Dennis Lundström, it-konsult, Mattias Vepsä, förbundsordförande SSU och Samir Balicevac, it-ombudsman SSU vid presskonferensen natten mot lördagen.
Dennis Lundström, it-konsult, Mattias Vepsä, förbundsordförande SSU och Samir Balicevac, it-ombudsman SSU vid presskonferensen natten mot lördagen.

Dataintrång skakar SSU

Publicerad
Uppdaterad
Sent i natt polisanmälde det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU att de utsatts för nya dataintrång.
Hemsidan kapades och ersattes med en ny version där Anna Sjödin hånades - och grundlagsskyddad information lades ut på internet.
- Det här är ett angrepp mot demokratin, säger förbundssekreteraren Mattias Vepsä.
SSU-hackad hemsida.
Peter Skeppström.
Under sen fredagseftermiddag upptäckte det socialdemokratiska ungdomsförbundet att förbundets hemsida hade kapats. Tekniker sattes snabbt in som under eftermiddagen och kvällen arbetade med spåra kapningen. - Våra tekniker jobbar fortfarande på en del uppgifter, men det rör sig om ett mycket avancerat dataintrång, säger pressekreterare Peter Skeppström.

Presskonferens

Klockan 02.00 natten till lördagen kallade SSU till en blixtinsatt presskonferens för att ge mer information. Där framkom att hemsidan mycket riktigt hade kapats och att förövarna istället hade lagt ut en egen version av sajten på dess plats. På den nya versionen av ungdomsförbundets hemsida syndes en bild av Anna Sjödin och en nedsättande text om förbundets politik.

"Angrepp mot demokratin"

På den falska hemsidan fanns även en länk till delar av förbundets medlemsuppgifter, det vill säga grundlagsskyddad information. Där kunde nyfikna få reda på medlemmars namn, person- och telefonnummer och adresser. Dessutom hade hackarna försökt komma åt SSU:s intranät, där ungdomsförbundet lagrar information och statistik om valarbetet. Och dokument som berättar hur de ska arbeta i valrörelsens slutspurt. - Detta omöjliggör vårt valarbete. Det här är ett klart angrepp mot demokratin, säger Mattias Vepsä.

Fp-logga

Strax nedanför bilden på Anna Sjödin skymtade på den falska hemsidan en suddig folkpartilogga. Men förbundet aktar sig för att dra förhastade slutsatser om vem som kan ha gjort sig skyldig till kapningen. - Jag vill absolut inte spekulera i vem som har gjort det här, säger förbundets sekreterare Mattias Väpsä till Expressen.se. Peter Skeppström kallar angreppet avancerat: - Vi har registrerat trafik via Bratislava och Tyskland. Det verkar vara välplanerat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag