David Cameron lämnar över till Theresa May

David Cameron.
Foto: Chris J Ratcliffe / AP TT NYHETSBYRÅN
Theresa May.
Foto: I-Images, Pacificcoastnews / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS

Storbritanniens premiärminister David Cameron har lämnat över till Theresa May.

På onsdagen lämnade han traditionsenligt sin avskedsansökan till drottning Elizabeth II – som sen utnämnde Theresa May till premiärminister.

Under onsdagen lämnade David Cameron 10 Downing Street i London, för att efterträdaren och partikamraten Theresa May ska kunna ta över som premiärminister – som andra kvinnan i Storbritanniens historia.

Efter att ha lämnat sin position lämnade David Cameron traditionsenligt sin avskedsansökan till drottningen i Buckingham Palace. Därefter var det dags för Theresa May att träffa drottning Elizabeth II. Och drygt en kvart innan klockan 19, svensk tid, utnämndes Theresa May till ny premiärminister av drottningen.


LÄS ÄVEN: David Cameron avgår som premiärminister 


Lovade att stå upp för alla

Efter att ha accepterat rollen som premiärminister höll Theresa May ett tal utanför 10 Downing Street.

May lovade folket att göra allt hon kan för att ge människor mer kontroll över sina liv – och att lyssna till alla oavsett bakgrund.

Theresa May adresserade även de kommande utmaningarna som Storbritannien står inför i och med utträdet ur EU.

– Tillsammans ska vi bygga ett bättre Storbritannien, sa den nya premiärministern.

Känslosamt tal

Under onsdagseftermiddagen höll även David Cameron ett avslutande och känslosamt tal utanför 10 Downing Street. Det blev hans sista tal som premiärminister.

Därefter begav han sig till Buckingham Palace för att lämna in sin avskedsansökan till drottning Elizabeth II.

I talet tackade han sin fru Samantha och döttrarna, som stod bredvid honom under talet.

David Cameron riktade även tack till bland annat polisen och alla de volontärer som hjälper till att stötta runtom i samhället.

– Vår politik är full av argument och debatt, och det kan bli upphettat. Men hur svåra besluten än är så finns det en känsla av att de flesta önskar sin premiärminister väl, sa David Cameron.


LÄS ÄVEN: ”Arbetshästen” Theresa May tar över – så ska hon styra Storbritannien


Tackade för allt stöd

Han riktade ett särskilt tack till alla de människor som skrivit brev och kontaktat honom genom åren för att visa sitt stöd.

– Det har varit en ära att tjäna som premiärminister under de här sex åren. När vi lämnar för sista gången är min önskan fortsatt framgång för det här landet som jag älskar så mycket, sa Cameron.

Under dagen deltog Cameron i sin sista utfrågning i parlamentet.

Här möttes av stående applåder och hyllningar från både sina egna partikolleger och delar av oppositionen, skriver Reuters.

– Jag kommer att sakna rytandet från folket, sa Cameron.

David Cameron sa att han haft många "fantastiska ögonblick" under de senaste sex åren i den offentliga tjänsten och nationens intresse, rapporterar BBC.

Han fortsatte med att rikta sina varmaste gratulationer till Theresa May som satt bredvid honom.


LÄS ÄVEN: Det här är Theresa May


"Leda människor genom svåra beslut"

Labourledaren Jeremy Corbyn tackade i sin tur Cameron, även om de inte alltid varit överens, och hyllande honom bland annat för att ha backat upp jämlika äktenskap.

Camerons fru Samantha och döttrarna var också på plats för att stötta den avgående premiärministern.

Cameron har tidigare sagt till The Telegraph att han kom till Downing Street för att "leda människor genom svåra beslut så att vi tillsammans kan nå bättre tider", och fortsatte:

– När jag lämnar i dag, hoppas jag att människor kommer att se ett starkare land, en växande ekonomi och fler chanser att komma framåt i livet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.