Därför tvingades Kristi brud bort från Knutby

KNUTBY 2017. I det röda huset sköts Helge Fossmos hustru Alexandra till döds av Sara Svensson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

KNUTBY. Den 10 januari 2004 vaknade Sverige till nyheten om att en ung kvinna skjutits ihjäl i sin säng i Knutby. Ut kablades ett drama om sex, religion och ond bråd död. 

Nu, snart 14 år senare, är kvinnan som kallades Kristi brud polisanmäld för misshandel och en pastor är anmäld för sexuellt utnyttjande. 

Expressen återvände till det lilla samhället för att se vad som hänt.

Vi fann en församling i upplösning och berättelser om hur den osunda kultur som ledde fram till morden har återuppstått.

– Vi kände igen situationen som varit med Helge. Det finns mycket paralleller i nutid här, säger en församlingsmedlem som nu valt att lämna.

Det är mitt i natten när den då 26-åriga ”barnflickan” Sara Svensson höjer revolvern med den hemmagjorda ljuddämparen mot den då sovande 23-åriga Alexandra Fossmos huvud. Hon trycker av. Sedan tar hon sig till grannen Daniel Linde. Och trycker av igen. Av församlingens pastor Helge Fossmo, som hon har ett förhållande med, har hon fått anonyma sms som befaller henne att döda. 

Hon är programmerad för att döda. Om det är Guds vilja ska så ske. Det var i alla fall så det lät i förhören och på riksnyheterna 2004, innan Sara Svensson och Helge Fossmo till slut dömdes för mordet på Alexandra Fossmo och mordförsöket på grannen Daniel Linde. 

Knutbypastorn Helge Fossmo, numera Iversen, dömdes 2004 till livstids fängelse.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Den lilla byn med de röda stugorna öster om Uppsala ligger öde och den första snön har precis lagt sig när vi återvänder snart 14 år senare. Vi är här för att ta reda på vad det är som hänt nu. Åsa Waldau, som kallats för Kristi brud och som var pastor och en av Helge Fossmos närmaste personer 2004, har nyligen polisanmälts för misshandel och tvingats bort från byn. Två pastorer har också polisanmälts, den ena för sexuellt utnyttjande i beroendeställning. Även han har lämnat byn.

– Vi har varit jagade i över tio år! 

Åk hem! ropar en kvinna efter oss. 

Utöver kvinnan och hennes vänner som är ute på en promenad är det bara de tända lamporna i några av stugorna som vittnar om att det bor folk här. Fram till för ett år sedan var nästan var femte invånare med i den frikyrkliga församlingen Knutby Filadelfia. Så är det inte längre. På bara ett år har medlems­skaran på runt 100 personer sjunkit till knappa 15. 

"Kring 2007 började de här beteendena vi först tillskrivit Helge att komma tillbaka."

Åsa Waldau, som i dag bytt efternamn, är den som pekas ut som huvudpersonen i vad som av medlemmarna nu anser vara så graverande att de som inte ens lämnade församlingen efter mordet 2004 nu har gjort det. 

– Åsa hade lampan på sig 2004. Hon visste att om hon gör något dumt är det på löpet dagen efter. Det höll henne i schack. Men kring 2007 började de här beteendena vi först tillskrivit Helge att komma tillbaka. Hon ifrågasatte varför folk ska åka på semester, varför man skulle ha kontakt med vissa anhöriga och så vidare. Då började det vrida sig negativt igen. Inte i hela församlingen, men bland de kring Åsa, säger en person som nu lämnat församlingen.


LÄS ÄVEN: Kristi brud polisanmäld för misshandel


I flera år ska Åsa Waldau ha isolerat sig i sitt hem i Knutby och haft ett 20-tal personer omkring sig nästan dygnet runt, enligt de vi pratar med. Av flera personer liknas de vid hennes tjänare. Dessa människor beskrivs ha blivit manipulerade under en väldigt lång tid, allt med utgångspunkten att Åsa Waldau faktiskt är Kristi brud, alltså någon som är gift med Jesus. Något som hon i medierna själv dementerat men som, enligt knutbyborna vi talar med, bara ska vara ”ett spel för galleriet”. 

En person i den nära kretsen beskriver det som att Åsa Waldau ”kryper in under skinnet på en” och tar upp ett exempel med en person som efter över 20 år som undergiven Åsa Waldau precis vet vad den ska lägga i Åsas hand om hon bara sträcker ut den.

– Församlingen är Åsas dockhus, som hon leker med. Ju närmare Åsa du är, ju större helvete har du. Hon har raderat våra egna identiteter och lärt upp oss till att bli robotar. 

LÄMNAT BYN. Åsa Waldau har de senaste åren knappt varit i närheten av församlingslokalen i Knutby.
Foto: OLLE SPORRONG

Waldau har knappt varit i när­heten av församlingslokalen de senaste åren. Än mindre i det övriga offentliga livet i Knutby. Och det är just bilden om att det är en liten klick som stått nära Åsa Waldau som allt nu handlar om, inte församlingen. Makten hon haft över dessa människor tycks sakna motstycke och personerna som ingått i hennes närmsta krets ska ha fått det svårt om de velat lämna, enligt de berättelser vi får ta del av.

– Jag tror att hon varken borstat tänderna, klätt på sig eller lagat sin egen mat en enda gång de senaste åren. Det som hänt är riktigt, riktigt sjukt, säger en av medlemmarna i församlingen som, trots att de båda bott i Knutby, inte sett henne mer än en enda gång på över nio år. 


De negativa upplevelserna kring Åsa Waldau ska ha gjort att ett mindre antal personer som befann sig närmast henne bestämde sig för att bilda en liten utbrytargrupp, som till slut ledde till de polisanmälningar som nu gjorts mot både Åsa Waldau och de två tidigare pastorerna. Gruppen kände att något inte stämde och började ses för att prata med varandra på kvällar och nätter. Sakta säger sig personerna i den lilla gruppen ha fått fram en bild av att det inte bara förekom psykiska övergrepp kring kretsen 

– utan även fysiska. 

– Det som kom fram var så graverade att det var ett wake up call även för oss. I vår kristna tro kan man tänja gränsen på vissa sätt, men går man över det, då…, säger en person.

Medlemsskaran i den frikyrkliga församlingen Knutby Filadelfia har minskat kraftigt det senaste året.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Gruppen säger sig ha upptäckt att en pastor som står nära Åsa Waldau erbjudit personer som hon inte gillade, men som ville komma henne nära, en lösning. Den ska ha bestått i att låta pastorn utföra sexuella handlingar med dem. Då skulle man ha hamnat i en ”bättre position hos Åsa”, var löftet. Pastorn ska också ha förklarat att de sexuella handlingarna, som skedde i något han kallade för ”kammaren”, var ett sätt att göra en andlig tjänst. Att göra skillnad i en slags strid.

– Vi kände igen situationen som varit med Helge. Det finns ganska mycket paralleller i nutid här. Som när vi insåg att han och Sara Svensson hade sex med varandra, vilket vi tyckte var fel även då. På samma sätt var det nu, men med en annan person som likt Helge också var väldigt nära Åsa. Och när vi märker att Åsa försvarade det... Det blev för mycket, säger en person som var med i församlingen vid mordet 2004 och är en av alla de som först nu lämnat. 

"Hade vi lagt ner församlingen redan 2004 hade det kanske förhindrat allt detta."

Hur många det skulle röra sig om vad gäller de sexuella utnyttjandena varierar när vi pratat med folk i byn. Vissa säger kvinnor, andra små­tjejer och flickor. Vissa pratar i singular och andra i plural. Klart står i alla fall att detta är anledningen till att Sveriges kanske mest omskrivna frikyrkliga församling har krympt från i runda slängar 100 medlemmar till knappa 15. 

– Hade vi lagt ner församlingen redan 2004 hade det kanske förhindrat allt detta. Men situationen som var då var att vi var 80-90 personer som älskade varandra och inte såg ett skäl till att bryta. Dessutom var det oturligt hur kristen­heten hanterade det. Vi blev förskjutna, vilket skapade ett läge där vi knöt oss samman och vi fick naturliga fiender. Det enade oss, säger en person.


LÄS ÄVEN: Åsa Waldau tvingas bort från Knutby


Åsa Waldaus personlighet och mystiken kring henne anges som en av anledningarna till att det kunde gå så här långt. Att folk blev så väldigt fästa. 

Å ena sidan beskrivs hon som en varm och kärleksfull person som fick folk att älska henne. Å andra sidan en gravt manipulativ person där raseriutbrott inte sällan ledde till misshandel. Något hon i dag är polisanmäld för. Särskilt ska en misshandel av en annan kvinna ha ”gått överstyr” och också ha varit en av anledningarna till att personerna i utbrytargruppen ska ha känt på sig att något är riktigt, riktigt fel. 

– Hon har fått människor att blidka hennes behov av att vara älskad på ett väldigt sjukligt sätt. Och att vi älskar henne så mycket är nog det stora problemet. För det var så svårt att se då, säger en person som ingått i hennes krets. 

– Jag har aldrig trott på det där med Kristi brud, men man tänker ju ändå ”tänk om det visar sig att det stämmer”, då vill jag ju inte ha bott i samma by utan att ens ha varit i närheten, säger en annan person utanför den närmsta kretsen men som är med i församlingen.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

En person berättar att Åsa Waldaus beteende under en lång tid normaliserats att man till slut tyckte det var naturligt att hon var arg. Effekten av det var att människorna runtomkring henne nästan blev euforiska den dagen hon var glad. Just därför gjorde man nästan vad som helst för att göra henne just det, oavsett om det skadade andra människor. 

– Det har varit den här gruppdynamiken. I sin vilja att göra rätt har man pressat människor att göra saker. Det är oerhört komplext. Men jag vill inte stå här och säga samma saker som vi gjorde 2004. Då gjorde vi ett jättemisstag i att vi sa ”det var bara Helge”.  


Församlingens framtid spås nu alltså inte längre än fram till årsskiftet och enligt en medlem håller man redan nu på att avsluta ”allt som går att avsluta”. 

Kvar finns en rad människor som undrar var deras liv tog vägen. 

En tidigare medlem beskriver det tillstånd som församlingsmedlemmarna nu befinner sig i som ett ”kollektivt utmattningssyndrom”.

– Det är flera som blivit diagnostiserade med posttraumatisk stress. Vi har varit i något som vi trodde var bra och var väldigt hemmablinda i den miljön, där man i sin vilja att göra rätt pressat människor att göra saker. 

Enligt personen är det flera i samma situation som nu brottas med självmords­tankar. 

Utanför Filadelfiaförsamlingen i Knutby står till salu-skyltar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Det finns barn som farit så illa att det inte finns ord för det. Många har ångest och depressioner nu. Flera har helt försummat sina familjer för att tjäna Åsa. Att det inte blev fler dödsfall än två är ett under.

Ingen av personerna vi pratat med vill förekomma med namn eller bild. De säger att det handlar om rädsla. Och lite om skam. Dels för att dömas av grannar – men också för att inte återigen bli stämplade som ”galna sektmedlemmar” i medierna. För denna gång är det de själva som är offer, menar de.

– Du får skygglappar. Skulle människor respektera att vi är offer under en djävulsk manipulation, då skulle man kunna berätta den här historien. 

Expressen har sökt Åsa Waldau vid upprepade tillfällen och har, via anhöriga, fått beskedet om att hon inte vill prata med oss. Vi har också, utan resultat, sökt pastorn som anmälts för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.