Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

David Jacoby hackade sin hemelektronik

Säkerhetsexperten David Jacoby hackade sin nätverkshårddisk på 20 minuter och fortsatte sedan med sin övriga hemelektronik.

Säkerhetsexperten David Jacoby provade att hacka sig in i sin egen hemelektronik.

Efter 20 minuter hade han hackat sig in i sin nätverkshårddisk, sedan följde tv-apparater, blu ray-spelare och bredbandsmodem.

– Jag kunde avlyssna all information i nätverket och plocka upp exempelvis kreditkortinformation och inloggningsuppgifter, säger han.

David Jacobys tips för säkrare hem

Uppdatera löpande dina prylar med de senaste säkerhetsuppdateringarna. Det minskar risken för att angripare lyckas utnyttja kända sårbarheter.

Ändra alltid det förinställda användarnamnet och lösenordet – det är det första en angripare försöker med när den vill hacka enheten.

Dela upp nätverket så att dina enheter bara har tillgång till valda delar. På de flesta routrar och switchar för hemmabruk går det att sätta upp ett eget nätverk för varje enskild enhet och att begränsa access till enheten med hjälp av flera olika så kallade DMZ (fria zoner mellan det externa nätet och det interna nätet) och VLAN (separerade logiska nätverk inom samma fysiska nätverk). Exempelvis är det inte nödvändigt att TV:n är sammankopplad med skrivaren.

Mycket av den vardagliga hemelektroniken som återfinns i hemmet är i dag uppkopplad mot internet. Många är medvetna om att det är bäst att skydda sina datorer mot angrepp från inkräktare. Nu har David Jacoby, till vardags säkerhetsexpert på IT-säkerhetsföretaget Kaspersky, bevisat att tv-apparater, blu ray-spelare och nätverkshårddiskar är lika sårbara.

– Folk är ganska duktiga på att skydda sin dator med antivirus. Men det är också det enda man skyddar. Övriga prylar i hemmet som är uppkopplade skyddar man inte överhuvudtaget, säger David Jacoby.

Han bestämde sig för att bevisa sin tes genom att hacka sig in i hemelektronik i sitt eget hem. Nu varnar han för hur sårbara många vanlig hemelektronik som kopplar upp sig mot internet är.

– Det är skrämmande. Det tog mig inte mer än 20 minuter innan jag hade hackat in mig i min egen nätverkshårddisk, säger David Jacoby.

"Måste ta ansvar"

Därifrån kunde han installera ett virus som gav vem som helst tillgång till nätverket. På så vis kunde han avlyssna all information och hade kunnat se känsliga uppgifter som exempelvis kreditkortinformation och inloggningsuppgifter.

– Allting man fått lära sig om att göra säkerhetskopior fallerade på 20 minuter. Vi säkerhetsforskare måste ta mer ansvar och prata om saker som är relevanta, säger David Jacoby.

Viruset installerades på ett sätt så att det inte går att ta bort om man inte hackar det på samma sätt som när det installerades. Det hade alltså inte fungerat att göra en fabriksåterställning eller ens att köpa en ny dator, så länge nätverket är infekterat.

Han gick sedan vidare till sina smart-tv-apparater. Även där lyckades han ta sig och skulle teoretiskt sett kunna ha tagit över nätverket på samma sätt som han gjorde via nätverkshårddisken. Så långt testade han dock inte med hänsyn till att han inte ville göra sönder sina egna tv-apparater av misstag.

– Men jag hade indikationer på att jag kunde ta det ännu längre, säger han.

"Måste sätta press på leverantörerna"

Han lyckades även ta sig in i ett bredbandsmodem, en router och en blu ray-spelare. I bredbandsmodemet upptäckte han att det fanns en hemlig säkerhetsnivå som låste upp fler funktioner än vad den vanliga administratören har.

Med hänvisning till säkerhetsläget vill han inte berätta vilka tillverkare eller modeller det rör sig om förrän felen är åtgärdade. Han har varit i kontakt med respektive leverantör, men i flera fall fått ett svalt mottagande.

– Tillverkarna som gör de här produkterna satsar bara på de nyaste modellerna, säger han.

Nu menar han att det är upp till konsumenterna själva att ställa krav på säkrare produkter.

– Vi som konsumenter måste sätta press på leverantörerna och säga att det här är helt oacceptabelt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.