Därför uppmanar Kina till bojkott av H&M

Di:s politiska reporter Linda Öhrn frågar Stefan Löfven om Kinas senaste drag i konflikten med väst.
H&M.
Foto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Journalisten Jojje Olsson.
Xi Jinping.
Foto: ROMAN PILIPEY / AP TT NYHETSBYRÅN

H&M är utsatt för en omfattande bojkott i Kina.

Enligt Kinakännaren Jojje Olsson kan bojkotten spåras tillbaka till företagets hot om att bryta samarbeten i landet.

Det skulle också kunna kopplas till Sveriges dåliga relation med Kina, skriver han på sin hemsida In Beijing. 

Samtidigt har H&M:s app plockats bort från flera kinesiska telefoner, inklusive Huawei, enligt kinesiska Tencents nyhetstjänst QQ News.

Förra året kom rapporter om att H&M:s underleverantörer kan kopplas till tvångsarbete i Xinjiang. H&M kommenterade snart och sa att de ser allvarligt på det. Man konstaterade också att man skulle avsluta samarbetet om det finns ett samband. Nu, flera månader år senare, har en bojkott av H&M inletts i landet. 

I dag rapporteras att H&M:s app inte längre är tillgänglig för mobilanvändare i Kina. Den ska ha tagits bort helt från Huawei:s App Store, enligt QQ News, som citeras av Nyhetsbyrån Direkt.

Men det handlar inte bara om H&M, anser Kinakännaren och Expressenmedarbetaren Jojje Olsson, som tycker att det bör ses i ett större sammanhang. 

Han skriver på sin hemsida In Beijing att tidningen Foreign Policy menar att det kan kopplas till den dåliga relationen mellan Sverige och Kina, och skriver också:

”Det är värt att notera att forskaren Björn Jerdén var en av de tio individer som Kina utsatte för sanktioner, i en ren hämndaktion för att EU sanktionerat fyra kinesiska tjänstemän på grund av övergreppen i Xinjiang”.

”Tvekar inte att spela högt”

Men varför just H&M har blivit huvudrollsinnehavare här är okänt – flera andra företag har uttryckt sig som den svenska giganten. Där har reaktionerna inte blivit i närhet lika stora. 

Enligt Jojje uppges flera utländska företag ha kontaktats av lokala tjänstemän som vill ha garantier för att de ska ignorera rapporterna om tvångsarbete och fångläger i Xinjiang.

”Bojkotten av H&M måste alltså sättas i ovanstående sammanhang – samt i kontexten att Xinjiang är en så pass viktig fråga för kinesiska myndigheter, att man inte tvekar att spela högt för att avfärda de allt fler och tydligare rapporterna om hemskheterna som pågår i regionen.”, skriver Jojje Olsson.

Triggat hatstorm mot H&M

H&M:s uttalande om tvångsarbete kom förra året, men har alltså plötsligt fått ny uppmärksamhet i Kina.

Kommunistpartiets ungdomsförbund skrev på Kinas största mikroblogg Weibo under gårdagen: ”Att sprida rykten om att bojkotta bomull från Xinjiang och samtidigt vilja tjäna pengar i Kina? Det är önsketänkande!”

Se mer:

Våldtäkter, tortyr och tvångssteriliseringar i Xinjiang.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.