Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför var det ingen ubåt – här är beviset

Bilden som påstods visa ubåten i Stockholms inlopp. Foto: Dagens Nyheter/TT
Pensionerade marinofficeren Sven-Olof Kviman såg misstänkta ubåten.

Den mystiska farkosten fångas på bild vid inloppet mot Gåshaga på Lidingö den 31 oktober – från 2 300 meters håll.

Men det är ingen ubåt som skymtas, utan en helt vanlig båt.

Nu förklarar Försvarsmakten hur de kom fram till svaret.

– Vi hittade positionsdata från en civil liten arbetsbåt, som överensstämde exakt med de tider som är i bilden, säger kommendör Bengt Lundgren till Expressen.

Det var pensionerade överstelöjtnant Sven-Olof Kviman, 78, från Vaxholm som gjorde observationen och tog den omstridda bilden klockan halv fyra på eftermiddagen den 31 oktober förra året. Platsen var inloppet mot Gåshaga på Lidingö, avståndet ungefär 2 300 meter, enligt försvarets nya beräkningar.

Sven-Olof Kviman var övertygad om att det var en ubåt han fångat på bild. Till Expressen sa han:

– Jag såg direkt att det var en ubåt. När jag tog kikaren såg jag den rätt i fejset.

"Var en väldigt bra bild"

Försvaret var först av samma åsikt. Det var trovärdig observation från en trovärdig person.

– Den första reaktionen var att det var en väldigt bra bild. Om man inte analyserar den vidare kan det mycket väl se ut som en ubåt, säger kommendör Bengt Lundgren, chef vid försvarets marintaktiska stab.

– Vi tog det här på största allvar, naturligtvis.

Samtidigt fanns en viss skepsis hos experterna.

– Det går ju inte att bortse från att observationen gjordes väldigt långt in – det är inte lätt att ta sig dit. Sannolikheten att det åker en stor ubåt där inne, som inte vi har upptäckt, är ju betydligt mindre än i yttre havsbandet.

Ingen undervattensfarkost

Nu, sex månader efter den mystiska observationen vid Gåshaga, vet Försvarsmaken bättre. Det var ingen undervattensfarkost som kränkte svenskt territorium vid Lidingö.

Försvaret har även låtit göra en kort film, där man förklarar hur man kommit fram till sin analys.

Kommendör Bengt Lundgren berättar för Expressen, i detalj, om sina bevis:

– Vi har egna radarsystem och det finns även positionsangivningssystem, AIS. Systemet fungerar på så sätt att det hela tiden sänder ut signaler om sin position. Där framgår vilken kurs, fart och fartyg det rör sig om, helt enkelt för att kunna undvika kollisioner ute till sjöss. Det är i sin tur stöttat av GPS, det globala positioneringssystemet, vilket är väldigt exakt.

I ett ganska tidigt skede uppmärksammade försvaret: Det varit fartygsrörelser, som gett ifrån sig positionsdata i det aktuella området – aktuell tidpunkt. Till slut kom genombrottet i utredningen:

– Vi hittade positionsdata från en civil liten arbetsbåt, som överensstämde exakt med de tider som finns i bilden, säger Bengt Lundgren.

Försvarets presschef Philip Simon:

– I det här området, när bilden tas, finns det bara ett fartyg eller båt. Det är den här arbetsbåten.

Enligt Sven-Olof Kviman ska försvaret ha kommit fram till att hans bild föreställer arbetsbåten Timebandit.

"Man ser en liten mast"

Kommendör Bengt Lundgren förklarar vad Sven-Olof Kvimans bild visar:

– Man ser en liten mast och konturerna av den här båten. Det går att jämföra med vanliga foton på en mellanstor, civil båt. Men det är väldigt likt en ubåt – det går inte att komma ifrån, säger han.

Och det som ser ut som ett periskop är masten?

– Ja, det är båtens mast. Det är ju inte heller helt naturligt att en ubåt åker runt på fritt vatten med periskopet uppe. I efterhand kan man ju säga det.

Var kommer båten ifrån?

– Den här båten används vid arbete i området. Han åker i farleden, så det är ju inget konstigt. Han åker där han ska åka.

Stor ubåtsövning

Samtidigt som analysen avslöjar att det inte var en ubåt som fångades på bild, har marinen inlett en stor ubåtsövning i Stockholms inre skärgård, i och kring Södertörnsbasen. Målet är spaning, lokalisering och attack mot främmande ubåtar.

– Det är 15 fartyg, förband från tredje sjöstridsflottiljen, fjärde ubåtsflottiljen, marinbaserna, amfibieregementet och minröjningsfartyg. Det är bara svenska enheter som deltar, säger försvarets presschef Philip Simon.

Är övningen en direkt följd av de ubåtskränkningar som skedde?

– Nej, den var planerad sedan tidigare, men det är klart – den blir ju mer aktuell nu, om man säger så.