Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Darya, 23, och Katerina, 27, filmade protester – fängslas

I november fängslades journalisterna Katerina Andreyeva, 27, och Darya Chultsova, 23 efter att de hade filmat och livesänt protester i Belarus för den polska tv-kanalen Belsat. Protesterna utlöstes efter att en person dog under en protest mot landets president Alexander Lukashenko några dagar tidigare.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Katerina Andreyeva.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Daria Chultsova.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Två belarusiska journalister har dömts till två års fängelse för att ha filmat och livesänt protester mot president Alexander Lukasjenka, enligt Reuters

I november fängslades journalisterna Katerina Andreyeva, 27, och Darya Chultsova, 23 efter att de hade filmat och livesänt protester i Belarus för den polska tv-kanalen Belsat. Protesterna utlöstes efter att en person dog under en protest mot landets president Alexander Lukasjenka några dagar tidigare. 

Nu dömer den Belarusiska domstolen de två journalisterna till två års fängelse. De själva har nekat till brott genom hela rättsprocessen, och internationella människorättsorganisationer har gått ut och fördömt fängslandet av dem, skriver Reuters

”Riskerade mitt liv”

Den amerikanska organisationen Committee to Protect Journalists har krävt att myndigheterna i Belarus lägger ner de ”absurda” anklagelserna mot Andreyeva och Chultsova och släpper de villkorslöst. 

– Varje gång jag gick till jobbet riskerade jag min hälsa och mitt liv. Jag lyckades gömma mig från gummikulor, explosioner från chockgranater, slag från batonger. Mina kolleger var mycket mindre lyckligt lottade. Jag hade allting: ungdom, ett jobb jag älskar, berömmelse och viktigast av allt: ett rent samvete, sa Katerina Andreyena tidigare i ett uttalande enligt Reuters. 

Säkerhetsstyrkor anklagas för demonstrantens död

Det var när Lukasjenka, som har varit president i landet sedan 1994, vann valet i Belarus i augusti 2020 som protesterna i landet kraftigt ökade då oppositionen menar att valet var riggat. 33 000 människor har fängslats i samband med protesterna. 

Dödsfallet som ledde till protesterna som de dömda journalisterna filmade har varit omdebatterat i landet. Andra demonstranter som var närvarande menar att personen, 31-åriga Roman Bondarenko, dog till följd av skador han fick efter att ha misshandlats grovt av säkerhetsstyrkor. Landets inrikesdepartement har nekat till ansvar för mannens död. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.