Datageniet "X" knäckte Ericsson

Publicerad
Uppdaterad
Hemma i pojkrummet i Ungern lyckades den spionmisstänkte 20-åringen X hacka sig in i Ericssons hemligaste datasystem.
Sedan försökte han sälja den värdefulla informationen till högstbjudande.
Killen är ett datageni i världsklass som spårat ur, säger en bekant i Ungern.
Nu sitter den 20-årige man som polisen kallar X häktad misstänkt för grovt företagsspioneri. Brotten ska ha skett under perioden oktober 2002 till juli 2004. Expressen kunde i går avslöja att det berörda bolaget är Ericsson. – Han har lyckats stjäla vital information som gäller Ericssons mobiltelefonsystem, säger en poliskälla. I Ungern är hans bekanta chockade över gripandet. – Han har varit ett geni sedan barnsben, hyperintelligent. Och det är datorer som har gällt. Han är vansinnigt duktig på det, helt klart i världsklass, säger en person. – Samtidigt har det funnits en omognad där, han har alltmer kommit att leva i något slags drömvärld.

Köpslog med information

Efter att ha hackat sig in i flera av Ericssons känsligaste datasystem, började sedan "X" att köpslå med informationen. Ericssons säkerhetsavdelning fick nys om saken och insåg att vitala intressen hotades och slog därför larm till säkerhetspolisen, Säpo. Det blev inledningen på en omfattande hemlig operation som ledde fram till att 20-åringen i fredags kunde gripas av Säpo när han befann sig i södra Sverige.

Filmad av säpo

Säpos spanare har vid flera tillfällen videofilmat dataexperten. – Han är filmad vid arrangerade möten där han trott att haft att göra med tänkbara köpare. Men i själva verket har det rört sig om Säpos egen agent som låtsas vara intresserad av att mot riklig ersättning köpa hans information, säger en källa till Expressen. Den häktade 20-åringen har sannolikt inte hunnit sälja informationen vidare. Han tros heller inte ha arbetat för någon konkurrent eller främmande nation. – Nej, det här måste helt och hållet vara hans egna påhitt, säger en av hans bekanta. Nu sitter datageniet inlåst i en cell. Han är isolerad från omvärlden och får bara träffa sin advokat och de utredare inom Säpo som arbetar med fallet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag