De anfölls av lös kamphund

Publicerad
Uppdaterad
Ståuppkomikern Janne Westerlund, 33, var ute på en fridfull promenad med sin boxer Offi.
Då gick en lös pitbullterrier till attack.
- Jag fick in ordentlig spark i buken, ändå gav han sig inte.
Janne Westerlund och hans dotter Malin, 12, tröstar boxern Offi. Hunddramat inträffade i Hökarängen, söder om Stockholm, i lördags kväll. Janne Westerlund promenerade med sin åttaårige boxer. Plötsligt stod pitbullterriern framför dem. Kamphunden visade huggtänderna och gick till attack. Janne Westerlund svarade med en spark mot buken. - Jag har hört att man ska sparka där. Som gammal fotbollspelare fick jag in en bra träff. Pitbullen backade för att ta ny sats. Janne Westerlund drog i Offis koppel, så hårt att boxern tuppade av. - Tanken var att skydda Offi. Han hade inte haft en chans mot det där muskelpaketet.

Sparkade tre gånger

Janne Westerlund träffade pitbullterriern med en ny spark, den här gången mitt på hundens nos. Ytterligare tre sparkar skulle krävas innan den gav upp. Janne Westerlund skyndade då hem för att sätta Offi, som nu hade kvicknat till, i säkerhet. Pitbullterriern följde efter och väntade ilsket utanför komikerns bostad. - Jag var inte rädd för honom, bara förbannad, säger Janne Westerlund. Han gick ut på gatan och satte ett koppel på kamphunden. Därefter ringde komikern till polisen. Pitbullterriern fördes av polisen till "Hundstallet", där bortsprungna hundar förvaras. Än så länge har inte ägaren hört av sig.

Undvik ögonkontakt

Hundexperten Barbro Börjesson, som ofta medverkar i tv, tycker att Janne Westerlund handlade korrekt. - Mot en pitbull måste man försvara sig. I annat fall riskerar både du och din hund att bli dödade, säger hon. Är det alltid bra att sparka mot aggressiva hundar? - En vanlig, frisk hund attackerar inte människor. Om du upplever att en hund är aggressiv är det bäst att undvika ögonkontakt och vända ryggen till, då försvinner hundens intresse för dig, råder Barbro Börjesson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag