Dawit Isaak till sjukhus

Publicerad
Uppdaterad
Den fängslade journalisten Dawit Isaak har förts till sjukhus i Eritrea, skriver hemsidan Ewhrd.org.
- Uppgifterna är bekräftade, säger Leif Öbrink, ordförande i stödföreningen Free Dawit Isaak, till Expressen.se.
I september 2001 greps den svenskeritreanske journalisten Dawit Isaak i sitt hem i Eritrea och fängslades tillsammans med ett antal andra journalister. Samtidigt drabbade samma öde ett antal eritreanska politiker tillhörande den så kallade G-15-gruppen, som har protesterat mot den inhemska ledningens sätt att utöva sin makt.
Isaak har inte fått någon rättegång, det är oklart vad han anklagas för och ingen utomstående har av den eritreanska regeringen tillåtits att träffa honom.
Rapporterna om vad som har hänt Isaak under åren sedan han greps är få.
2002 fördes han till sjukhus för att få vård för posttraumatisk stress, vilket han ska ha fått efter tortyr.

Greps efter två dagar

Tre år senare släpptes han, återigen för ett sjukhusbesök, men greps efter två dagar och sattes på nytt bakom galler.
Den senaste uppgiften om Dawit Isaak kommer från EWHRD, Eritrea watch for human rights and democracy:
Isaak har återigen förts till sjukhus.Dawit Isaak. Foto: Kalle Ahlsen
- Uppgifterna är kontrollerade med kontakter nere i Eritrea, folk som har sett det, så det är bekräftat, säger Leif Öbrink, ordförande i stödföreningen för att frige Dawit Isaak, till Expressen.se.

Hårt bevakad

Enligt uppgift ska sjukhuset tillhöra det eritreanska flygvapnet. Dawit Isaak är hårt bevakad och får endast ha kontakt med en läkare.
Dawit Isaaks bror Esayas Isaak är av naturliga skäl orolig:
- Det är svårt att föreställa sig vad som pågår. Nu har det gått över sju år sedan han fängslades, man måste in med alla medel för att försöka lösa den här frågan. Samtidigt är det svårt, det här har skett i det tysta.
Leif Öbrink tycker att Utrikesdepartementets agerande har varit lamt i flera år. Nu måste det ändras snabbt, säger han till TT.
- Nu får de sätta in utrikesminister Carl Bildt eller kabinettsekreteraren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag