Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför visar Isabelle, 24, ärliga bilden på sin mage

Foto: Privat

24-åriga Isabelle hade dragits med magsmärtan i flera år.

Efter år av undersökningar och en titthålsoperation fick hon äntligen svar på vad det var hon hade.

– Det går som skov i sjukdomen, ibland är det bättre, ibland sämre. Vid ägglossning och mens så är det mycket smärta, säger hon. 

Isabelle, 24, har haft problem med svår mensvärk sedan tonåren, men det var först när hon fick dottern Melenie, för fyra år sedan, som smärtorna intensifierades och hon kände sig tvungen att söka hjälp.

– Jag har ju alltid haft problem som jag inte visste vad det berodde på. Jag sökte hjälp hos barnmorskan och olika gynekologer men ingen visste riktigt vad det berodde på, säger Isabelle.

Till en början misstänkte man att Isabelle hade IBS, eller irritable bowl syndrome, vilket innebär att man har ont i magen, förstoppning, diarre och gaser.

– Jag var hos en dietist för att kolla upp min kost och utesluta mat som jag inte tålde, men det hjälpte inte. Dietisten såg inte heller något samband mellan kosten och smärtorna, som inte avtog trots att jag uteslöt viss mat.

Konstaterade endometrios

Till slut efter att Isabelle – som bor i Linköping – hade åkt in till akuten flertal gånger med grova magsmärtor, så fick hon träffa en läkare specialiserad på endometrios. Två års kämpande började snart få ett slut och Isabelle bokades in på en titthålsoperation för att ta reda på vad det var hon hade.

– Då konstaterades det att jag hade förändringar på bukhinnan och bukhålan, men för att vara helt säkra tog de biopsier och sedan fick jag bekräftat att det var endometrios jag hade. 

Endometrios är en kronisk sjukdom och innebär att livmoderslemhinnan växer utanför livmoder och drabbar var tionde person som har mens. Endometrios kan finnas var som helst i kroppen, bland annat på livmodern, äggstockarna, tarmarna och urinblåsan.

I dag har Isabelle det bättre och tar smärtlindrande när det är som värst.

– Det går som skov i sjukdomen, ibland är det bättre, ibland sämre. Vid ägglossning och mens så är det mycket smärta. Jag äter smärtlindrande men vill inte gå på starkare, säger hon och fortsätter:

– I våras var jag sjukskriven för att jag var så dålig, då fick jag springa på toaletten tjugo gånger om dagen. Men då var det både endometrios och IBS som spökade samtidigt.

Visade bild på magen

För att lyfta ämnet och bryta tabut kring sjukdomen delade Isabelle med sig av en bild på sin mage när den är i sitt normalläge och en bild där magen är svullen på grund av endometrios.

– Det är många som man inte känner som kan fråga om man är gravid för att man är så svullen om magen och man blir så trött på de frågorna! Jag ville väl mest att folk skulle förstå att man inte mår så bra och visa lite förståelse i stället för att ställa onödiga frågor.

Isabelle upplever att det är få personer som har koll på vad endometrios innebär.

– De flesta brukar ju fråga vad det är för något när jag säger att jag har det. Det är ändå var tionde kvinna som har endometrios och många har svårigheter med att bli gravida. I nuläget finns det inte så mycket hjälp att få och kunskapen är lite.

Söka hjälp

Men för att man inte ska dras med sin smärta så tycker Isabelle att man borde söka hjälp snarast.

– Jag tycker att de borde söka vård direkt hos gynekolog eller sjukhus för att sedan komma i kontakt med en specialist. Det är så många som dras med smärta utan att få hjälp och jag vill verkligen uppmuntra alla att söka den hjälpen.

Finns det något du skulle vilja hälsa alla de som undrar vad som är på gång med din mage?

– Då säger jag bara att jag har endometrios. Punkt slut. Eller att det är en dålig dag, säger Isabelle skämtsamt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!