad
Uppdaterad
Hovet laddar inför decenniets kalas: Kungens 60-årsdag 30 april.
Gästlistor diskuteras, inbjudningar skickas ut,
galamiddagar organiseras.
Expressen kan avslöja vilka gäster som kommer att bjudas.
Kungen själv uppges vara mycket road av förberedelserna och ser nöjd ut under föredragningarna. Födelsedagen söndagen 30 april inleds med en gudstjänst i

Slottskyrkan

klockan 10.30. Sedan blir det högvaktsavlösning följd av musikuppvaktning på Lejonbacken med Adolf Fredriks Musikklasser, Stockholms Musikgymnasium och Arméns musikkår. Klockan 14 inbjuder Sveriges riksdag kungen till lunch i Stockholms stadshus. Konsert i Rikssalen Dit åker kungafamiljen i hästkortege. Dagen avslutas med en konsert i Rikssalen på slottet 19.00 och därefter en galamiddag i Vita Havet. I konserten medverkar bland andra Ann Sofie von Otter, Malena Ernman, Jeanette Köhn, Lisa Nilsson, Kungliga Filharmonikerna och Gustaf Sjökvists kammarkör. Efter middagen i Vita Havet åker 60-åringen hem till Drottningholm. Och sover gott, får man nog förmoda.

Hittills klara gäster till kungens kalas

 • Drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prins Carl Philip, prinsessan Lilian.
 • Kungens systrar: Prinsessan Birgitta med maken prins Johann Georg av Hohenzollern, prinsessan Margaretha med maken John Ambler, prinsessan Desirée med maken Niclas Silfverschiöld, prinsessan Christina med maken Tord Magnuson.
 • Från det danska hovet kommer drottning Margrethe med prinsgemålen Henrik, kronprins Frederik, kronprinsessan Mary Elizabeth, prins Joachim, prins Nicolai, prins Felix, prinsessan Benedikte, prinsessan Elisabeth och prinsessan Alexandra. Drottning Margrethe är dotter till drottning Ingrid som var svensk prinsessan och dotter till kung Gustaf VI Adolf.
 • Från det norska hovet kommer kung Harald V, drottning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsessan Mette- Marit, prinsessan Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnusm prinsessan Märtha Louise.
 • Övriga gäster som är klara: Prins Willhelm Alexander av Holland, kung Juan Carlos av Spanien med drottning Sofia, prins Felipe av Spanien, drottning Beatrix av Nederländerna, Albert och Caroline av Monaco, exkung Michael av Rumänien.

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag