Dawit Isaak har suttit fängslad i 5 667 dagar utan rättegång – för sina åsikters skull. Foto: KALLE AHLSÉNDawit Isaak har suttit fängslad i 5 667 dagar utan rättegång – för sina åsikters skull. Foto: KALLE AHLSÉN
Dawit Isaak har suttit fängslad i 5 667 dagar utan rättegång – för sina åsikters skull. Foto: KALLE AHLSÉN
– Det är fantastiskt att han får den här uppmärksamheten, att ett FN-organ tar upp frågan och jag hoppas det kan hjälpa till att få honom fri, säger Leif Öbrink, ordförande i Stödföreningen Free Dawit. Foto: Olle Sporrong– Det är fantastiskt att han får den här uppmärksamheten, att ett FN-organ tar upp frågan och jag hoppas det kan hjälpa till att få honom fri, säger Leif Öbrink, ordförande i Stödföreningen Free Dawit. Foto: Olle Sporrong
– Det är fantastiskt att han får den här uppmärksamheten, att ett FN-organ tar upp frågan och jag hoppas det kan hjälpa till att få honom fri, säger Leif Öbrink, ordförande i Stödföreningen Free Dawit. Foto: Olle Sporrong
När Dawit Isaak varit fängslad i 4 500 dagar samlades flera publicister, journalister och andra för en manifestation i centrala Stockholm. Foto: Sven LindwallNär Dawit Isaak varit fängslad i 4 500 dagar samlades flera publicister, journalister och andra för en manifestation i centrala Stockholm. Foto: Sven Lindwall
När Dawit Isaak varit fängslad i 4 500 dagar samlades flera publicister, journalister och andra för en manifestation i centrala Stockholm. Foto: Sven Lindwall

Dawit Isaak tilldelas Världspressfrihetspris

Publicerad

Den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak tilldelas Unescos Världspressfrihetspris 2017.

Nu hoppas juryn att priset ska bli en väckarklocka.

– I dag fäller jag en glädjetår. Jag är obeskrivligt tacksam och stolt att vara denne mans dotter, säger Betlehem Isaak.

Dawit Isaak har suttit fängslad i 5 667 dagar utan rättegång – för sina åsikters skull. Journalisten har blivit en symbol för yttrandefrihet och nu tilldelas han Unescos Guillermo Cano Världspressfrihetspris.

Det är en oberoende internationell jury som enhälligt har tagit beslutet. De vill hedra Isaak för "hans mod, motstånd och helhjärtade tro på yttrandefrihet".

 

LÄS MER: Svenska publicister skriver personliga julkort till Dawit Isaak

 

Benkö: "Skönt med enhällig jury"

Sveriges Radios vd Cilla Benkö var juryns ordförande.

– Det känns bra och skönt att det var en enhällig jury som tyckte att Dawit skulle få årets pris och den uppmärksamhet det innebär, säger hon.

Juryn bestämde sig tidigt för att försöka lyfta fram en individ. De ville också ge årets pris till en person som har svårt att göra sin röst hörd.

– Dawit sitter fängslad sedan länge och man har inte hört något från honom på väldigt väldigt väldigt länge. Juryn tyckte att man måste sätta strålkastarljus på det här, för det här är fullständigt oacceptabelt, säger Cilla Benkö.

Kräver Dawit Isaaks frihet

Nu hoppas hon – och resten av juryn på tio personer – att priset ska bli något av en väckarklocka för omvärlden.

– Vi hoppas att det här priset kommer få världen att vakna, och enhetligt säga att så här får det inte gå till. En journalist kan inte behandlas på det här sättet, man kan inte sätta någon i fängelse utan rättegång. Nu måste Dawit släppas fri.

 

LÄS MER: Dawit Isaak hyllas med sång på födelsedagen

 

Leif Öbrink, ordförande i Stödföreningen Free Dawit, säger att tidigare pristagare har släppts fria.

– Så vi hoppas att den trenden fortsätter och att Eritreas president inser att av humanitära skäl måste Dawit släppas fri och få återförenas med sin familj i Göteborg, säger han.

Leif Öbrink vill hälsa grattis till den svensk-eritreanske journalisten.

– Det är fantastiskt att han får den här uppmärksamheten, att ett FN-organ tar upp frågan och jag hoppas det kan hjälpa till att få honom fri.

”Fäller en glädjetår”

Dawit Isaaks familj kommenterade under torsdagen prisutnämningen för Reportrar utan gränser:

– I dag fäller jag en glädjetår. Jag är obeskrivligt tacksam och stolt att vara denne mans dotter. Hans glödande passion är för mig och många i dag en drivkraft, livsglädje och inspirationskälla. Som far visade han oss kraften och meningen i försoningen, förlåtelsen och den fria dialogen. Jag säker på att han än i dag, i sina tankar, lever efter just den principen, säger dottern Betlehem Isaak.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag