David Cameron tvingad till reträtt

Ett USA-lett angrepp på Syrien rycker allt närmare.
Foto: Michael Sohn

USA är övertygat om att Syrien använde kemiska vapen mot sin befolkning.

Regeringen Obama är nu beredd att angripa landet - med eller utan FN och sina allierade. Men något beslut är ännu inte taget.

Storbritanniens David Cameron har nu tvingats på defensiven i planeringen att går till angrepp mot Syrien, skriver TT.

Ett USA-lett angrepp på Syrien rycker allt närmare.

Sent i natt svensk tid visades en intervju med tv-kanalen PBS där president Barack Obama uttalade sig kring krisen för första gången på flera dagar.

USA har kommit till slutsatsen att den syriska regimen genomförde en storskalig kemvapenattack på civila förra veckan, sade Obama.

Obama-administrationen säger sig ha bevis som de väntas presentera i dag.

Samtidigt bekräftar FN bekräftar att någon form av "substans" användes i attacken som skördade hundratals offer utanför Damaskus.

De nya bevisen gör att USA kommer allt närmare en attack.

Ett USA-lett angrepp kan komma "inom några dagar" uppgav en högt uppsatt källa inom det amerikanska försvarsdepartementet för CNN.

-Vi kan inte stoppas av Rysslands fortsatta oförsonlighet i FN. Situationen är så allvarlig att den kräver ett svar, säger Marie Harf, talesperson för amerikanska UD, rapporterar AP.

Observatörer borde få jobba klart

Men statsminister Fredrik Reinfeldt uppmanar USA att ta det försiktigt.

- Vi har observatörer på plats under ledning av en svensk, och vi tycker att de ska få jobba klart, säger han till Expressen och fortsätter:

- Vår förhoppning måste vara att det är hela världssamfundet som kan göra en samlad bedömning av ifall det har använts kemiska stridsvapen och vem som har ansvar för det, säger Fredrik Reinfeldt till Expressens Annie Reuterskiöld.

Ryssland motsätter sig


David Cameron.
Foto: Foto: Stefan Wermuth

Fyra amerikanska örlogsfartyg med kryssningsrobotar står redo i Medelhavet och kan snabbt ta sig till Syriens kust, rapporterar BBC enligt TT.

Men USA stöter på patrull i FN:s säkerhetsråd, som träffades i natt svensk tid.

Ryssland motsätter sig ett militärt ingripande.

Storbritanniens konservative premiärminister David Cameron tvingades på onsdagen på defensiven i planeringen för att inom en snar framtid kunna gå till angrepp mot Syrien. Detta kan försvåra möjligheter för en USA-ledd allians att slå till mot landet så tidigt som den här veckan, skriver TT.

Labourpolitiker, ledda av partiledaren Ed Miliband, och revolterande konservativa krävde fler kontrollpunkter innan något beslut kan fattas.

Konsensus

Efter långdragna förhandlingar under onsdagen gick Cameron med på att skjuta på frågan tills FN:s vapeninspektörer i Syrien har lämnat sin rapport om gasattacken förra onsdagen, rapporterar Reuters. Tillfrågad om Camerons nederlag sade utrikesminister William Hague att det är nödvändigt med konsensus, rapporterar BBC.

Det brittiska utkastet till FN-resolution fick som väntat inget gehör i säkerhetsrådet på onsdagen. Ryssland, som stöder Assad-regimen och som enligt nyhetsbyrån Interfax planerar att flytta militär personal från den syriska kusten, motsatte sig förslaget. Det innehöll en skrivning om att rådet skulle fatta beslut om att vidta "nödvändiga åtgärder för att skydda syriska civila".

Obama-regeringen gjorde dock klart att man är redo att agera själv utan sina allierade rapporterar AP.

Reinfeldt försiktig

Fredrik Reinfeldt tror att det finns en risk att Ryssland ökar sitt stöd till Assad-regimen vid en USA-ledd attack.

- Alla de som ropar efter militära maktmedel bör minnas att det sällan blir så precist och inte alltid leder till den exakta avsedda effekten. Det har vi sett vid flera tillfällen och det tycker jag också att vi ska komma ihåg nu, säger Fredrik Reinfeldt.

355 människor dödades vid attacken den 21 augusti enligt Läkare utan gränser, medan syriska rebeller uppger att över 1 000 dog.

BUNKRING AV GASMASKER I ISRAEL

Många israeler oroar sig för att Assads regim kan komma att hämnas på dem om Israels allierade USA attackerar Syrien. Israel har kallat in hundratals reservtrupper för att förstärka sitt gränsförsvar, bland annat flygvapnet.

Samtidigt bunkrar israelerna gasmasker. Efterfrågan på gasmasker har tredubblats de senaste dagarna och nu har runt 60 procent av israelerna gasmasker, säger Maya Avishai på Israels postmyndighet som ansvar för gasmasksutdelningen.

BARACK OBAMAS VAL: ATTACK ELLER INTE?

Obama har tidigare sagt att en gas- attack i Syrien kommer att få "enorma konsekvenser". Men enligt ett FN-sändebud som CNN pratat med är Obama inte "skjutglad" och undersökningar visar att många amerikaner är ovilliga att ge sig in i konflikten.

107 kongressledamöter uppmanar Obama att förankra sitt stöd i kongressen före en attack.

FN FANN BEVIS FÖR KEMISKA VAPEN

FN:s inspektörer i Syrien har hittat belägg för att någon "substans" användes vid attacken utanför Damaskus den 21 augusti. FN:s sändebud till Syrien, Lakhdar Brahimi, ville inte säga vad han baserade uttalandet på, men sa att inspektörerna samlat in prover, pratat med läkare och vittnen i området.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon vill nu att inspektörerna ska få mer tid på sig att leta efter bevis.

PROFESSORN: HAR BARA DÅLIGA VAL

USA kommer allt närmare ett angrepp, menar Magnus Ranstorp, professor vid Försvarshögskolan.

- De kan inte stå vid sidan av och se på när sådana övergrepp sker, säger han.

En eventuell USA-attack lär bli begränsad och handla om missilangrepp, tror Magnus Ranstorp.

- USA har bara dåliga val att välja emellan. Obama måste ta hänsyn till storpolitiken i regionen och välja det som han tror har minst risk att utlösa en kedjereaktion som eventuellt kan leda till krig, säger Ranstorp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.