Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dawit Isaak hyllas med sång på födelsedagen

Dawit Isaak hyllas med sången "Fågelsång" i en ny engelsk version.
Låten framförs av Carlou D, Fatou, Ana Diaz, Jeanette Ohlsson och Matthew Johnson.
"Den är en kamp för alla som sitter orättvist fängslade", säger Leif Öbrink. Foto: Olle Sporrong
Journalisten och författaren Dawit Isaak fyller i dag, torsdag, 52 år. Foto: Kalle Ahlsén

Journalisten och författaren Dawit Isaak fyller i dag, torsdag, 52 år.

Det är hans femtonde födelsedag i fångenskap.

Han hyllas med en sång om att aldrig ge upp kampen – som nu släpps på engelska.

– Det är sång om frihet, säger Leif Öbrink, ordförande Stödföreningen Free Dawit.

Dawit Isaak greps 2001

• Kom till Sverige som flykting 1987 och blev svensk medborgare 1992.

• Återvände till Eritrea 1996 för att arbeta för den oberoende tidningen Setit som i september 2001 publicerade ett upprop med krav på demokratiska reformer. Dawit Isaak, andra journalister och politiker bakom uppropet greps. Samtidigt förbjöds oberoende medier i Eritrea.

• Dawit Isaak släpptes i november 2005 – bara för att gripas igen ett par dagar senare.

• Stödföreningen för Dawid Isaak, människorätts- och pressfrihetsorganisationer, medier samt Svenska journalistförbundet har drivit på för att svensken ska släppas. Regeringens så kallade tysta diplomati har fått kritik för att vara otillräcklig.

• Eritrea ser Dawit Isaak som landsförrädare vars handlingar kunde underlätta för en etiopisk invasion. Fallet är en intern angelägenhet, anser regimen som inte tar hänsyn till att Dawit Isaak har såväl svenskt som eritreanskt medborgarskap.

Källa: TT

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak greps av eritreansk polis i september 2001. Sedan dess har han suttit fängslad. Enligt den eritreanska regeringen för brott mot rikets säkerhet.

Mängder av organisationer, aktörer och personer har engagerat sig för att få Isaak frikänd. Hittills utan resultat. Samtidigt har den svenska regeringens så kallade tysta diplomati fått kritik för att inte räcka till.

Vill ha bevis på att Dawit Isaak lever

För en dryg månad sedan kom besked om att den svensk-eritreanske journalisten fortfarande är vid liv. Nu väntar anhöriga och engagerade på att eritreanska myndigheter ska låta någon få träffa honom – för att få svart på vitt att han faktiskt lever.

På torsdagen fyller Dawit Isaak 52 år. Det är femtonde gången han fyller år i eritreanskt fängelse.

Nu släpps en sång som en hyllning till Dawit Isaak. Det är en sång om längtan och om att aldrig ge upp kampen. Den heter "Fågelsång", lanserades på svenska för några år sedan och kommer nu i ny, engelsk version.

"Den är en kamp för alla som sitter orättvist fängslade", säger Leif Öbrink. Foto: Olle Sporrong

En sång för fängslade journalister och författare

– Den är på lite andra språk också. Vi hoppas på ett bra gensvar och att folk delar den vidare. Det är en sång om frihet och att kunna flyga fritt som en fågel. Den är en kamp för alla som sitter orättvist fängslade, säger Leif Öbrink vid ordförande Stödföreningen Free Dawit.

Sången är skriven till Isaak och tillägnas journalister och författare som har "haft modet att använda sin röst och för detta fängslats".

Låten framförs av Carlou D från Senegal, Fatou från Mali, Ana Diaz och Jeanette Ohlsson från Sverige och Matthew Johnson från USA.

Engagemang är Isaaks livförsäkring

Leif Öbrink säger att det är "oerhört viktigt" att folk engagerar sig för Dawit isaak.

– Det är hans livförsäkring att alla stöttar honom, annars skulle han förtvina i fängelset. Det är hemskt att han har suttit i 15 år och att vi måste göra det här, men det är självklart att vi gör det, säger han.