Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dawit Isaak tilldelas Världspressfrihetspris

Dawit Isaak har suttit fängslad i 5 667 dagar utan rättegång – för sina åsikters skull. Foto: KALLE AHLSÉN
– Det är fantastiskt att han får den här uppmärksamheten, att ett FN-organ tar upp frågan och jag hoppas det kan hjälpa till att få honom fri, säger Leif Öbrink, ordförande i Stödföreningen Free Dawit. Foto: Olle Sporrong
När Dawit Isaak varit fängslad i 4 500 dagar samlades flera publicister, journalister och andra för en manifestation i centrala Stockholm. Foto: Sven Lindwall

Den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak tilldelas Unescos Världspressfrihetspris 2017.

Nu hoppas juryn att priset ska bli en väckarklocka.

– I dag fäller jag en glädjetår. Jag är obeskrivligt tacksam och stolt att vara denne mans dotter, säger Betlehem Isaak.

Dawit Isaak

• Kom till Sverige som flykting 1987 och blev svensk medborgare 1992.

• Återvände till Eritrea 1996 för att arbeta för den oberoende tidningen Setit som i september 2001 publicerade ett upprop med krav på demokratiska reformer. Dawit Isaak, andra journalister och politiker bakom uppropet greps. Samtidigt förbjöds oberoende medier i Eritrea.

• Dawit Isaak släpptes i november 2005 – bara för att gripas igen ett par dagar senare.

• Stödföreningen för Dawit Isaak, människorätts- och pressfrihetsorganisationer, medier och Svenska journalistförbundet har drivit på för att svensken ska släppas. Regeringens så kallade tysta diplomati har fått kritik för att vara otillräcklig.

• Eritrea ser Dawit Isaak som landsförrädare vars handlingar kunde underlätta för en etiopisk invasion. Fallet är en intern angelägenhet anser regimen – som inte tar hänsyn till att Dawit Isaak har såväl svenskt som eritreanskt medborgarskap.

Källa: TT

Unescos Världspressfrihetspris

• Skapades av Unescos styrelse 1997.

• Delas ut i på Världsdagen för pressfrihet den 3 maj, under en ceremoni i Jakarta i Indonesien.

• Ska uppmärksamma en person, organisation eller institution som har gjort "enastående insatser för att skydda eller stödja pressfrihet i hela världen och speciellt när detta görs trots stora risker".

• Delas ut till minne av journalisten Guillermo Cano Isaza från Colombia, som mördades på sin tidning El Espectador i landets huvudstad Bogota i december 1986.

• Prissumman är 25 000 dollar, motsvarande drygt 221 000 kronor.

Källa: Sveriges radio

Dawit Isaak har suttit fängslad i 5 667 dagar utan rättegång – för sina åsikters skull. Journalisten har blivit en symbol för yttrandefrihet och nu tilldelas han Unescos Guillermo Cano Världspressfrihetspris.

Det är en oberoende internationell jury som enhälligt har tagit beslutet. De vill hedra Isaak för "hans mod, motstånd och helhjärtade tro på yttrandefrihet".

 

LÄS MER: Svenska publicister skriver personliga julkort till Dawit Isaak

 

Benkö: "Skönt med enhällig jury"

Sveriges Radios vd Cilla Benkö var juryns ordförande.

– Det känns bra och skönt att det var en enhällig jury som tyckte att Dawit skulle få årets pris och den uppmärksamhet det innebär, säger hon.

Juryn bestämde sig tidigt för att försöka lyfta fram en individ. De ville också ge årets pris till en person som har svårt att göra sin röst hörd.

– Dawit sitter fängslad sedan länge och man har inte hört något från honom på väldigt väldigt väldigt länge. Juryn tyckte att man måste sätta strålkastarljus på det här, för det här är fullständigt oacceptabelt, säger Cilla Benkö.

Kräver Dawit Isaaks frihet

Nu hoppas hon – och resten av juryn på tio personer – att priset ska bli något av en väckarklocka för omvärlden.

– Vi hoppas att det här priset kommer få världen att vakna, och enhetligt säga att så här får det inte gå till. En journalist kan inte behandlas på det här sättet, man kan inte sätta någon i fängelse utan rättegång. Nu måste Dawit släppas fri.

 

LÄS MER: Dawit Isaak hyllas med sång på födelsedagen

 

Leif Öbrink, ordförande i Stödföreningen Free Dawit, säger att tidigare pristagare har släppts fria.

– Så vi hoppas att den trenden fortsätter och att Eritreas president inser att av humanitära skäl måste Dawit släppas fri och få återförenas med sin familj i Göteborg, säger han.

Leif Öbrink vill hälsa grattis till den svensk-eritreanske journalisten.

– Det är fantastiskt att han får den här uppmärksamheten, att ett FN-organ tar upp frågan och jag hoppas det kan hjälpa till att få honom fri.

”Fäller en glädjetår”

Dawit Isaaks familj kommenterade under torsdagen prisutnämningen för Reportrar utan gränser:

– I dag fäller jag en glädjetår. Jag är obeskrivligt tacksam och stolt att vara denne mans dotter. Hans glödande passion är för mig och många i dag en drivkraft, livsglädje och inspirationskälla. Som far visade han oss kraften och meningen i försoningen, förlåtelsen och den fria dialogen. Jag säker på att han än i dag, i sina tankar, lever efter just den principen, säger dottern Betlehem Isaak.