Datainspektionen synar Antipiratbyrån

Publicerad
Uppdaterad
Datainspektionen kommer att utreda hur Antipiratbyrån hanterat personuppgifter i jakten på fildelare på nätet.
- Även om huvudfrågan handlar om upphovsrätt, vill Datainspektionen utreda om PUL är tillämplig, säger generaldirektör Göran Gräslund till TT. I en kampanj att anmäla Antipiratbyrån för brott mot personuppgiftslagen, PUL, har fildelarnas "intresseorganisation" Piratbyrån lyckats få 4 000 personer att skicka in anmälningar till Datainspektionen. Bland dem bredbandsleverantören Jonas Birgersson och mp 3-leverantören Jens Nylander.

Öststatsfasoner?

Med hjälp av speciella programvaror samlar Antipiratbyrån, enligt Piratbyrån, in fildelarnas IP-adresser för att den vägen få deras internetleverantörer att agera och till och med avslöja identiteten. Öststatsfasoner kallar kritikerna tillvägagångssättet och menar att det är integritetskränkande att samla in dokumentationen och i strid med PUL. - Det tar vi inte ställning till i nuläget, säger Datainspektionens informationssekreterare Amina Grill. - Men vi kommer att göra en inspektion efter påsk hos Antipiratbyrån, för att ta reda på hur uppgifterna hanterats. Först därefter kan vi ha en uppfattning om det skett på rätt sätt eller inte. Inspektionen kommer att ske i samarbete med Post- och telestyrelsen.

Upptrappning

Anklagelserna har tillbakavisats av Antipiratbyråns chefsjurist Henrik Pontén. Enligt honom skapas inga olagliga register, men han har inte velat avslöja detaljerna kring hur verksamheten bedrivits. Striden mot fildelande svenskar har på senare tid trappats upp från branschorganisationerna. Flera fildelare har polisanmälts och så sent som i förra veckan slog Kronofogden på initiativ av Antipiratbyrån, musikbranschens piratjägare Ifpi och andra till mot internetoperatören Bahnhof. Enligt organisationerna har Bahnhof under lång tid fungerat som centralpunkt för fildelare, med mängder av upphovsrättsskyddat material lagrat på sina servrar.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag