Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De åker på språkresor för miljoner

Riksdagsledamöterna åker på skattefinansierade språkresor för miljonbelopp. Men hur mycket lär de sig?

Skattebetalarnas förenings "Slöseriombudsmannen" Martin Borgs språktestade ledamöterna som varit på språkresa i Frankrike med hjälp av en fransktalande reporter - och filmade alltihop.

- Jag förväntade mig mer av dem efter en veckas språkkurs, säger han till Expressen.se.

Så mycket kostar politikernas språkkurser

2012 - 1 196 082 kronor

2011 - 1 716 629 kronor

2010 - 82 597 kronor

2009 - 1 959 925 kronor

2008 - 1 735 203 kronor

2007 - 1 992 724 kronor

2006 - 115 745 kronor

2005 - 1 185 860 kronor

2004 - 1 749 944 kronor

2003 - 438 771 kronor

Fotnot: Kostnaderna är för språkutbildning utomlands, samt intensivutbildning i engelska och franska i Sverige. Även det bidrag som partierna får för att anordna egen språkutbildning ingår i siffrorna.

Borde de klarat intervjuerna bättre efter språkresan?

Riksdagsledamöterna har varje år förutom valår möjlighet att åka utomlands på språkresa, antingen till London och Canterbury för att plugga engelska eller till Korsika för att lära sig franska. Språkresorna betalas med skattepengar och är gratis för politikerna.

Skattebetalarnas förenings "Slöseriombudsmannen", dokumentärfilmaren Martin Borgs, har undersökt vad ledamöterna snappat upp på de skattefinansierade språkresorna.

- Jag fick ett tips från en riksdagsledamot som tyckte att jag borde titta närmare på de här språkresorna, säger han.

"Förväntade mig mer"

Martin Borgs tog hjälp av en fransktalande reporter, som sökte upp några av ledamöterna som varit i Frankrike under Almedalsveckan förra året för att fråga dem om nyttan med språkresan - på franska.

Intervjuerna - som filmades - visar hur ledamöterna har väldigt svårt att formulera enkla meningar på franska.

- Även om man inte är i en enkel sits när man blir överraskad av en reporter så här så förväntade jag mig mer efter en veckas språkkurs, säger Martin Borgs.

Han fortsätter:

- Efter att ha varit en vecka i Frankrike för att lära sig språk så borde man åtminstone kunna konversera.

Trots allvaret i det hela så är granskningen gjord med glimten i ögat.

- Men det har inte gjorts någon systematisk granskning av de här språkkurserna, och mitt syfte med det hela är att starta en diskussion. Har de sedan en bra förklaring så är ju det bra.

Stressad och okoncentrerad

KD-ledamoten Désirée Pethrus är en av ledamöterna som blir intervjuad av den fransktalande reportern. Hon tvingas gå över till engelska och förklara att det är för svårt.

- Jag var försenad till en konferens och helt okoncentrerad. Det var dumt att svara på några frågor, men jag brukar ställa upp i media, säger Désirée Pethrus.

Du och flera andra ledamöter får kritik för att ni kan så pass lite franska efter en veckas språkkurs. Hur ser du på det?

- Jag vet inte vem som skulle klara en tv-intervju efter en veckas språkkurs.

Efter den första språkkursen i Frankrike har Désirée Pethrus varit på ytterligare en och i sommar är det dags igen. Hon förklarar sitt behov av franskastudier med att hon är engagerad i parlamentariska församlingen för Medelhavsunionen vilket innebär mycket kontakt med de nordafrikanska länderna. Hon sitter dessutom i EU-nämnden.

- Och där är det ofta så att vi får handlingar på bordet som är på franska, säger hon.

Och fortsätter:

- Jag tycker inte att de här spårkurserna är slöseri. Vi har mycket internationella kontakter. Det blir dessutom mer och mer internationella kontakter i riksdagen för varje år. Och eftersom vi inte har tolkar på våra resor så måste vi klara oss på engelska eller det språk som talas i landet vi besöker.

Folkpartisten Maria Lundqvist-Brömster har också svårt att prata det språk hon varit på språkresa för att lära sig. Expressen.se har sökt henne för en kommentar.

Det handlar om miljonbelopp som skattebetalarna lägger på riksdagsledamöternas språkresor. Totalt sett har utbildningarna kostat mer än 12 miljoner kronor de senaste tio åren. 2011 kostade till exempel språkresorna mer än 1,3 miljoner kronor.

I år har 42 riksdagsledamöter anmält sig till språkutbildning.

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Hit reser svenska turister – får titta på plågade djur

Bilderna inifrån populära parken i Thailand • Wahlström: ”Stäng ner skiten”

Rolig, snygg och dyr – så bra är Polestar 2

Vi provkör på hemlig testbana – får toppbetyg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.