Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

David Fredin pekades ut för Palmemordet – träder fram

Palmehataren ”Jakob Thedelin” var föremål för polisens intresse efter mordet, och har av Jan Stocklassa pekats ut som en av de inblandade. I Stocklassas dokumentär träder han fram under sitt riktiga namn, David Fredin – och Palmehatet är intakt.
David Fredin träder fram i Jan Stocklassas dokumentär ”Palmemordet – den stora mörkläggningen”.
Foto: Kanal 5
Ur dokumentären ”Palmemordet – den stora mörkläggningen”
Foto: Kanal 5
David Fredin i peruk, enligt egen uppgift för att inte bli igenkänd av KGB.
Foto: Kanal 5
Jan Stocklassa tror att en konspiration mellan Sydafrikanska staten och svenska högerextremister låg bakom Palmemordet.
Foto: Kanal 5
Olof Palme 1985.
Foto: ROLF ADLERCREUTZ/IBL

Palmehataren ”Jakob Thedelin” var föremål för polisens intresse tiden efter mordet, och har av författaren Jan Stocklassa pekats ut som en av de inblandade.

I Stocklassas nya dokumentär träder han fram under sitt riktiga namn, David Fredin – och Palmehatet är intakt. 

– Han är en av de värsta förrädarna i svensk historia, säger Fredin i dokumentären.

Författaren Jan Stocklassa hör till den skara som inte tror att det var sanningen som kom fram när chefsåklagare Krister Petersson på en pressträff för snart tre år sedan pekade ut ”Skandiamannen” Stig Engström som trolig Palmemördare och samtidigt lade ner förundersökningen med motiveringen att den misstänkte är avliden.

Stocklassa, som har tillgång till den avlidne författaren Stieg Larssons arkiv, har lagt fram en teori om att en konspiration mellan den sydafrikanska apartheidregimen och svenska högerextremister låg bakom statsministermordet.

En central figur i Stocklassas kartläggning är en man han har kallat ”Jakob Thedelin”: en känd Palmehatare som saknar alibi för mordnatten och som skuggades av Säpo året efter mordet.

I den nya dokumentären ”Palmemordet – den stora mörkläggningen”, som visas i Kanal 5 och Discovery+, träder ”Jakob Thedelin” fram med sitt riktiga namn: David Fredin.

Trodde att Palme var sovjetisk spion

Han ger bland annat sin förklaring till den besynnerliga peruk han ses bära på spaningsbilder från den tiden.

– Jag använde en peruk för att göra det svårare att identifiera mig för fientliga element, som KGB.

Han berättar att hans aversion mot Olof Palme grundlades redan i barndomen.

– Min far sade till mig att en sovjetisk spion hade gripits i mitt land (Stig Wennerström, dömd för grovt spioneri 1964, reds anm). Han var överste i flygvapnet. Så jag visste tidigt vad en spion var, säger han och fortsätter:

– När jag såg Palme, som då var Sveriges statsminister, gå bredvid Nordvietnams ambassadör i Moskva misstänkte jag att Palme också var någon som spionerade.

Assistent åt ”doktor Enerström”

David Fredin kom till Stockholm 1985 och träffade då läkaren, opinionsbildaren och Palmehataren Alf Enerström, som enligt Stocklassas teori spelade en viktig roll i mordkomplotten.

– Han vigde sitt liv åt att vara en verklig oppositionskraft mot Palme. Det fanns ingen annan där ute som ville göra jobbet, säger David Fredin om Alf Enerström, som dog 2017.

Fredin kom att bli assistent åt Enerström, som enligt honom hade en rad förmögna donatorer i bland annat USA.

– Ibland lämnade de pengar på offentliga toaletter, säger han.

Själv medger David Fredin ingen inblandning i mordet. Att han saknar alibi är inget konstigt, påpekar han. Han tar upp att mycket av Stocklassas information kommer från Stieg Larssons arkiv.

– Vi bör inte tro på Stieg Larsson. Han var kommunist. Författaren Jan Stocklassa om nya Palmespåret: ”Han var en syndabock”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.