Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför utfärdade USA terrorlarm i världen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

USA gick ut med stort terrorlarm och stängde sina ambassader i muslimska världen och varnade alla amerikaner för resor.

Här är förklaringen.

En chatt mellan al-Qaidaledare som röjde långt gångna planer på angrepp mot USA-ambassader och andra västerländska mål, uppger regeringskällor i Washington för CNN.

Det var på fredagen som USA gick ut med en global resevarning till amerikaner.

Varningen kom en dag efter att USA beslutat att stänga alla sina ambassader och konsulat i den muslimska världen.

– Det är väldigt ovanligt att utfärda en global resevarning, jag vet inte om det har skett förut. Det här är ett dilemma som man alltid har, man vill inte skapa panik i onödan men om man vet något så måste man varna för det, sa Magnus Norell, forskare med inriktning på terrorism, till Expressen.se.

Nu har vi förklaringen.

Enligt regeringskällor i Washington handlar det om en chatt på nätet mellan al-Qaidaledare som röjde långt gångna planer på att angripa USA-ambassader och andra västerländska mål på Arabiska halvön, rapporterar CNN.

Chatten mellan terrorledarna hade pågått i flera veckor, men hade ökat i intensitet de senaste dagarna.

Målet okänt

Tillsammans med en varning från högt uppsatta källor i Jemen tog USA hoten på största allvar genom att stänga ambassaderna och utföra resevarningen i främst Nordafrika och Mellanöstern.

Fortfarande är det specifika målet okänt, men enligt vissa uppgifter fruktar man främst en attack mot amerikanska ambassaden i Jemen.

Enligt tre källor till CNN har USA information om att al-Qaida i Jemen var i slutskedet i att planera en attack.

– Hoten verkar mycket värre än vad de gjort på väldigt länge, säger en högt uppsatt källa i Jemen.

Även Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Kanada har tagit hoten på största allvar och har stängt enstaka ambassader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.