Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dawit Isaak fängslad i 6 000 dagar

Dawit Isaak fängslades 2001. I dag har han suttit fängslad i 6 000 dagar.
Foto: KALLE AHLSÈN / KALLE AHLSÉN
Leif Öbrink, ordförande i Stödkommittén Free Dawit.
Foto: OLLE SPORRONG

I 6 000 dagar har den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad.

Och inget tyder på regimen i Eritrea skulle vara på väg att mjukna.

Ljuspunkten är att han troligen lever.

– Vi vet att han lever men inte under vilka premisser eller hur han mår psykiskt och fysiskt eftersom ingen får träffa honom, säger Leif Öbrink, ordförande i Stödkommittén Free Dawit.

På måndagen har det gått 6 000 dagar sedan Dawit Isaak fängslades år 2001. Arbetet med att få honom fri fortsätter oförtrutet, berättar Leif Öbrink.

– UD kämpar på. Vi tycker att det de gör verkar riktigt. Men de har ju inte lyckats få honom fri. Med tanke på den diktator vi har att göra med är inte läget så enkelt.

Enligt Öbrink har utrikesdepartementet indikationer på att Isaak "med 99 procents säkerhet" är i livet.

– Jag har via egna kanaler fått samma information. Vi vet att han lever men inte under vilka premisser eller hur han mår psykiskt och fysiskt eftersom ingen får träffa honom.


LÄS MER: Det här är Dawit Isaak


Diktatorn: Vi vet hur man handskas med hans sort

Eritrea styrs med järnhand av den nu 72-årige diktatorn Isaias Afewerki. Och han har hittills varit orubblig i frågan om Dawit Isaak.

"Vi kommer inte att ha någon rättegång och kommer inte att släppa honom. Vi vet hur man handskas med hans sort. För mig är Sverige irrelevant. Sveriges regering har inget med oss att göra", sade Afewerki år 2009 enligt Free Dawits hemsida.

– Jag tror att det har blivit en prestigesak från deras håll. Men jag kan inte förstå varför de gör så. De får bara negativ publicitet, säger Leif Öbrink.

Dawit Isaak föddes 1964 och växte upp med sina föräldrar och sina fem syskon i Eritrea, som då var en del av Etiopen men som bedrev ett självständighetskrig. 

På grund av kriget flydde Isaak till Sverige 1985 och 1992 blev han svensk medborgare. Året därpå blev Eritrea självständigt. Dawit Isaak återvände dit, gifte sig och fick barn. 


DEBATT: Dawit Isaak ett offer för världens tystaste diplomati


Publicerade regimkritiska brev – fängslades

Han var också med om att starta landets första oberoende tidning. År 2001, efter att han skrev kritiskt mot president Afewerkis sätt att styra landet, greps han och flera andra journalister av säkerhetspolisen. Han fängslades utan rättegång och har varit frihetsberövad sedan dess, med undantag för den 19 november 2005 då han oväntat släpptes bara för att återigen fängslas dagen därpå.

Sedan 2003 har flera organisationer kämpat för att han ska friges och han har tilldelats en rad press- och yttrandefrihetspriser. 

Det senaste livstecken från Dawit Isaak som blivit offentligt var i maj 2013 när en före detta fängelsepolis bekräftade för Expressen att Dawit levde.

Några tecken på att regimen i Eritrea skulle vara beredd att släppa Isaak i närtid finns inte. Men hopplöst är det trots allt inte, menar Leif Öbrink.

– Så länge vi inte får det negativa beskedet att han är död, utan att han lär leva, då fortsätter vi. 

Svenska UD fortsätter att arbeta med fallet. 

”Regeringen ser med största allvar på att Dawit Isaak fortfarande är fängslad. Vårt engagemang för honom är obrutet och starkt. Våra ansträngningar kommer att fortsätta till den dag Dawit Isaak är fri”, skriver utrikesminister Margot Wallström i en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.