Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

David Baas släpper ny bok om Sverigedemokraterna

David Baas ingår i Expressens grävgrupp och har under lång tid granskat Sverigedemokraterna och den nationalistiska rörelsen.
Foto: OLLE SPORRONG
Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna.
David Baas när han tilldelades han Advokatsamfundets journalistpris 2020.
Foto: PETRUS IGGSTRÖM / TIDNINGSMAKARNA

Sverigedemokraterna har dragit i gång projektet med att ta fram en vitbok för att skildra sin egen historia. 

Men redan i vår kommer Expressenjournalisten David Baas bok ”Segra eller dö” om hur nationalismen förändrat svensk politik i grunden.

– Jag vill att min bok ska vara en omistlig del för alla som vill förstå kraften i nationalismen, säger David Baas.

Sverigedemokraterna har under flera år pratat om att ta fram en vitbok över partiets historia. I höstas berättade SD-ledaren Jimmie Åkesson att projektet äntligen skulle sjösättas och nyligen blev det känt att idéhistorikern Tony Gustafsson ska skriva boken som väntas bli klar först nästa år. Gustafsson har tidigare skrivit en rapport för den SD-kopplade tankesmedjan Oikos.

Men redan nu i maj kommer Expressenjournalisten David Baas bok ”Segra eller dö”. Boken skildrar hur nationalisterna i Sverige under fyra decennier målmedvetet har flyttat fram sina positioner - samtidigt som de ståndaktigt har hållit fast vid sin ideologi. 

Expressenjournalisten David Baas bok ”Segra eller dö”, om hur nationalismen förändrat svensk politik i grunden.

Boken bygger på ett omfattande internt källmaterial - kontakter med hundratals aktiva och tidigare aktiva, och hundratusentals dokument.

– Genom att ta mig in bakom kulisserna - när nationalisterna inte tror att någon utomstående ser eller hör dem - vill jag komma åt kärnan i rörelsen och berätta varför nationalismen hyllar kampen framför allt, säger Baas.

Själva titeln ”Segra eller dö” anspelar på SD-toppen Mattias Karlssons omdiskuterade Facebook-inlägg efter valet 2018 där han målade upp bilden av att det pågår en ”existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad”.

– Det här apokalyptiska budskapet om att ”segra eller dö” är inte bara ett stilistiskt knep från Sverigedemokraterna för att få uppmärksamhet. Det är en djupt känd uppfattning om vad politiken i slutändan handlar om, säger David Baas.

Boken ”Segra eller dö” ges ut av Mondial förlag och kommer i maj.

Fakta: David Baas

David Baas, 41, har jobbat på Expressen sedan 2007. Han ingår i tidningens grävgrupp och har under lång tid granskat Sverigedemokraterna och den nationalistiska rörelsen. 

Han har vunnit Stora journalistpriset och Guldspaden två gånger. 2020 tilldelades han Advokatsamfundets journalistpris.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.