Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

David Lagercrantz ilska mot Kina: Helt oacceptabelt

Kina hotar att porta Amanda Lind från landet.
David Lagercrantz reagerar kraftigt mot Kinas agerande.
Foto: OLLE SPORRONG

Författaren David Lagercrantz upprörs av Kinas hot mot Sverige. 

I höstas skänkte han 200 000 till Svenska Pen – nu väljer han att ge lika mycket till för att visa sitt stöd. 

– Det är en helt måttlös gränsförflyttning som sker, säger han. 

I en intervju med Sveriges Radio uppmanade Kinas ambassadör i Sverige Svenska Pen att inte dela ut Tucholsky-priset till den fängslade förläggaren Gui Minhai. Kina hotade att ”vidta åtgärder” om inte prisutdelningen ställdes in.

Men hoten slutade inte där. Till TT sa ambassadören att kulturminister Amanda Lind riskerade att portas från Kina om hon närvarade vid prisceremonin. 

Författaren David Lagercrantz blir upprörd av Kinas agerande och vill nu mana svenskarna att stå upp för yttrandefriheten. 

– Kina går alltså ut och hotar enskilda individer och säger att det kommer bli konsekvenser för vissa människor. Kina beter sig som en gangsterstat. Jag vill bara att man på allvar ska förstå vilken framförflyttning det här är av Kina. Märker vi inte vad som händer är vi livsfarligt ute. Det här är helt oacceptabelt, säger han. 

Ger Svenska Pen ytterligare 200 000 kronor

På fredagskvällen delade Svenska Pen, en förening som värnar det fria ordet, ut Tucholskypriset till Gui Minhai.  

– En del människor i Sverige ska inte förvänta sig att kunna känna sig lugna efter att ha sårat det kinesiska folkets känslor och den kinesiska sidans intressen, säger ambassadören till Sveriges Radio.

David Lagercrantz menar att det är viktigt att svenskar nu visar stöd för Jesper Bengtsson, Svenska Pen:s ordförande, och medlemmarna i föreningen. Lagercrantz är själv styrelseledamot i Svenska Pen.

– Jag har aldrig varit med om att man gör så här. Så har inte diktaturer någonsin agerat. Det är helt kusligt. Det är ju samma metoder som kriminella organisationer har. Vad menar de? Det kommer ”bli konsekvenser”? Ska vi som stöder ett pris till en fängslad förläggare gå omkring och vara rädda? Jag menar att det nu är viktigt att vi alla står upp. 

Gui Minhai och Tucholskypriset – detta har hänt

• Svenska Pen, en ideell förening med syfte att försvara det fria ordet, meddelade nyligen att Gui Minhai tilldelas 2019 års Tucholskypris, som årligen delas ut till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist.

• Prisutdelningen ägde rum på fredagen. Kulturminister Amanda Lind delade ut priset och en tom stol placerades på scenen för att uppmärksamma den fängslade författarens frånvaro.

• Kinesiska ambassaden reagerade med vrede på beskedet och skrev på sin hemsida den 7 november att personerna bakom ”denna fars” kommer att drabbas av ”konsekvenser”.

Den svenska regeringen reagerade mot ambassadens formuleringar.

– Det är givetvis allvarliga uttalanden. UD har framfört till ambassaden att yttrandefrihet råder i Sverige, sa utrikesminister Ann Linde då.

– Svensk yttrandefrihet garanterar Svenska Pen rätten att fritt och utan påverkan tilldela priset till vem de önskar.

Här delar Amanda Lind (Mp) ut priset trots Kinas hot.

Svenska Pen har tidigare fått en gåva på 200 000 kronor från David Lagercrantz. Nu dubblar han sitt stöd och skänker ytterligare 200 000 kronor. En symbolisk handling, säger han. 

– Jag kommer fortsätta att stödja dem. Jag hoppas att desto mer hot de får utstå, desto mer står vi alla upp. Det här är oacceptabelt. Främmande makt som hotar svenska medborgare, svenska politiker och svenska företrädare för institutioner för att de står upp för en människa som är fängslad, som inte ens fått en dom. Det är helt måttlöst. 

David Lagercrantz berättar att det finns en risk för självcensur när Kina hotar Sverige på det här viset – och att han själv tvekade att gå ut och markera mot Kina. 

– Men jag känner att nej, jag ska fan inte skrämmas. 

– När jag känner impulsen att hålla mig undan, det är det som är livsfarligt. Därför kände jag att nu måste jag våga blåsa på och stå upp och visa mitt stöd. 


DAVID LAGERCRANTZ: Det som nu pågår i världen är ett vanvett 

Se TT:s intervju med Kinas ambassadör Gui Congyou:

Säger till TT att Amanda Lind inte är välkommen till Kina efter prisceremonin.

Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet UI, om Kinas hot:

Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet UI, om Kinas hot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.