Foto: Terese Cristiansson
 Foto: Terese Cristiansson

David, 4, mördades av terrorsekten IS

Publicerad

ERBIL. Assyriske David, 4, brukade sjunga kampsånger mot IS, islamiska staten.

I onsdags dödades han, hans kusin Milad, 7, och granne Inaan, 37, av en av IS raketer.

– Jag fick plocka upp hans kroppsdelar i en plastpåse och hann inte begrava honom förrän vi var tvungna att fly. Ansiktet hittade jag aldrig, säger hans mamma Doha sammanbitet.

Familjen är en av tusentals som tvingats fly för att överleva.

Rummen som vi kommer in är inte gjorde för att bo i utan är egentligen lokaler till den cement som görs utanför i en stor trumma. Väggar och golv är kala. Sedan i onsdags trängs 30 familjemedlemmar från Qarakoch där.

De är kristna assyrier och en av de grupper som just nu förföljs, dödas och hotas av terrorgruppen IS, islamiska staten. 100 000-tals lever på flykt sedan i juni då IS tog kontrollen över Mosul och många andra städer i Irak.

De flesta i familjen sitter tysta på en madrass och vaggar långsamt, andra samtalar tyst med rödkantade ögon.

John George, 26, som talar engelska börjar berätta.

Han var på jobbet när han plötsligt fick ett telefonsamtal om att hans faster var död.

– Jag bytte snabbt om och tog mig hem så fort jag kunde. När jag kom hem såg jag först massor av bilar och sen min faster ligga död, säger han och börjar gråta.

De andra familjemedlemmarna i samma rum börjar också gråta. En av bröderna räcker fram en telefon och visar en bild på fastern Inaan, 37.

– Hon var den bästa av oss. Hon kunde ta vilken ful sak som helst och göra den vacker, säger en av hennes systrar.

Begravning i stället för förlovningsfest

De berättar att Inaan var sömmerska och specialiserad på brudklänningar. I onsdags satt hon och sydde på en bröllopsklänning och planerade för kvällens förlovningsfest – sin egen.

– En man kom hem till oss och ville genast gifta sig med henne. Hon var så lycklig. Men i stället för förlovningsfest blev det begravning, säger hennes syster.

Hon berättar att medan Inaan satt och sydde kom tre av grannarnas barn in och frågade om hon kunde hjälpa dem att pumpa en cykel.

Hon följde med ut för att hjälpa dem.

– Raketen träffade henne rakt i huvudet, säger John.

Han berättar att runt henne på marken låg också de tre barnen, varav två dog.

Familjen lyckades begrava Inaan i hemstaden Qarakoch.

– Många ville komma till kyrkan men få vågade. Det var hemskt att begrava henne i en tom kyrka, säger John.

Direkt efter kastade de sig in i kyrkans bussar och flydde till Erbil.

– Det är början på ett folkmord. IS vill utrota kristna från Irak, detta är slutet, säger John George.

Inaans pappa Eshoo Pouls Matty skakar på huvudet.

– Jag är 70 år och har aldrig lämnat mitt hem förut. Men nu har jag förlorat allt och det allra dyrbaraste var min dotter Inaan.

IS gick till hård attack

De säger att de inte vet hur det gick med det skadade barnet men att de ska försöka ta reda på var familjen finns och om de lyckats fly från Qarakoch.

Varningsklockorna ringde för alla icke-muslimer när den al-Qaida-liknande gruppen IS – som då hette ISIS - tog makten över staden Mosul i början av juni. Många assyrier valde att fly redan då.

Men det var först senare under sommaren som IS gick till hård attack mot framför allt kristna assyrier och yazider som IS anklagar för att vara djävulsdyrkare. De ristade ett ”N” på kristnas dörrar och gav dem tre dygn för att bestämma sig om de ville: konvertera till islam, betala särskild skatt – 7 gram guld - eller lämna huset.

Om de inte valde något av alternativen väntade halshuggning.

Många valde att lämna Mosul och flydde till staden Bagdadeh där majoriteten är kristna. De fick försäkrande ord av den kurdiska militära styrkan Peshmerga att de hade kontroll.

Men plötsligt vände IS, som hela tiden varit på väg mot huvudstaden Bagdad, och började sikta mot kurdiska Erbil i stället. På vägen trampade de rakt över kristna byar och dammar och tog kontrollen.

Peshmerga hade inte möjlighet att hålla emot. De allra flesta tvingades fly, en del för andra gången.

Utöver assyrierna är en av de mest utsatta grupperna yaziderna som flytt upp på berget Sinjar utan varken mat eller vatten. Precis när törsten höll på att döda de barn som sitter fast på berget skickade USA in flygplan med dels matlådor som kastats ner och dels bomber mot tre olika militära mål.

President Obama har tydligt sagt att de inte vill ha ett nytt Irakkrig på halsen, men att de kommer stötta styrkorna samt skydda amerikanska mål. Igår sade han dessutom att det lär bli en lång insats.

”Det är helt ofattbart”

De assyrier som är på flykt i Erbil är glada för hjälpen men befarar att den kommer försent.

– Jag tvivlar på att jag någonsin kommer att åka hem, säger John.

Han har fått veta att familjen till de två dödade pojkarna gömmer sig i en skola i Erbil. Vi åker dit.

Både pappa Adin, 42, och mamma Doha, 30, står på den lilla skolgården.

De vill berätta, säger de. De är glada att någon kommer, de har undrat hur världen kunnat undgå vad som händer dem.

En av de pojkar som dog i rakten var deras son David, 4. Milad, 7, som också dog var hans kusin precis som den skadade poiken Anes, 9.

– Det är helt ofattbart. David brukade sjunga kampsånger mot IS som han lärt sig på tv, säger mamman Doha.

Hon berättar att David kom till henne i onsdags morse och frågade om han fick leka med kusinerna Milad, 7, och Anes, 9.

Han hade knappt stängt dörren förrän smällen kom.

Davids lillebror håller upp en bild på den dödade pojken.Foto: Terese Cristiansson
Doha rusande upp ur stolen och ut genom grinden.

– Jag ville inte se men gjorde det ändå. Först såg jag vår granne Inaan på marken. Sen Milad som var skadad. Jag började skrika efter David. Plötsligt såg jag hans ben men det var det enda som var kvar. Jag är hans mamma, jag var säker på att det var hans.

Både hon och maken Adin låter tårarna komma.

– Vi försökte samla ihop vad vi kunde av honom i en påse. Sen var vi tvungna att fly för alla skrek att IS var på väg. Vi hann aldrig begrava honom och jag vet inte vad som kommer ske. Vi hittade aldrig hans ansikte, säger Doha.

Under tiden kommer Anids bror Khaled in i rummet. Han kom till platsen sekunderna efter att raketen slog ned.

– Jag sprang till ambulansen men de kunde inte köra för att de saknade bensin. Men jag fick tag på bensin och fick in barnen i ambulansen.

Under resan levde fortfarande Milad men halvvägs till Erbil slutade han andas.

– Han hade ett stort sår i huvudet och vi kunde inte få stopp på blodet, säger Khaled.

Däremot lyckades han få Anes till sjukhuset. Han hade ett stort sår på benet och blev snabbt opererad. Han kommer att klara sig.

– Men till vad? Vi är slut här. Det är över, säger Anid bittert.

”IS vill utrota oss kristna”

Han har jobbat som lärare i Qarakoch men tror aldrig att han kan återvända.

– IS vill utrota oss kristna och det verkar inte som att någon vill hjälpa oss. Obama är svag. Det enda som kan skydda oss är en form av säker zon, säger han.

Han och familjen känner sig trygga i Erbil och de tror inte IS kommer ta staden men han upprepar gång på gång att han vill lämna landet. Allt i Irak är förknippat med smärta. När de mindre barnen bär in två stora bilder på David och Milad bryter han samman. Efter en stund säger han att han inte vet hur han ska skydda sin familj. Just nu bor de i en skola men de vet inte hur länge de kan stanna. Han har inget jobb och de har förlorat sin son. Hans fru sätter sig närmre honom som för att ge tröst.

Efter en stund är det dags att lämna den lilla familjen för kvällen. De ska snart lägga sig på de tunna madrasserna inne i skolan. Barnen är redan i pyjamas och flera av kvinnorna går i morgonrock över skolgården. Många håller handen runt sina kors som de bär runt halsen.

Bland det sista Anid gör innan vi åker är att vända sig mot mig med sorgsna ögon och säger:

– Madam, hjälp oss. Hjälp oss.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag