Dawit Isaak hyllas med sången "Fågelsång" i en ny engelsk version.Dawit Isaak hyllas med sången "Fågelsång" i en ny engelsk version.
Dawit Isaak hyllas med sången "Fågelsång" i en ny engelsk version.
Låten framförs av Carlou D, Fatou, Ana Diaz, Jeanette Ohlsson och Matthew Johnson.Låten framförs av Carlou D, Fatou, Ana Diaz, Jeanette Ohlsson och Matthew Johnson.
Låten framförs av Carlou D, Fatou, Ana Diaz, Jeanette Ohlsson och Matthew Johnson.
"Den är en kamp för alla som sitter orättvist fängslade", säger Leif Öbrink. Foto: Olle Sporrong"Den är en kamp för alla som sitter orättvist fängslade", säger Leif Öbrink. Foto: Olle Sporrong
"Den är en kamp för alla som sitter orättvist fängslade", säger Leif Öbrink. Foto: Olle Sporrong
Journalisten och författaren Dawit Isaak fyller i dag, torsdag, 52 år. Foto: Kalle AhlsénJournalisten och författaren Dawit Isaak fyller i dag, torsdag, 52 år. Foto: Kalle Ahlsén
Journalisten och författaren Dawit Isaak fyller i dag, torsdag, 52 år. Foto: Kalle Ahlsén

Dawit Isaak hyllas med sång på födelsedagen

Publicerad

Journalisten och författaren Dawit Isaak fyller i dag, torsdag, 52 år.

Det är hans femtonde födelsedag i fångenskap.

Han hyllas med en sång om att aldrig ge upp kampen – som nu släpps på engelska.

– Det är sång om frihet, säger Leif Öbrink, ordförande Stödföreningen Free Dawit.

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak greps av eritreansk polis i september 2001. Sedan dess har han suttit fängslad. Enligt den eritreanska regeringen för brott mot rikets säkerhet.

Mängder av organisationer, aktörer och personer har engagerat sig för att få Isaak frikänd. Hittills utan resultat. Samtidigt har den svenska regeringens så kallade tysta diplomati fått kritik för att inte räcka till.

Vill ha bevis på att Dawit Isaak lever

För en dryg månad sedan kom besked om att den svensk-eritreanske journalisten fortfarande är vid liv. Nu väntar anhöriga och engagerade på att eritreanska myndigheter ska låta någon få träffa honom – för att få svart på vitt att han faktiskt lever.

På torsdagen fyller Dawit Isaak 52 år. Det är femtonde gången han fyller år i eritreanskt fängelse.

Nu släpps en sång som en hyllning till Dawit Isaak. Det är en sång om längtan och om att aldrig ge upp kampen. Den heter "Fågelsång", lanserades på svenska för några år sedan och kommer nu i ny, engelsk version.

"Den är en kamp för alla som sitter orättvist fängslade", säger Leif Öbrink.Foto: Olle Sporrong

En sång för fängslade journalister och författare

– Den är på lite andra språk också. Vi hoppas på ett bra gensvar och att folk delar den vidare. Det är en sång om frihet och att kunna flyga fritt som en fågel. Den är en kamp för alla som sitter orättvist fängslade, säger Leif Öbrink vid ordförande Stödföreningen Free Dawit.

Sången är skriven till Isaak och tillägnas journalister och författare som har "haft modet att använda sin röst och för detta fängslats".

Låten framförs av Carlou D från Senegal, Fatou från Mali, Ana Diaz och Jeanette Ohlsson från Sverige och Matthew Johnson från USA.

Engagemang är Isaaks livförsäkring

Leif Öbrink säger att det är "oerhört viktigt" att folk engagerar sig för Dawit isaak.

– Det är hans livförsäkring att alla stöttar honom, annars skulle han förtvina i fängelset. Det är hemskt att han har suttit i 15 år och att vi måste göra det här, men det är självklart att vi gör det, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag