Datorfel kan stoppa Fuglesang

Publicerad
Uppdaterad
Ett datorfel hotar försena Christer Fuglesangs rymdresa.
Men själv är han ändå optimistisk.
- Det kommer att vara ovisst tills motorerna startar, sa han till Expressen i natt.
Den 7 december ska Christer Fuglesang, 49, enligt planerna ta plats i rymdfärjan Discovery tillsammans med sex amerikanska astronauter. De skjuts upp till den internationella rymdstationen ISS. Christer svarade i natt på frågor från journalister för sista gången före uppskjutningen. Stockholm hade direktkontakt med Houston via satellit.

Klarar inte årsskiftet

Rymdfärjan Discoverys datorer klarar helt inte att räkna tiden rätt över årsskiftet, om flygningen skulle fortsätta då. "Fönstret" för uppskjutningen sträcker sig bara till 17 december. Vid en senare start fortsätter flygningen in på nästa år - och det klarar inte datorerna. Hur orolig är du för datorfelet? - Jag är inte orolig, sa Christer. Det här är något man känt till sedan man började man rymdfärjorna. Man har inte tänkt på att man ska kunna flyga över årsskiften.

Försöker rätta till felet

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa försöker nu rätta till felet. Christer berättade om hur han drömmer att om det blir när han äntligen är däruppe i rymden. - Motorerna slås av och man känner viktlösheten. Det blir ett ögonblick av eufori. - Sedan blir rymdpromenaderna höjdpunkterna för min del. Det kommer kanske att vara lite skrämmande först - men sedan väldigt, väldigt intressant.

Bilder på familjen

Bland de personliga tillhörigheterna Christer tar med sig upp är fotografier av familjen, några cd och en ipod med svensk musik från Bellman till Abba - och en frisbee. - Jag har ju tävlat i frisbee. En gren går ut på att man kastar upp frisbeen. Sedan fångar man den med en hand. Det sker på tid. I viktlöshet blir det lätt att slå världsrekordet... Christer får inte mycket tid att koppla av uppe i rymden eftersom så mycket verksamhet är schemalagd. - Men när jag har tid ska jag titta på jorden under oss. Jag ska fotografera månen, stjärnorna - och de andra i besättningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag