EU-parlamentarikern Marita Ulvskog Foto: JENS L'ESTRADEEU-parlamentarikern Marita Ulvskog Foto: JENS L'ESTRADE
EU-parlamentarikern Marita Ulvskog Foto: JENS L'ESTRADE
Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång sedan 2001.Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång sedan 2001.
Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång sedan 2001.

Dawit Isaak kan få Sacharovpriset

Publicerad

Socialdemokraterna i Europaparlamentet har nominerat Dawit Isaak till mottagare av Sacharovpriset

Parlamentets svenska socialdemokrater har i fem år i rad lobbat för att den fängslade eritreansk-svenske journalisten ska få utmärkelsen som är ett tanke- och människorättspris.

– Detta är ett sätt att sätta ytterligare ljus på Dawits öde. Drömmen är att priset ska hjälpa honom att bli fri, säger EU-parlamentarikern Marita Ulvskog.

Europaparlamentets ledamöter nominerar kandidaterna till priset, uppkallat efter Andrej Sacharov, kärnfysiker och medborgarrättskämpe i dåvarande Sovjet.

Den i dag 52-årige Dawit Isaak blev under onsdagen alla europeiska socialdemokraters kandidat.

Något som socialdemokraten Marita Ulvskog, EU-parlamentariker sedan 2009, gläds enormt åt.

– Dawit Isaak är journalist i ett land där tankefrihet inte har stort utrymme. Han har suttit fängslad mycket länge, utan rättegång sedan 2001, och hans hälsotillstånd är oklart. Men vi kan inte ge upp, vi måste fortsätta kämpa för att han ska friges, säger Marita Ulvskog.

Om han skulle få priset – vilka förhoppningar ska vi ha på att han kan närvara personligen?

– Vi vet inte hur han mår, och tyvärr är det ju så att vi inte ens har kunskap om han är vid liv. Drömmen vi har är naturligtvis att detta ska göra att myndigheterna i Etiopien ser till att ljus bringas i frågan om hans öde, och att han äntligen kan bli fri.

– Eftersom pristagarna till Sacharovpriset befinner sig under speciella omständigheter är det alltid svårt att säga vad som händer. Förra årets mottagare Raif Badawi (den fängslade saudiske bloggaren) kunde inte komma själv, utan hans hustru tog emot priset.

LÄS MER: Expressens kampanj för att få Dawit Isaak frigiven

Andrej Sacharov (1921–1989) var en rysk kärnfysiker och medborgarrättskämpe.

Tre finalister ska utses

En nominering måste stödjas antingen av en av partigrupperna, som totalt är åtta. Eller av minst 40 enskilda parlamentsledamöter.

När nomineringsprocessen väl är klar, utser parlamentets kommittéer för utrikesfrågor respektive bistånd tre finalister. 

Slutligen utses pristagaren bland dessa tre av ledarna för de tre största partigrupperna i parlamentet.

Priset, som instiftades 1988, delas ut i franska Strasbourg i december.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag