De som skriver högskoleprovet i Umeå eller Uppsala på lördag har mycket att leva upp till.
I våras, senast provet skrevs, hade de två orterna högst genomsnittsresultat i landet med 1,0.
– Jag antar att det är de stora universitetsorterna som ligger bra till. Utbildningsnivån i Umeå är bland de högsta i landet. Det skulle jag tro är en viktig förklaring, säger Kjell Jonsson, prorektor vid Umeå universitet.
– Det är skojigt om de studenterna också söker in på Umeå universitet, då får vi duktiga studenter, det vill alla universitet ha.
"Inte konstigt att vi ligger högt"
Även i Uppsala tror man att stadens tradition av högre utbildning spelar in.
– Det är ju en akademikerstad, så det är inte så konstigt att vi ligger högt. Sen är vi en studentstad och det är många studenter som skriver högskoleprovet för att komma in på en annan utbildning, säger Cilla Häggkvist, biträdande chef för studentavdelningen Uppsala universitet.
"Väldigt låg utbildningsnivå"
22 olika högskoleenheter ansvarar för olika områden där högskoleprovet kan skrivas. Både Umeå och Uppsala har placerat sig i toppen de senaste åren. Den enheten med sämst genomsnittsresultat i våras var Gävle.
– Om vi ser på utbildningsnivån i länet så har vi en väldigt låg utbildningsnivå generellt om man jämför med många andra län, det kan vara en förklaring. Sen kan man titta på medelbetygen i gymnasieskolan, de är heller inte de allra högsta, säger Maj-Britt Johansson, rektor vid Högskolan i Gävle.
– Vi har en hel del studenter som kommer från en miljö som inte har studietradition. Det är säkert saker som påverkar. Därför finns det ett oerhört stort behov av utbildning i det här länet.
"Började jobba direkt"
Den kände artisten Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson är född och uppvuxen i Gävle - och han tror också att stadens tradition spelar in.
– Jag tycker det var ganska bra skolor i Gävle. Men det var många som började jobba direkt. Jag fick tillexempel en elevplats på ett tryckeri efter skolan, säger han.
– Och de som velat studera vidare har lämnat.