Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dawit Isaak fyller 55 år i dag – suttit fängslad i 6 608 dagar

Dawit Isaak firade födelsedag för nittonde gången i fångenskap. Kurdo Baksi: ”Så länge inte Dawit Isaak är fri är ingen av oss fri”.
Dawit Isaak fyller 55 år i dag.
Helena Giertta och Kurdo Baksi.
Foto: SVEN LINDWALL

I dag fyller Dawit Isaak 55 år.

Det är den nittonde födelsedagen den fängslade journalisten måste tillbringa i fängelse – och utan rättegång – i Eritrea.

– Jag är väldigt besviken på att Sverige inte har gjort sitt yttersta för att hämta hem sin medborgare. Så länge Dawit inte är fri, är ingen av oss fri, säger initiativtagaren och författaren Kurdo Baksi.

Dawit Isaak greps i september 2001 tillsammans med flera andra som riktat kritik mot regeringen i Eritrea. I november 2005 släpptes han, men greps tre dagar senare. 

Sedan dess sitter han i fängelse, där varken svenska myndigheter eller internationella frivilligorganisationer har fått besöka honom.

Initiativtagare till födelsedagsfirandet av Dawit Isaak är Kurdo Baksi och tidningen Journalisten.

Baksi: ”Väldigt besviken på Sverige”

– Det är egentligen inte ett firande, utan snarare ett uppmärksammande av hans fall. Jag är väldigt besviken på att Sverige inte har gjort sitt yttersta för att hämta hem sin medborgare, säger Kurdo Baksi.

– Regeringen måste genast avsluta sin dövstumma diplomati. Utrikesministern ska ta första bästa flygplan till Eritrea, och försöka att besöka Dawit Isaak i fängelset. Så länge han inte är fri, är ingen av oss fri.

Kurdo Baksi menar att Sverige är ”ett av världens sämsta länder” på att hämta hem medborgare från andra länder.

– Det gäller även Gui Minhai, som ni skriver om ofta. Dagens evenemang är ett sätt att hylla även honom.

Kurdo Baksi är tydlig med att han inte bara vill lyfta fram Dawit Isaak som en fängslad människa.

– Jag vill också lyfta fram människan och personen Dawit Isaak – och hans skrivande. Jag tycker inte att man bara ska prata om honom som en fånge utan också som en poet, journalist och människa. 

”Ett misslyckande för svensk diplomati”

Dawit Isaak har i dag suttit fängslad i 6 608 dagar utan rättegång i Eritrea.

– Varje födelsedag, varje dag Dawit Isaak måste tillbringa i fängelse i Eritrea är ett misslyckande för Sverige och svensk diplomati. Jag hoppas att vi snart får arrangera en stor fest för en fri Dawit Isaak, men fram till dess måste vi fortsätta påminna om den orättvisa han är utsatt för, säger Journalistens chefredaktör Helena Giertta enligt ett pressmeddelande.

Expressen har sökt utrikesminister Ann Linde för en kommentar.


De är på plats under evenemanget

Stig Fredriksson, före detta ordförande Publicistklubben

Helena Giertta, chefredaktör för tidningen Journalisten

Per Wirtén, styrelseledamot Sveriges Författarförbund

Abraham Tesfalul Zere, eritreansk journalist och generalsekreterare i Eritreanska PEN

Dessutom läser journalisten Mia Wendel Dawit Isaaks texter

Dawit Isaak tilldelades Unescos Världspressfrihetspris 2017

Expressen, tillsammans med alla etablerade svenska medieföretag och en rad publicistiska organisationer, har kampanjat för Dawit Isaaks frisläppande. Via den kampanjen har en rad kända personer engagerat sig i kampen. En av dem är rockgruppen U2:s frontman Bono som skrev på uppropet i kampanjen för Dawit Isaaks frisläppande.

– Vi är väldigt ödmjuka inför hur Sverige behandlar andra människor i andra delar av världen, hur ni behandlar världen utanför Sverige. Vi ser upp till er Sverige. Europa behöver bli mer som Sverige. Ni leder världen i en rad viktiga frågor, sade Bono.


Fler kändisar som krävt att Dawit Isaak ska släppas

Håkan Hellström

Madonna

Bruce Springsteen

Loreen

Benny Andersson

Morgan Freeman

John Cleese

Pia Sundhage

Dawit Isaak tilldelades Unescos Världspressfrihetspris 2017.


Martin Schibbye på bokmässan: Jakten på Dawit:

Martin Schibbye på bokmässan: Jakten på Dawit

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.