Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Datainspektionen: Ändra grundlagen

På sajten Lexbase kan vem som helst söka efter dömda via namn, personnummer eller på en karta. Pontus Ljunggren är talesperson för Lexbase.
Foto: Johan Främst.

Grundlagen måste skrivas om – och det så fort som möjligt, anser Datainspektionens chef Kristina Svahn Starrsjö. Att sajten Lexbase kan lämna ut uppgifter om domar till privatpersoner oroar henne djupt.

Är det rätt att hänga ut personer som har dömts?

Det skulle inte kunna ske om personuppgiftslagen gällt. Men genom att köpa sig ett utgivningsbevis kommer sajtens ägare undan, eftersom grundlagen väger tyngre än personuppgiftslagen.

"Datainspektionens händer är bakbundna och det finns ingenting vi kan göra åt sajten. Hur mycket vi än vill", skriver Kristina Svahn Starrsjö på DN Debatt.

Ett utgivningsbevis skaffar man hos Myndigheten för radio och tv. Det kostar 2 000 kronor och ger samma grundlagsskyddade yttrandefrihet som radio, tv och tidningar har.

"Det är onekligen en paradox att den som har en webbplats med utgivningsbevis kan hantera uppgifter fritt på ett sätt som polisen är förbjuden att göra", skriver hon.

Problematiken är långt ifrån ny, påpekar Datainspektionens chef.

"Redan 2009 varnade vi i ett yttrande till justitiedepartementet för att det finns betydande problem med utgivningsbevis som ger webbplatser grundlagsskydd."

På sajten Lexbase kan vem som helst söka efter dömda via namn, personnummer eller på en karta, där domarna finns utsatta som röda prickar. Dessa kan mot en kostnad sedan laddas hem i sin helhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.