Morgonen den 3 juli 2018 är allt som vanligt vid kärnkraftverket Bugey utanför Frankrikes näst största stad Lyon.
Tills en drönare i Stålmannens skepnad plötsligt dyker upp på himlen, flyger in över kärnkraftverket där den cirklar runt en stund innan den så småningom kraschlandar mot en av kärnkraftverkets fasader.
De spektakulära bilderna är som hämtade ur en Stålmannenfilm. Snart dyker de upp på Twitter, på en viss politisk organisations konto: Greenpeaces.

Miljöorganisationen Greenpeace har länge legat i ”krig” med den franska statliga energijätten EDF.
Frankrike är ett av världens mest kärnkraftstäta länder och EDF hävdar att kärnkraftverken är ”säkra, väl övervakade och skyddade”. Greenpeace vill visa att så inte är fallet. I en rapport publicerad några dagar tidigare framhöll Greenpeaces experter att kärnkraftverken var illa skyddade mot attacker, antingen terrorattacker eller andra former av attacker.
18 medlemmar från Greenpeace döms
Det är inte första gången organisationen slår till. I juni 2018 döms 18 Greenpeacemedlemmar för en överflygning av kärnkraftverket Cruas-Meysse. Bland de dömda finns en anställd vid kärnkraftverket som anses ha varit behjälplig i samband med drönarflygningarna. Domarna är villkorliga och kärnkraftsmotståndarna slipper fängelsestraff.
Greenpeaces vd i Frankrike, Jean Francois Julliard är närvarande när domen avkunnas och tvingas konstatera att organisationen nu ska betala ett skadestånd till EDF på närmare 800 000 kronor.
– När den här typen av aktioner sprider sig blir det väldigt effektivt ur politisk synpunkt, eftersom de får sådan medieuppmärksamhet, berättar Fabrice Epelboin, vid Sciences Po-institutet i Paris. Epelboin forskar om de nya teknologiernas användning i olika politiska strategier.
Överflygningarna av de franska kärnkraftsverken har varit många under de senaste åren. Hösten 2014 rörde det sig om ett 30-tal överflygningar av EDF:s anläggningar. Den 19 september det året skedde en koordinerad överflygning av fyra kärnkraftverk, samtidigt.
Gendarmerna som bevakar kärnkraftverken har order att skjuta ned allt som kan hota kärnkraftverken, försäkrar dåvarande inrikesminister Bernard Cazeneuve.

Vissa av överflygningarna har utförts av privatpersoner ointresserade av kärnkraftsfrågan. Som de två 25-åriga kompisarna som blev tagna på bar gärning efter en överflygning av kärnkraftverket vid Belleville-sur-Loire och som sattes i handfängsel och utsattes för tuffa förhör. Även de slapp allvarligare straff men erfarenheten ledde till att de sålde sina drönare och ersatte dem med Playstationkonsoler i stället.
”Greenpeaces politiska aktioner mot kärnkraftverken är farliga ”
I ett land som drabbats hårt av alltmer sofistikerade terrorattacker skapade överflygningarna med okända avsändare 2014-2015 panik. Precis som i Sverige i dag var spekulationerna många om de ansvariga bakom dem.
– Greenpeaces politiska aktioner mot kärnkraftverken är farliga och kan öppna vägen för riktiga terrorister utklädda till miljöaktivister, hävdade parlamentarikern Jean Yves le Déaut i Nationalförsamlingen.
2018 inrättade den franska nationalförsamlingen en undersökningskommission gällande säkerheten vid de franska kärnkraftverken.

Detta då överflygningarna ”skapat en legitim oro i opinionen”, enligt parlamentarikern Barbara Pompili från president Macrons parti, La République en Marche.
Greenpeace tycks inte ha avskräckts av domarna. I januari 2019 skickade man in två drönare över upparbetningsanläggningen för kärnkraft vid La Hague i norra Frankrike. En av drönarna ställde ned rykande rökbomber på taket till anläggningen, återigen för att varna om säkerheten vid kärnkraftverken.
Greenpeace har i ett uttalande sagt:
– Vår aktion belyser återigen den extrema sårbarheten hos den här typen av byggnader, som innehåller den högsta mängden radioaktivitet i kärnkraftverken.