Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dave: Jag erbjöds 12 miljoner – för Pablo Escobars huvud

Pablo Escobars liv har bland annat skildrats i Netflix-serien ”Narcos”.
Pablo Escobar.
Foto: ANONYMOUS / AP TT NYHETSBYRÅN
Kokainhandeln gjorde Pablo Escobar till världens rikaste man.
Foto: Colourbox

Knarkkartellbossen gav brittiske legosoldaten Dave Tomkins ett erbjudande han inte kunde tacka nej till – döda världens störste kokainkung.

– Han sade, ”David, om du ger mig Escobars huvud så får du en miljon pund för det”. Jag svarade ”all right”, säger Dave Tomkins till The Sun.

Nya dokumentären ”Killing Escobar” visar hur uppdraget gick åt skogen – bokstavligen.

Under 1980-talet lade Pablo Escobar beslag på 80 procent av kokainhandeln mot USA, från Colombia och över Mexiko. Escobar blev världens rikaste man med en förmögenhet på mellan 30 och hundra miljarder dollar och toppade Forbes lista över världens rikaste personer sju år i rad. 

Men det fanns rivaliserande drogkarteller i Colombia som ville ta över Pablo Escobars affärer – och de var villiga att betala motsvarande tolv miljoner kronor för hans död.

– Jag antar att de tyckte jag var den ende som var korkad nog att göra något sånt här, säger Dave Tomkins till The Sun.

Helikoptern kraschlandade

Tomkins tog på sig uppdraget att mörda Pablo Escobar och satte 1989 ihop ett team som reste i två helikoptrar mot Escobars djungelhögkvarter med ”ammunition som hade räckt till att döda 3 000 män”.

Det gick dock snabbt snett när en av helikoptrarna kraschlandade efter att ha flugit in i en trädkrona. Escobar informerades om vad som var på gång och genomsökte omgivningarna, men Tomkins team lyckades komma undan.

De misslyckades med att mörda Pablo Escobar – men fyra år senare sköts den 44-årige knarkkungen ihjäl av colombiansk polis efter att ha rymt från fängelset.

Dave Tomkins har hunnit bli 80 år – men säger sig fortfarande vara sugen på action:

– Om någon skulle komma med en plan för att genomföra en statskupp i ett litet land skulle jag sticka dit ögonblickligen.

Senaste nyheterna med Expressen TV

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.