Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De anställdas varning inifrån Boeing-fabriken

Anställda pekar ut säkerhetsbrister i Boeings fabrik i Charleston, South Carolina.
Foto: AP / Mic Smith Photography LLC
Nu pekas modellen 787 Dreamliner ut.
Foto: JOHN D. PARKER / PHOTO BY: JOHN D. PARKER

Flygplanstillverkaren Boeing dras med stora problem efter de två dödskrascherna med planet 737 Max 8.

Men nu kommer ytterligare ett bakslag mot företaget – och mönstermodellen Dreamliner, skriver New York Times.

– Jag kommer aldrig att flyga på den. Det är en fråga om säkerhet, säger en av Boeings egna flygplanstekniker till tidningen.

Flera före detta och nuvarande anställda varnar för stora missförhållanden på Boeings fabrik i amerikanska delstaten South Carolina. 

Fel i produktionen, skräpdelar kvarlämnade inuti flygplanet och påtryckningar att inte anmäla fel är några av de saker som kommer fram i ett långt reportage i New York Times.

Tidningen har gått igenom hundratals dokument och intervjuat över ett dussin anställda på Boeing. Resultatet visar på en företagskultur som har satt satt produktionstakten före kvaliteten.

– Jag har sagt till min fru att jag aldrig kommer att flyga på den. Det är en fråga om säkerhet, säger Boeings flygplanstekniker Joseph Clayton, som arbetat med Dreamlinern, till New York Times.

Visselblåsare på Boeing varnar för säkerheten

Och han är inte ensam i sin kritik. Ett tiotal anställda har larmat om säkerhetsbrister i produktionen. Bland annat har verktyg och vassa metallplåtar flera gånger lämnats nära elektriska system inne i planet.

Boeings före detta kvalitetskontrollant John Barnett är en av visselblåsarna.

Anställda på Boeings fabrik varnar för säkerhetsbrister.
Foto: AP

– Jag har ännu inte sett ett enda flygplan från fabriken i Charleston som jag skulle sätta min signatur på och intyga att det är säkert och flygdugligt, säger han till tidningen.

Det finns inga bevis på att problemen i fabriken har lett till några allvarliga incidenter och Boeing tillbakavisar att det skulle finnas några säkerhetsrisker.

Flygbolagen tror på 787 Dreamliner

– Jag är stolt över våra arbetslags exceptionella engagemang för kvalitet och står bakom det jobb som de gör varje dag, säger Kevin McAllister, företagets chef för kommersiella flygplan.

Även flygbolagen säger sig ha förtroende för Dreamlinern och American Airlines uppger att de genomför rigorösa inspektioner av nylevererade flygplan. 

Modellen 787 Dreamliner kom 2011 och marknadsfördes stort som ett nytt, modernare och effektivare flygplan. Men lanseringen var försenad och efter bara drygt ett år i trafik stoppades alla flygningar efter en brand i ett batteri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.