David Rockefeller blev 101 år gammal. Foto: Richard Drew / AP TT NYHETSBYRÅNDavid Rockefeller blev 101 år gammal. Foto: Richard Drew / AP TT NYHETSBYRÅN

David Rockefeller blev 101 år gammal.

 Foto: Richard Drew / AP TT NYHETSBYRÅN
De fem Rockefeller-bröderna David, Winthrop, John, Nelson och Laurence vid en prisutdelning i New York 1967. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅNDe fem Rockefeller-bröderna David, Winthrop, John, Nelson och Laurence vid en prisutdelning i New York 1967. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN

De fem Rockefeller-bröderna David, Winthrop, John, Nelson och Laurence vid en prisutdelning i New York 1967.

 Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN

David Rockefeller är död – blev 101 år

Publicerad

Filantropen och bankmannen David Rockefeller har dött.

Han dog i sömnen i sitt hem i Pocantico Hills i New York, USA, skriver AP.

Han blev 101 år gammal.

Miljardären, bankmannen och filantropen David Rockefeller dog under måndagen. Han gick bort i sömnen i sitt hem i New York, enligt talespersonen Fraser P. Seitel.

Orsaken var hjärtsvikt, skriver Reuters.

Rockefeller var den yngste av oljemagnaten John D. Rockefeller juniors sex barn och barnbarn till John D. Rockefeller, som var med och grundade Standard oil.

Rockefeller drev familjens affärer

Efter att de fem syskonen gått bort var David Rockefeller den som tog hand om familjens förmögenhet och drev familjens intressen – där de spretiga affärerna bestod av allt från miljövård till konst, skriver nyhetsbyrån AP.

Rockefeller var också känd som en filantropisk familj.

När David Rockefeller fyllde 100 år i juni 2015 skänkte han tusen tunnland mark intill en nationalpark till den amerikanska delstaten Maine.

David Rockefeller blev 101 år gammal. Här en bild på honom från 1981.Foto: D. Pickoff / AP TT NYHETSBYRÅN

Genom åren donerade han miljoner dollar, bland annat till Harvard och Moderna konstmuseet, skriver Washington Post.

Gjorde bankkarriär i New York

David Rockefeller föddes i New York den 12 juni 1915. Han tog examen vid högt ansedda Harvard 1936 och doktorerade i ekonomi vid Chicago universitet 1940.

Efter andra världskriget gjorde Rockefeller karriär i Chase Manhattan bank i New York. Där var han vd och styrelseordförande 1969-1980.

1981 pensionerade han sig.

David Rockefeller var en förespråkare för kapitalism.

– Amerikansk kapitalism har gett mer fördelar till fler personer än något annat system i någon annan del av världen vid någon tidpunkt i historien. Problemet är att förstå att systemet drivs så effektivt och ärligt som det kan, sa han vid ett tillfälle enligt AP.

Låg bakom World trade center

Bankmannen åstadkom mycket under sitt liv, och ligger bland annat bakom det projekt som ledde fram till World trade center.

1998 belönades han med Amerikanska presidentens frihetsmedalj.

Han pratade aldrig offentligt om sin förmögenhet men enligt Forbes uppgick den 2015 till tre miljarder dollar, motsvarande drygt 26 miljarder kronor.

David Rockefeller blev 101 år gammal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag