Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

David Eberhards kärlek – 16 år yngre hustrun

David Eberhard, läkare, och Charlotte Eberhard, sjuksköterska, har fyra barn ihop. Nu väntar de sitt femte barn.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
David Eberhard sommarpratade även i år och vågade då berätta om utmaningarna med att vara förälder.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Läkaren David Eberhard vinterpratade 27 december.
Foto: HANNA FRANZéN / TT NYHETSBYRÅN

Han har anklagats för att tjäna på pengar på "sin DNA-märkta, antifeministiska gubbröra".

Och i sitt vinterprat provocerar nog David Eberhard somliga genom att hävda att löneskillnaderna mellan kvinnor och män i Sverige beror på yrkesval och är försvinnande små, om man jämför anställda inom respektive yrkeskår.

– När jag träffade min fru Charlotte hade jag jätteproblem med att jag var 42 och hon 26 för i vår moderna kultur kan det anses gubbsjukt, säger den 52-årige psykiatern och blivande niobarnspappan.

David Eberhard berättade redan i sitt sommarprat i år om hur han på bröllopet med sjuksköterskan Charlotte i Roslagskulla kyrka på fastlandet vid Ljusterö 2010 sjöng Robbie Williams "Angels" för sin brud. Han tackade henne också för att hon stöttar honom i allt och för att hon med sina synpunkter på det han gör alltid förbättrar slutresultatet.

När Expressen når David Eberhard i skidbacken i Åre, samma dag som vinterpratet sänds i P1, letar han och femårige Nisse efter storebröderna Otto, 8, och Ludvig, 11, medan hustrun Charlotte klär på de snart treåriga enäggstvillingarna Ted och Tom.

Här är makarna David och Charlotte Eberhard på releasefesten för Olof Röhlanders bok, augusti 2018.
Foto: IBL

Jag berättar om hur Akademiledamoten Horace Engdahl – som tidigare raljerat över män som träffar en yngre kvinna och haft uppfattningen att han minsann inte var en sådan man – i min intervju i november i fjol förklarade att han fick jobba med sin självbild sedan han inlett en relation med den 24 år yngre kritikern och föreläsaren Stina Otterberg.

Jobbade på samma ställe, men blev ihop utanför arbetet

Hur kände du själv inför att du var 42 och Charlotte 26 när ni träffades?

– Jag hade jätteproblem med det från början. Men om du kände Charlotte så skulle du veta att om hon har bestämt sig för något så blir det så, haha. Vår moderna kultur i Sverige säger ju att det kan vara gubbsjukt att bli ihop med en yngre kvinna, men jag ser mig inte som en sådan person och i exempelvis Ryssland tror jag inte att någon skulle ha höjt på ögonbrynen. 

David Eberhard har bland annat varit med i "Skavlan". Här debatterar han med Felix Herngren, Herbjørg Wassmo och Robert Gustafsson (2013).
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Charlotte är sjuksköterska och du är läkare. Berätta hur det gick till när ni blev ihop!

– Vi jobbade visserligen på samma ställe, men inte alls tillsammans. Vi lärde känna varandra för att hennes pappa var ordförande i bostadsrättsföreningen där jag bodde. Vi levde väldigt olika liv. Jag hade ju redan fyra barn från två tidigare äktenskap medan Charlotte hade levt singelliv. Det var en stor omställning för henne att träffa en man med fyra barn, men vi visste redan från början att vi ville leva och bo ihop och nu har vi fyra gemensamma barn också.

Och så har ni ett femte gemensamt – ditt nionde – på gång. I ditt "Sommar i P1" berättade du att Charlotte deklarerade att hon ville vara den kvinna som hade flest barn med dig?

– Ja, det kanske har lite med biologin att göra att man känner så, haha. Och om allt går som det ska får vi i vår tillökning. Min fru vill efter fyra söner gärna ha en dotter och jag skojade i mitt vinterprat om att vi om det inte blir så får klä detta femte gemensamma barn i klänning. 

Fakta/Började som mentalskötare

NAMN: Nils David Oskar Eberhard.

ÅLDER: 52.

YRKE: Verksamhetschef för Prima vuxenpsykiatri i Liljeholmen (sedan 2015). Författare, föreläsare, debattör.

BOR: Bostadsrätt på 131 kvadratmeter i Lärkstaden i Stockholm.

FAMILJ: Hustrun Charlotte Eberhard, 36, sjuksköterska. Åtta barn från tre olika äktenskap. Arvid, 22, Cornelia, 20, Ella, 13, Ludvig, 11, Carl Otto David, 8, Nils, snart 6, Ted och Tom, snart tre. 

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Åkarp som näst yngst i en syskonskara om fem barn. Mamma var svensk- och historielärare och pappa läkare. 

UTBILDNING: Läkarexamen 1996. Specialist i psykiatri. 

KARRIÄR: Mentalskötare, sjuksköterska, underläkare. Överläkare på psykiatriska akutmottagningen vid Sankt Görans sjukhus, chef för psykakuten där (2004-2009). Överläkare vid Psykiatri Nordost på Danderyds sjukhus. Chef inom Prima barn- och vuxenpsykiatri (2010-). Böckerna "I trygghetsnarkomanernas land" (2006), "Ingen tar skit i de lättkränktas land" (2009), "Normalt? Från vansinnesdåd till vardagspsykoser" (2011), "Hur barnen tog makten" (2013). 

AKTUELL: Vinterpratade i P1 den 27 december. Boken "Det stora könsexperimentet". Programleder nya podden "Hälsa för ohälsosamma".


David Eberhards senaste bok, "Det stora könsexperimentet".
"Hur barnen tog makten" kom 2013.
Det blev mycket debatt då David Eberhard 2009 skrev "Ingen tar skit i de lättkränktas land".
Foto: PRISMA
2006 kom "I trygghetsnarkomanernas land".
Foto: MÅNPOCKET

Jag som har två barn kan känna att det är svårt att räcka till för dem. Hur gör du för att i vår räcka till för hela nio barn i åldrarna 0-22?

– Det är kanske dumt att svara att jag räcker till, men jag menar allvar. De får den tid de får. Visst kan det vara så att åttaårige Otto som är äldst i Charlottes och min skara kanske får ta lite större ansvar än andra åttaåringar och varken Charlotte och jag är sådana som hela tiden exempelvis spelar spel med våra barn, men när det gäller matlagning är det ju ingen skillnad om man gör middag till tre eller nio barn.

– När min dotter Cornelia som i dag är 20 bodde hemma och gick gymnasiet kunde det förstås vara lite besvärligt att orka vara uppe och prata med henne vid 23-tiden om kvällarna samtidigt som vi hade en liten bebis som ville upp vid 06 om morgnarna. I vår familj sitter vi aldrig ner och ser på tv tillsammans, men Charlotte och jag läser godnattsaga varje kväll, hon för tvillingarna Tom och Ted och jag för Nisse, Otto och Ludvig. 

(David och sonen Nils lyckas nu hitta storebröderna i skidbacken och de tre sönerna vill leka kull med sin far, vilket han lyckas med samtidigt som han intervjuas). 

David Eberhard var tidigare sektionschef på S:t Görans psykiatriska akutmottagning i Stockholm. (Bild från 2007).
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN

Hur får ni plats när ni är så många?

– Vår lägenhet är på 131 kvadratmeter och de två äldsta hemmavarande barnen – Ella, 13, och Ludvig, 11, har varsitt sovrum, medan Otto, 8, och Nisse, 5, delar på ett rum och enäggstvillingarna på ett. Det funkar bra. 

David Eberhard lämnar alltid barnen i skolan och på förskolan

I sommarpratet sade du att du tidigare undvikit vardagen, men att din hustru Charlotte "på ett bra sätt" tvingat dig att engagera dig i val av tapeter och saker kring barnen och att ditt mål nu är att ta alla strider för att det mesta är viktigt i nära förhållanden. I vinterpratet gör du och Charlotte ett jämställdhetstest som visar att hon tar vab, amning, föräldraledighet och ansvar för barnens fritidsaktiviteter och utflykter. Hur ser arbetsdelningen ut i övrigt?

– Normalt sett lämnar jag barnen på förskolan och skolan och jobbar vanliga dagar, 8-17. Ibland kan jag gå hem tidigare. Nu i höst har det varit väldigt många föredrag och då har jag varit borta mer, men jag försöker alltid undvika övernattningar borta. 

– När jag är hemma gör jag nog mer i hemmet än vad Charlotte gör, men hon är å andra sidan hemma mer än jag så det jämnar nog ut sig. Jag är hopplös när det gäller att få med vantar till förskolan, men för det mesta löser det sig ändå. Där kan Charlotte hävda att det löser sig på någon annans - hennes - bekostnad och att hon får rycka in och lösa det. Men jag tror att vi kompletterar varandra ganska bra. 

Du berättade i ditt sommarprat att du som frånskild pappa insåg att du blivit en "låt-gå-förälder" som lät barnen bestämma vart ni skulle åka på semester och vad ni skulle äta till middag och har i boken "Hur barnen tog makten" skildrat hur många föräldrar resignerar. Men din hustru Charlotte sade när ni medverkade i "Malou efter tio" att du fortfarande är en riktig "softis"...?

– Det är jag nog, jag gillar mina barn starkt. Man påverkas också av kulturen runtomkring. Min fru är tuffare med regler, men hon skämmer å andra sidan bort barnen mer med saker. Jag har å min sida svårt för att barnen ska spela tv-spel, för de blir dumma i huvudet av det. 

David Eberhard på teaterpremiär med dottern Cornelia, 20.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL

Vad är det svåraste med att vara förälder?

– Att barnen är olika individer. Min son Nisse är till exempel en väldigt envis person. Vore jag ny som förälder skulle jag nog vara mer angelägen om att det ska vara som jag säger, men det är inte alltid en smart strategi. Jag tar visst strider, men har med åren blivit lite klokare i att exempelvis kunna avleda. Samtidigt tror jag på att vara tydlig: att barnen vet att pappa alltid säger ifrån om barnen gör på ett visst sätt. 

Du ifrågasätter i ditt vinterprat om det finns något patriarkat i Sverige i dag, men du nämner också att den långa jämställdhetskamp som har förts har gjort mycket gott för samhällsutvecklingen. Vad?

– I dag är det väl bara någon enstaka grottman som inte ser män och kvinnor som helt jämställda, men blickar vi 100 år tillbaka i tiden så är det de facto jämställdhetskampen som har föranlett att det faktiskt är så numera. Vi som däremot inte tycker att kvinnor och män är helt lika ses som grottmänniskor. Olika är bra, är min uppfattning. Jag tycker att vi är hyggligt jämställda i Sverige.

"Vi som däremot inte tycker att kvinnor och män är helt lika ses som grottmänniskor".

Du betonar lika möjligheter och menar att löneskillnader till stor del beror på att män och kvinnor gör olika yrkesval. Men du har också refererat till din mamma som påtalade att "Vi människor är ganska fega, vi gör som alla andra". Du tror inte att det finns könsrollsförväntningar som kan påverka vilka val vi gör i livet?

– Jag har aldrig sagt att vi inte påverkas av kulturen, men jag tror inte att kulturen allena får exempelvis män som grupp att välja vissa yrken medan kvinnor som grupp väljer andra. När jag debatterade jämställdhetsfrågan i Expressen i höstas fick jag ett Facebookmeddelande om att 60 procent av alla män i ursprungsbefolkningen i Nya Guinea beräknades ha våldtagit någon. Självklart spelar kulturen en extremt stor roll för att våldtäkter inte längre är acceptabelt i vårt samhälle. Där anser jag att kulturrelativister ställer till det genom att inte erkänna att vi har ett problem med de patriarkala strukturer som vi kan se i utanförskapsområden. Det är kontraproduktivt för jämställdheten. Det talas om mäns våld mot kvinnor. Jag skulle vilja betona att det handlar om några få procent av männen som begår sådana övergrepp, inte alla män. Det blir fel att skuldbelägga andra för vad denna minoritet gör.


LÄS MER: Unni Drougge: "David Eberhard tjänar pengar på antifeministisk gubbröra"

David Eberhard fick 1996 sin läkarexamen.

Tror inte på kvotering

"Lika möjligheter" tycks vara ett centralt begrepp för dig snarare än exempelvis en jämnare könsfördelning i bolagsstyrelser. Men ser du inga samhälleliga vinster med representativitet och att det numera till exempel finns kvinnliga domare och läkare?

– Nja, om det handlar om fysik eller medicin så är jag mest angelägen om att de som är bäst får jobben och där finns det på mediannivå ingen större skillnad i mäns och kvinnors talang, det är snarare intresset som skiljer sig lite. Jag tror inte alls på kvotering, utan menar att det i de fall där det finns behov i så fall är bättre att uppmuntra till en jämnare könsfördelning än att tvinga på en sådan. Men när det gäller litteraturpriser så kan jag se att det blir ett problem att få priserna att vara relevanta för kvinnliga läsare om det bara är män i juryn.

– Likformade, ensidiga arbetsplatser blir dessutom lätt tradiga, det tror jag att alla tycker.

Du träffar i ditt vinterprat teaterchefen och kritikern Martina Montelius som förklarat att ingen kan göra henne lika irriterad som du. Har du hämtat inspiration till detta möte från att regissören Anna Odell i sin nya film "X & Y" går i parterapi med Mikael Persbrandt hos dig, som tidigare rasat mot hennes examensarbete på Konstfack där hon iscensatte en psykos och blev tvångsintagen på S:t Göran psykakut?

–  Nja, jag har tittat jättemycket på Youtubeklipp från USA där extrema meningsmotståndare sitter och har sansade diskussioner och det var det jag ville uppnå med att sitta ner med Martina Montelius som har varit så kritisk till det jag har att säga. Från början hade vi med en genusvetare också, men det fick inte plats i vinterprogrammet. 

Teaterchefen Martina Montelius är med i David Eberhards vinterprat.
Foto: OLLE SPORRONG

Katarina Wennstam som inledde årets vinterpratare har en lite annan approach på samtyckeslagen än vad du ger uttryck för i din nya bok "Det stora könsexperimentet". Hon åskådliggör vad samtyckeslagen handlar om genom att likna det vid att den kvinna som sover inte ska hällas i te och att den kvinna som tidigare velat dricka te inte ska tvingas att dricka te bara för det och menar att det inte är svårare att applicera det synsättet på sex. Du skriver däremot: "Vi får se om det blir praxis att anse sig sexuellt trakasserad efter en mindre lyckad kväll på krogen eller om människor kommer att inse att det inte är bra att blanda ihop allvarliga trakasserier och övergrepp med småsaker som ingår i ett normalt liv" (sidan 147)?

– Det är fullständigt självklart att det är våldtäkt att ge sig på någon som ligger och sover. Jag vill nog mer problematisera vad som händer om någon på fyllan råkar stöta på någon på ett klantigt sätt. 

Katarina Wennstam uppmärksammar i sitt vinterprat jämställdhetsfrågor och försöker folkbilda kring vad samtyckeslagen innebär.
Foto: HANNA FRANZéN / TT NYHETSBYRÅN

Jag lyssnade precis på din nya podd "Hälsa för ohälsosamma" där bland andra "Biggest loser VIP"-vinnaren Erik Hörstadius fick vara med om debattera fett kontra kolhydrater. Hur ofta kommer du att sända den?

– Initialt ska vi göra sju avsnitt. Det var Marie Söderqvist (tidigare vd för Livsmedelsföretagen, reds anm) som föreslog att jag skulle göra podden och det känns som ett roligt projekt. 

Du har vidareutbildat dig från mentalskötare till läkare, gjort karriär som chef, gett ut fem böcker och sommar- och vinterpratat. Hur viktigt är framgång för din självbild?

– Äh, jag vet inte, jag gör det som är kul bara. Att något händer känns viktigast, säger David Eberhard, samtidigt som han letar rätt på ägaren till en mobiltelefon som han hittat i snön och försöker lotsa in sin familj till lunchen på restaurangen i Åre. 


LÄS MER: David Eberhard: "Kvinnor kommer tjäna mer än män"


LÄS MER: David Eberhard: "Att kastrera män kan aldrig vara lösningen" 


LÄS MER: Eberhard: "Låt pojkar uppfostras som pojkar" 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.