Foto: Anna Hã Llams / Expressen
 Foto: Anna Hã Llams / Expressen

De är bäst och sämst på högskoleprovet

Publicerad

Uppsala och Umeå är bäst i landet på högskoleprovet.

Sämst är Gävle.

– Jag tror att många traditionellt har fått jobb direkt. Och de som velat studera vidare har lämnat, säger artisten Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson, 54, som är uppvuxen i staden.

De som skriver högskoleprovet i Umeå eller Uppsala på lördag har mycket att leva upp till.

I våras, senast provet skrevs, hade de två orterna högst genomsnittsresultat i landet med 1,0.

– Jag antar att det är de stora universitetsorterna som ligger bra till. Utbildningsnivån i Umeå är bland de högsta i landet. Det skulle jag tro är en viktig förklaring, säger Kjell Jonsson, prorektor vid Umeå universitet.

– Det är skojigt om de studenterna också söker in på Umeå universitet, då får vi duktiga studenter, det vill alla universitet ha.

"Inte konstigt att vi ligger högt"

Även i Uppsala tror man att stadens tradition av högre utbildning spelar in.

– Det är ju en akademikerstad, så det är inte så konstigt att vi ligger högt. Sen är vi en studentstad och det är många studenter som skriver högskoleprovet för att komma in på en annan utbildning, säger Cilla Häggkvist, biträdande chef för studentavdelningen Uppsala universitet.

"Väldigt låg utbildningsnivå"

22 olika högskoleenheter ansvarar för olika områden där högskoleprovet kan skrivas. Både Umeå och Uppsala har placerat sig i toppen de senaste åren. Den enheten med sämst genomsnittsresultat i våras var Gävle.

– Om vi ser på utbildningsnivån i länet så har vi en väldigt låg utbildningsnivå generellt om man jämför med många andra län, det kan vara en förklaring. Sen kan man titta på medelbetygen i gymnasieskolan, de är heller inte de allra högsta, säger Maj-Britt Johansson, rektor vid Högskolan i Gävle.

– Vi har en hel del studenter som kommer från en miljö som inte har studietradition. Det är säkert saker som påverkar. Därför finns det ett oerhört stort behov av utbildning i det här länet.

"Började jobba direkt"

Den kände artisten Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson är född och uppvuxen i Gävle - och han tror också att stadens tradition spelar in.

– Jag tycker det var ganska bra skolor i Gävle. Men det var många som började jobba direkt. Jag fick tillexempel en elevplats på ett tryckeri efter skolan, säger han.

– Och de som velat studera vidare har lämnat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag