Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför valde Akilov att lämna familjen

Enligt en vän var det på Rakhmat Akilovs initiativ som han och frun tog ut skilsmässa. Efter skilsmässan reste han till Turkiet där han ska ha kommit i kontakt med våldsbejakande islamister.

Rakhmat Akilov vid häktningsförhandlingarna i Stockholm. Foto: Helen Rasmusen

Terrormisstänkte Rakhmat Akilov, 39, var gift och har fyra barn.

Hustrun ska enligt vänner ha varit handelsresande till Turkiet – men Akilov var övertygad om att hon var otrogen och beklagade sig för en vän.

Rakhmat Akilov tog ut skilsmässa och reste själv till Turkiet – där ska han ha kommit i kontakt med våldsbejakande islamister.

Rakhmat Akilov, 39, har erkänt att det var han som körde lastbilen på Drottninggatan i fredags. Fyra personer dödades och 15 personer skadades så svårt att de fick vårdas på sjukhus i terrordådet.

Expressen har kartlagt hans liv före dådet och kunnat berätta att han nyligen fick sparken från sitt jobb som asbestsanerare.

Rakhmat Akilov är född och uppvuxen i Samarkand i Uzbekistan men är etnisk tadzjik, enligt egen utsago. Han arbetade som svetsare i staden och var gift med en uzbekisk kvinna. Paret hade fyra barn och hans dåvarande hustru brukade göra handelsresor till Turkiet, enligt vänner till Akilov som den uzbekiska tjänsten vid Radio Free Europe Radio Liberty, RFERL, talat med.

 

LÄS MER: Misstänkte Rakhmat Akilov fick sparken

 

Anklagade ex-frun för prostitution

Paret åkte ofta till Turkiet ihop. Men vännerna berättar att paret gick skilda vägar mellan 2010 och 2012.

Enligt en vän var det en bitter skilsmässa med hårda anklagelser från Akilovs sida. Han tog initiativ till separationen. Akilov ska ha påstått att hans hustru prostituerade sig i Turkiet – och hävdade att han sett det med egna ögon under en resa till landet.

Expressen har kunnat berätta att Akilov var i en hemlig källarmoské i en Stockholmsförort två veckor innan dådet på Drottninggatan.

Efter skilsmässan reste Rakhmat Akilov till Turkiet och det var där hans radikaliseringsprocess startade, berättar vännen för RFERL.

 

LÄS MER: Akilov på möte i hemlig källarmoské

 

Besökte källarmoské

 

LÄS MER: Kvinna berättar om misstänkte Akilov

 

Akilov sökte uppehållstillstånd i november 2014 i Sverige. Rakhmat Akilov hävdar i sin ansökan att han lämnade Uzbekistan på grund av att han var förföljd av den uzbekiska säkerhetstjänsten. Han påstår att han har torterats och blivit anklagad för terrorism – men ansökan avslogs i juni 2016.

Enligt uppgifter till Expressen umgicks Akilov delvis med våldsbejakande islamister även i Sverige. Expressen har kunnat berätta att Akilov var i en hemlig källarmoské i en Stockholmsförort två veckor innan dådet på Drottninggatan.

”Obegripligt”

Akilov var skriven på en adress i Hjulsta, men bodde inte där. Kvinnan som bor där känner inte alls igen sig i bilden av att han skulle vara radikaliserad och fördömer dådet.

– Det är helt obegripligt. Jag har aldrig sett några tecken på att han skulle vara extremist eller bry sig om religion. Tvärtom, han festade och drack alkohol som många andra uzbeker i Sverige, kommenterade hon efter att förhörts av polisen.

Samtidigt ska han enligt uppgifter till Expressen och RFERL ha inlett ett drogmissbruk bestående av hasch och kokain.

– Han var ingen riktig muslim, han kunde be morgonbönen sedan rökte han hasch och bad inget mer, säger en person som var bekant med Akilov.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!